dilluns, 5 de novembre del 2012

04/11/12. Farem de Catalunya l’Holanda del Mediterrani!

Benvolguts,

Aquest matí he assistit a l’Assemblea Nacional de SI (Solidaritat catalana per la independència). Estava convocada per tal de debatre i aprovar el programa electoral amb el qual SI concorrerà a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre. El mètode de SI per preparar un programa no té res a veure amb la manera tradicional dels partits polítics espanyols (inclosos els catalans) de preparar-lo.

El mètode de SI consisteix a nomenar una ponència, redactar el programa i posar-lo en coneixement de tots els adherits (militants). Els adherits presenten esmenes telemàticament i en l’Assemblea com la d’avui es presenten, es debat l’oportunitat de l’esmena entre l’esmenant i un membre de la ponència i s’aprova o es rebutja.

Però avui no volia parlar de la metodologia assembleària de SI (ajudada per la tecnologia de comunicació electrònica) per preparar programes electorals o per preparar llistes de candidats, sinó que volia explicar un detall d’un dels parlaments que s’han fet. Crec que ha sigut l’Uriel Bertran que ha citat el punt 4 del document 10 raons x votar si, que té com a títol: Farem de Catalunya l’Holanda del Mediterrani!

Copio aquest punt 4:

Volem fer de Catalunya l’Holanda del Mediterrani: un país de progrés i de benestar per als joves, els treballadors, els empresaris i la gent gran.

Amb la independència posarem fi a l’espoli fiscal de 17.000 M€
que cada any ens roba Espanya, i podrem incrementar el
pressupost de la Generalitat en un 70% per construir un país de primera:

1) Doblarem la despesa en educació, beques i R+D.
2) Acabarem amb les retallades, garantirem les pensions i invertirem
més en sanitat i serveis socials.
3) Podrem reduir l’atur a la meitat i els joves no hauran d’emigrar.
4) Construirem les infraestructures que ens manquen, el corredor
ferroviari mediterrani i suprimirem els peatges. Anul·larem totes les
multes al moviment #novullpagar.
5) Impulsarem la llengua i la cultura catalanes, amb el català com la
comuna i oficial (i l’aranès a la Vall d’Aran), garantint el respecte i
l’aprenentatge del castellà.
6)Garantirem la protecció del medi ambient i impulsarem la
desnuclearització progressiva del país.


 
I llavors jo m’he preguntat per què ha parlat d’Holanda i no d’Àustria, de Dinamarca, de Portugal o de Bèlgica?
He anat a l’hemeroteca, i he trobat els documents sobre PIBs i exportacions dels països de la UE i les següents referències, tretes de la Fundació Catdem i del CCN:
 
·       Catalunya té una superfície semblant a la de Suïssa, Dinamarca, Holanda i Bèlgica
·       Catalunya té una població semblant a la de Suïssa, i superior a Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Irlanda
·       Catalunya té una renda per càpita superior a la de Gran Bretanya, Alemanya i França i inferior a la dels Països Baixos (Holanda), Àustria i Dinamarca 
 
Observant els gràfics es pot veure que la Catalunya estat tindrà unes xifres de PIB per càpita força per sota de la dels Països Baixos, lleugerament per sota d’Àustria i de Dinamarca, lleugerament per sobre de Bèlgica i molt per sobre de Portugal.
 
En canvi tant en superfície, en nombre d’habitants i en PIB, Catalunya, Holanda i Dinamarca estan en els mateixos nivells.
 
No passa el mateix en volum d’exportacions que Catalunya està al mateix nivell que Dinamarca i Àustria però força per sota d’Holanda.
 
Finalment arriba la incongruència: en nivell d’atur, Espanya incloent Catalunya, té una taxa d’atur 4 o 5 vegades superior a les dels altres tres països.

És per això que el desig expressat per l’Uriel Bertran es fixava en Holanda i no en altres països. Holanda és un país per a emmirallar-s’hi!
 
Ara podem preguntar-nos per què Catalunya que té superfície, nombre d’habitants i PIB semblants a Holanda, té en canvi un atur entre 4 i 5 vegades superior? Doncs perquè té un drenatge de diners (balança fiscal molt negativa) tant gran que cap altre país del mon civilitzat el podria suportar: 17.000 M€/any, equivalent a un 8,5% del PIB. Situació colonial. Aquest drenatge anual tant immens fa que Catalunya no pugui gestionar adequadament els seus recursos, provinents dels seus impostos, i hagi de retallar en educació, sanitat i benestar social i no pugui fer les inversions necessàries en infraestructures, ferrocarrils, autovies, ports, ni pugui eliminar els peatges de les autopistes. I aquesta situació fa anys que dura i no sembla que pugui ser solucionable en les condicions actuals de submissió a Espanya, de colònia espanyola.
I per tant, mentre duri la situació colonial l'atur no es pot dominar.
 
En continuarem parlant...
 

Joan A. Forès
Reflexions




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada