divendres, 2 de novembre del 2012

02/11/12. L'ANC i les consequències de la Manifestació de l'11S


Benvolguts,

 

Com que hi ha partits polítics que volen atribuir-se l’èxit de la manifestació de l’11S d’enguany, hem de clarificar la informació i recordar que la manifestació va estar organitzada i dirigida per l’Assemblea Nacional Catalana (l’ANC, l’Assemblea). La majoria de partits o coalicions nacionalistes o independentistes (CiU, ERC, ICV, SI, CUP) s’hi van afegir tenint present que el lema unitari era: Catalunya, nou estat d’Europa. Uns quants partits autonomistes o unionistes (PP, C’s, PxC, PSC(PSC-PSOE) no s’hi van afegir. El crit més escoltat a la manifestació fou I-Inde-Independència.


L’article fa un repàs dels antecedents d’aquesta manifestació:

·       L'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006 havia sigut aprovat en referèndum pel poble de Catalunya el 18 de juny de 2006 i és vigent des del 9 d'agost d'aquell any. Als pocs mesos més de 50 diputats del Partit Popular, el defensor del poble i els governs de cinc Comunitats Autònomes van presentar diversos recursos en contra davant el Tribunal Constitucional. El 28 de juny de 2010, el Tribunal va dictar sentència per majories variables, [10] i publicà el cos de la sentència el 9 de juliol, un dia abans de la manifestació,[11][12] deixant clara la "ineficàcia jurídica" del Preàmbul (en referència al terme nació per referir-se a Catalunya). Tot i això, el veredicte mantingué la definició de Catalunya com a nació i declarà 14 articles inconstitucionals (1 totalment i 13 parcialment), i en reinterpretà 27 més. Com a més destacat establia que el català no és la llengua preferent de l'Administració ni tampoc la del sistema educatiu; deia que de nació només n'hi ha una i és "la Nació espanyola"; desballestà bona part dels articles sobre el poder judicial català amb el Consell de Justícia de Catalunya al capdavant i repetí 14 vegades la "indissoluble unitat de la Nació espanyola".[

·       Les consultes populars sobre la independència de Catalunya que es varen desenvolupar des del 13 de setembre de 2009 (Arenys de Munt) fins l'abril de 2011 (Barcelona), amb els següents resultats:

·       885.000 catalans varen votar en aquest any i mig de consultes populars,

·       En 550 municipis catalans

·       258.000 barcelonins varen votar el 10 d’abril de 2011

o   350 col·legis electorals oberts a Barcelona de les 9 a les 20

o   7.000 voluntaris varen col·laborar intensament i desinteressadament en l’organització de la consulta de Barcelona

·       91% de vots foren SÍ a la independència

·       La manifestació del 10 de juliol del 2010

·       Durant els anys 2011 i 2012 van sorgir diverses iniciatives ciutadanes en resposta a les agressions o incompliments de l'Estat espanyol. Un exemple en fou la campanya No vull pagar, contra els peatges amortitzats als territoris de parla catalana. Va començar a principis d'abril de 2012 a Catalunya, i un mes després es va estendre al País Valencià i a les Illes Balears (túnel de Sóller). Un altre col·lectiu va denunciar el dèficit fiscal català amb la campanya Diem prou.

·       A nivell institucional, diversos ajuntaments de Catalunya van crear l'Associació de Municipis per la Independència, una organització constituïda oficialment el 14 de desembre de 2011 a Vic que agrupa diferents entitats locals per tal de defensar l'assoliment dels drets nacionals de Catalunya amb l'objectiu de promoure l'exercici del dret a l'autodeterminació (Territoris adherits a l'Associació de Municipis per la Independència a data de 29 d'agost de 2012).

·       El 10 de març de 2012 va tenir lloc l'assemblea constituent de l'Assemblea Nacional Catalana, al Palau Sant Jordi de Barcelona aprovant-se els estatuts, el reglament intern i el full de ruta cap a la independència. Es tractà d'una organització popular, unitària, plural i democràtica amb l'objectiu de recuperar la independència política de Catalunya mitjançant la constitució d'un estat de dret, democràtic i social. L’ANC no és un partit polític!

·       Explícitament l’ANC proposa al poble de Catalunya que es mobilitzi per la independència i proposa als Partits Polítics que facin efectiu el mandat dels seus votants.

·       La primera activitat organitzada per l’ANC fou la Marxa per la Llibertat La Marxa va finalitzar el dia 11 de setembre amb la gran manifestació a Barcelona sota el lema de "Catalunya, nou estat d'Europa", després d'haver realitzat actes festius, simbòlics i reivindicatius arreu del país.

 

Seguirà…

 

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada