dilluns, 28 de febrer del 2011

27/02/11. El cinisme del batlle Hereu en la Inauguració de les 4 Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

Benvolguts,

Aquest migdia s’han re-inaugurat les 4 columnes que Puig i Cadafalch va dissenyar i fer aixecar a Montjuïc. Aquestes columnes han tingut una vida atzarosa: Puig i Cadafalch que a més d’arquitecte era polític i era el segon president de la Mancomunitat de Catalunya les havia fetes aixecar el 1919 simbolitzant la tímida recuperació de les institucions catalanes; el 1928 foren dinamitades pel dictador Primo de Rivera, que prèviament havia dinamitat la Mancomunitat el 1923 en fer el Cop d’Estat. 83 anys més tard han sigut reconstruïdes. El segon dictador Franco evidentment no les va fer tornar a aixecar. El govern democràtic espanyol sortit de la transició del 1978, tampoc no havia sigut capaç de refer-les i el PSC(PSC-PSOE) en 33 anys o s’havia oblidat que mai havien existit o havia posat pals a les rodes per a la seva recuperació.

En la inauguració hi ha hagut parlaments de Blanca Serra, historiadora i pertanyent a la Xarxa d’Entitats Cíviques, de l’Enric Padrosa, patriota català fundador de la Xarxa, del batlle Hereu i del President Mas. En els diaris hi podeu trobar com s’ha desenvolupat la festa.

El batlle socialista de Barcelona Hereu en un exercici de cinisme ha fet un parlament en el que ha explicat que “Una dictadura va enderrocar aquestes columnes, però no va derruir la voluntat i el sentiment d'aquells que les van aixecar. Ara amb voluntat i sentiment renovats un país democràticament consolidat les han restituït.

Només cal anar als diversos enllaços que us incloc per adonar-vos del cinisme de l’Hereu.

Qui ha forçat la recuperació amb tenacitat?
“La restitució d´un monument tan emblemàtic com el de les Quatre Columnes, simbolitzant els quatre pals de la bandera catalana, és un triomf ciutadà, fruit del treball de les més de 60 entitats cíviques agrupades en la Xarxa d´Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals.” Els organitzadors de l'acte també han fet extensives les invitacions a tots els 947 municipis del Principat, en considerar que no es tracta d'un monument barceloní sinó que representa tot Catalunya.

Text que proposava l’entitat des de fa 9 anys que han estat treballant per a la recuperació
“Durant aquest vuit anys i mig de restitució de les columnes, els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps', una frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona.

Text alternatiu que ha imposat l’Ajuntament
Però a darrera hora el grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'. I evidentment aquest és el text que ha quedat. Els socialistes, botiflers compulsius temien que la paraula patriotes ferís susceptibilitats dels seus amos de Madrid. I qui és aquest mindungui de nom Garcia-Bragado, imputat pel cas Palau, per fer canviar un text polític?

Pals a les rodes
Durant els 9 anys que ha durat la pressió sobre l’ajuntament per la recuperació ha passat de tot: El 2007 la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament proposa situar-lo a Monjuïc, en una posició secundària, arraconat a un cantó de la font lluminosa, de perfil i no en la posició frontal original. Es evident que el Monument quedaria, així, sense visibilitat, amagant el seu significat de Monument a les quatre barres de la nació catalana, raó per la qual el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar.
 
Pressions d’última hora a/de l’Ajuntament
Segons ha pogut saber directe!cat, les pressions de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals han permès que l'Ajuntament de Barcelona traslladés la inauguració d'un dia feiner a una jornada festiva, el diumenge 27 de febrer a les dotze del migdia.
La posició d’autoodi del PP, calcada de la del PSC(PSC-PSOE)
Barcelona. (EUROPA PRESS).2011. - El candidato a la Alcadía del Ayuntamiento de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha criticado que la ubicación de las columnas de Puig i Cadafalch entorpecen las vistas de la plaza España, por lo que considera que deberían haberse colocado en el lateral oeste.
Els enllaços amplien la informació i fan una mica d’història amb un vídeo de TV3


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada