Avui toca parlar dels feixistes espanyols i catalans entronitzats. Podríem parlar del trist record de Don Pablo Porta, feixista català i Cap del SEU a Barcelona en els anys 40 o del Martin Villa, feixista espanyol, Cap nacional del SEU i posteriorment Governador Civil de Barcelona, però parlarem del feixista català Don Antonio Samaranch, entre altres coses President de la Diputació de Barcelona durant 14 anys.
He començat per buscar per internet i he trobat la següent pàgina de Vilaweb (he intentat imitar el color blau de la Falange com a fons):
Diputació i les institucions esportives catalanes i espanyoles han organitzat un homenatge, el juliol de 2002, a la figura d’en Juan Antonio Samaranch, president del Comitè Internacional Olímpic (CIO) entre els anys 1980 i 2001. Aquest homenatge oblida que Samaranch és el principal representant viu del franquisme a Catalunya. A més, en Samaranch ha presidit el CIO just quan aquesta institució, màxima representat de l’esport mundial, s’ha vist implicada en greus afers de corrupció. Afers que el mateix CIO va reconèixer, i que no varen provocar la dimissió del president. Això malgrat que l’FBI i el Congrés dels EUA van interrogar Samaranch pels afers foscos relacionats amb els jocs de Salt Lake City. De fet enmig d'aquest afer només va dimitir del seu càrrec a La Caixa, a la qual encara continua vinculada. És més que discutible, per això, que Samaranch mereixi aquest homenatge. Per contrarestar aquest oblidat intencionat hem mirat d’aplegar tota la informació que ara hi ha a la xarxa. Moltes webs, sobretot anglosaxones, en recorden les activitats franquistes i la seva relació amb la corrupció del CIO. També hi podeu llegir, naturalment, la història oficial d’en Samaranch, participar en el fòrum de debat i veure els resultats de les dues enquestes que se n’han fet, a VilaWeb. Una es va fer l’any 2001, quan va abandonar el CIO, i l'altra enguany, amb motiu de l’homenatge: més del 80% dels lectors de VilaWeb vam considerar que aquest no havia de tenir lloc.
|
> Juliol 2002: El 87% dels lectors creu que Samaranch no es mereix l'homenatge. > Juliol 2001: El 81% dels lectors creu que Samaranch no hauria d'haver tingut cap càrrec públic.
|
Avui parlem d’en Samaranch perquè m’he adonat, passant per l’Avenida del Generalísimo Franco, que ara s’anomena temporalment Diagonal, que en un cartell de publicitat parla del Museu Olímpic i de l'Esport al que la Generalitat potinejada pel Tripartit va tenir el mal gust d’anomenar Joan Antoni Samaranch. La mateixa institució li va fer un Funeral d’Estat que ell no es mereixia i que desprestigiava la institució. Salut independentistes catalans d’ERC!
Com a curiositat podem explicar que el Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch és un museu inaugurat l'any 2007, situat a l'anella olímpica de Barcelona.[1] El mes de juny de l'any 2010 va ser anomenat en honor de Joan Antoni Samaranch, president del Comitè Olímpic Internacional entre 1980 i 2001.[
La segona és de l’any 74 o 75 a Barcelona, amb el batlle Masó, que per cert no aixeca la ma amb la salutació feixista, com fan el Samaranch, el Martin Villa i altres que no conec (ni ganes!).
Del seu pas pel Comitè Olímpic Internacional, en podem recordar, mentre el maleïm, que el seu autoodi el va portat a canviar el reglament per tal que només els estats poguessin participar en els Jocs Olímpics i així Catalunya, mentre no sigui independent, no hi podrà participar (no sé com s’ho devien muntar Escòcia o d’altres nacions sense estat).
I finalment podem comentar alguna cosa del seu pas per La Caixa. Samaranch era president del COI des del 1980 i conseller general de La Caixa del 1985 al 1999. El 1986 fou nomenat President de La Caixa i el mateix 1986 el COI va atorgar la organització dels jocs del 92 a Barcelona. Res d’estrany, excepte que prèviament al 1986 La Caixa a través de filials immobiliàries com Habitat, havia estat comprant terrenys sense gaire valor en aquell moment, mansanes senceres, en una zona inhòspita de Barcelona anomenada Poblenou, que per casualitat fou proposada per l’Ajuntament socialista de Barcelona com a emplaçament per la Vila Olímpica del 1992. Com devia sucar tothom! Jo visc al nou Poblenou en una casa que vaig comprar el 1998 a la immobiliària Habitat...
Joan A. Forès
Reflexions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada