dijous, 6 de desembre del 2012

06/12/12. Rànking de corrupció

Benvolguts,

En la darrera legislatura de l’Aznar (2000-2004) va sortir un estudi sobre corrupció semblant a aquest. Espanya quedava mooolt, molt, molt malament. I en aquell temps va córrer un acudit d’una reunió entre l’Aznar i el seu ministre d’exteriors en què aquest li confirma la pèssima posició d’Espanya en el rànking. La resposta de l’Aznar va ser: I escolti, no podríem untar una mica aquesta ONG per tal que ens deixés més ben col·locats? Com que ara segons aquest estudi Espanya és un focus de corrupció però potser no tant, a veure si les males arts dels ministres d’exteriors han fet efecte?

Grècia, el país més corrupte de la UE segons una ONG

ANNA SOLÉ SANS

06/12/2012

Grècia és el país de la Unió Europea més corrupte. Així ho indicava ahir l'informe de l'ONG alemanya Transparència Internacional (TI), en què va obtenir una puntuació de 36 d'un màxim de 100. "En els països més castigats per la crisi, com Itàlia i Grècia, la corrupció en el sector públic és un problema principal", va dir Cobus de Swardt, portaveu de l'ONG. Espanya, que ha obtingut 65 punts, ocupa el trentè lloc en el rànquing mundial sense canvis respecte a l'any anterior. "Espanya, de 176 països, se situa en el trentè lloc, està estancada i no millora. Té 29 països al davant i hauríem de centrar-nos en això", va dir ahir a l'ARA el president de TI a Espanya, Jesús Lizcano. "L'estancament és degut a la falta d'una llei de transparència -diu Lizcano- que altres països sí que tenen". Ara bé, d'entre els països de la Unió Europea, Espanya ocupa el tretzè lloc darrere d'Irlanda i Xipre, però, globalment, en els últims 18 anys ha anat baixant del 21è fins al 30è.

Els millors i els pitjors

Somàlia, Corea del Nord i l'Afganistan són els països més corruptes del món, i Dinamarca, Finlàndia i Nova Zelanda es mantenen com els més transparents. En una escala del 0 (molt corrupte) al 100 (molt transparent), els pitjors només han obtingut 8 punts, mentre que els que lideren aquest estudi n'han obtingut 90. A l'Amèrica Llatina dels vint països examinats només han aprovat quatre. L'ONG alemanya va denunciar que, malgrat l'augment de la pressió pública a favor de la transparència, des del Pròxim Orient fins a l'Àsia i Europa, s'han registrat pocs avenços i algun retrocés.

 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada