dissabte, 20 de gener del 2018

19/01/2018. José Antich. El viatge de Puigdemont a Copenhaguen o com calibrar l'adversari. A hores d'ara, ja ningú no pot posar en dubte que el president Carles Puigdemont domina com pocs l'escena mediàtica i que posseeix una gran habilitat per canviar el relat i esquivar situacions certament difícils. El dilluns, el president del Parlament comunicarà a l'opinió pública que la majoria de la Cambra ha proposat la seva candidatura i, en conseqüència, li demanarà que es presenti a la sessió d'investidura. Una cosa que Madrid ha provat d'evitar tant sí com no sense aconseguir-ho. El president vol mesurar la reacció de l'Estat, implacable a Espanya, timorat a Europa. Puigdemont és avui un actor de la política internacional que es mou entre l'insult dels mitjans de Madrid i l'expectativa que desperten els seus moviments als mitjans internacionals. S'ha vist aquest divendres quan ha anunciat la voluntat de dirigir Catalunya des de Bèlgica i el seu desplaçament a Copenhaguen. La reacció ha estat immediata. No és estrany que Madrid es desesperi davant d'un polític capaç de traçar escenaris diferents a cada moment i d'obrir carpetes i plantejar-los problemes quan menys s'ho esperen. I mentre uns es regiren entre indignats i irritats, Puigdemont agafa rumb al Parlament de Dinamarca. Caram!

Benvolguts,

Ja fa temps que intuíem que Puigdemont era molt Puigddemont (que diria el Rajoy, que és molt poc Rajoy). Ara s'ha tret de la màniga una estada a Copenhaguen, amb conferències i reunions amb polítics i acadèmics danesos. Recordem que els polítics danesos, com els lituans, han fet sovint actes de suport a Catalunya, que han provocat immensos "cabrejos" a Madrid. En aquest cas Puigdemont, amb molta traça, barreja en el temps els prolegomens d'investidura a Catalunya amb la seva projecció internacional. I l'oportunitat és molt bona perquè com ja hem comentat sovint, la UE dels Estats (sobretot les dretes i ultradretes de la UE) estan absolutament en contra de Catalunya i a favor d'Espanya, però en canvi la UE dels pobles no té els mateixos parers i sobretot la premsa i els mitjans de comunicació d'Europa i del mon ja fa temps que s'estan dirigint cap a Catalunya i estan veient com la dictadura borbònicofranquista que ens ofega pretén fer estralls a Catalunya (i fins ara ho ha aconseguit, encara que durarà poc)..

Vegem el magnífic Editorial del Pepe Antich:


EDITORIAL
El viatge de Puigdemont a Copenhaguen o com calibrar l'adversari

José Antich

Barcelona. Divendres, 19 de gener de 2018

A hores d'ara, ja ningú no pot posar en dubte que el president Carles Puigdemont domina com pocs l'escena mediàtica i que posseeix una gran habilitat per canviar el relat i esquivar situacions certament difícils.

Als qui el critiquen gratuïtament, el millor que podrien fer seria repassar els resultats de les eleccions del passat 21 de desembre i analitzar com va ser capaç d'improvisar una candidatura en unes quantes setmanes, situar-s'hi al capdavant quan fa pocs mesos no tenia previst ni tan sols presentar-se i emergir com la figura imprescindible d'aquesta nova etapa política a Catalunya. Esclar que ho té difícil per ser el president que ocupi el Palau de la Generalitat els pròxims quatre anys. Però dilluns, el president del Parlament comunicarà a l'opinió pública que la majoria de la Cambra ha proposat la seva candidatura i, en conseqüència, li demanarà que es presenti a la sessió d'investidura. 
Una cosa que Madrid ha provat d'evitar tant sí com no sense aconseguir-ho.

L'Estat haurà d'arremangar-se per evitar-ho en algun moment del procés parlamentari que s'obrirà: a l'inici, al mig o al final. Entre altres coses, perquè la Mesa de la Cambra acabarà validant en el ple que se celebri a l'efecte la seva participació, bé sigui per persona interposada, utilitzant les noves tecnologies, o mitjançant una tercera fórmula que es pugui estar estudiant. Quan Roger Torrent anunciï la candidatura de Puigdemont, el president no estarà a Brussel·les, la ciutat en què s'ha refugiat després de l'aprovació del 155 i l'entrada a presó del Govern dictada per la justícia espanyola. El president abandonarà unes hores Bèlgica per desplaçar-se a Copenhaguen on pronunciarà una conferència a la Universitat i celebrarà una trobada al Folketing, el parlament unicameral de Dinamarca.

El moviment de Puigdemont està molt calculat: després que Espanya hagués de retirar l'euroordre a Bèlgica davant del temor a un fracàs internacional, no sembla que en cursi ara una de nova a Dinamarca, ja que s'arrisca a un resultat similar. El president vol mesurar la reacció de l'Estat, implacable a Espanya, timorat a Europa. De passada, estableix una mena de corredor europeu de seguretat entre Bèlgica i Dinamarca que li facilita la mobilitat al continent de què ha mancat fins ara; pot defensar la causa catalana al món i retrobar-se amb els diputats danesos, que han jugat un paper de suport internacional en els últims mesos a Catalunya i que fins i tot van enviar una carta al Govern espanyol instant-lo a negociar.


Un últim apunt, Puigdemont és avui un actor de la política internacional que es mou entre l'insult dels mitjans de Madrid i l'expectativa que desperten els seus moviments als mitjans internacionals. S'ha vist aquest divendres quan ha anunciat la voluntat de dirigir Catalunya des de Bèlgica i el seu desplaçament a Copenhaguen. La reacció ha estat immediata. No és estrany que Madrid es desesperi davant d'un polític capaç de traçar escenaris diferents a cada moment i d'obrir carpetes i plantejar-los problemes quan menys s'ho esperen. I mentre uns es regiren entre indignats i irritats, Puigdemont agafa rumb al Parlament de Dinamarca. Caram!

José Antich

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada