Benvolguts,
Tenen dret els ciutadans (o esclaus o serfs o súbdits?) a ser informats amb claredat i honestedat de les diverses opcions polítiques que es presenten en unes eleccions?
Resposta: NO!
Si es llegeix l’article “Premsa contra partits” de Josep Gifreu, professor de comunicació de la UPF, ens adonarem de per on va la cosa. L’article explica que des de les eleccions de 1996 s’ha produït un enfrontament dels periodistes contra els partits, ja que hi ha establert un sistema de Blocs de notícies en les televisions públiques.
El professor Gifreu destaca ““Molts ens preguntem: no s'està convertint la campanya en un ‘estat d'excepció' de la
informació electoralment rellevant?”
informació electoralment rellevant?”
Un detall de l’article:
“De fet, totes les constitucions democràtiques i la doctrina europea reconeixen i protegeixen la llibertat d'informació dels mitjans de comunicació com a garantia de pluralisme polític. Doncs a l'Estat espanyol la prioritat sembla una altra: la manera com els partits protegeixen la seva quota de cobertura prescindint dels criteris professionals que el periodisme té establerts. Només passa a l'Estat espanyol: els partits imposen una determinada distribució del temps de la informació en els mitjans públics per a les seves candidatures (i cap altra), i ho fan avalats per la Junta Electoral Central (JEC). Són els anomenats blocs electorals, o blocs de minutatge diari d'acord amb la representació parlamentària obtinguda en les eleccions anteriors, i amb un ordre i proporció fixats pel consell de govern de l'ens responsable (a Catalunya, la CCMA).”
Per tant els partits polítics parlamentaris s’autoprotegeixen de l’entrada d’intrusos.
I no els cau la cara de vergonya!
En aquestes eleccions ni Rcat ni Solidaritat tenen dret a tenir cap espai en les telenotícies. Portem 15 dies de precampanya i 3 o 4 dies de campanya i aquests partits (actualment extraparlamentaris) no han aparegut ni un sol cop.
Pel que fa als diaris, a El Periódico no hi ha mai cap notícia, a La Vanguardia no n’hi ha i a més a més els tenen prohibit d’inserir-hi anuncis. L’Avui-El Punt és un cas a part ja que sempre després de la dels partits parlamentaris segueix informació dels no parlamentaris.
Aquesta situació porta a que el 90% de l’electorat, que mira la televisió i llegeix els diaris majoritaris, no sàpiga que hi ha opcions independentistes extraparlamentàries el 28N.
Joan A. Forès
Reflexions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada