dimarts, 13 de novembre del 2012

13/11/12. Els compromisos que Felip V es va passar per l’engonal després del 1714

Benvolguts,

Ahir vaig explicar-vos com l’amic Kevin m’havia fet conèixer el seu web www.eljurista.cat, de subtítol el diari jurídic en català que divulga aspectes jurídics, especialitzats o no, interessants pel mon jurídic però també per a la resta de mortals. D’aquest web en vaig treure l’entrevista amb l’Albert Pont que vaig comentar. L’Albert Pont autor del llibre Delenda est Hispania, explicava com els fonaments jurídics del que és Espanya a partir dels Decrets de Nova Planta porten a l’esfondrament de l’Estat espanyol.

Avui m’he trobat amb un altre agradable input que és la coneixença de Bloc Independentistes.cat, que m’ha arribat des del bon amic Andreu Gil: http://www.independentistes.cat/2012/11/delenda-est-hispania.html. Aquest Bloc està alimentat per un col·lectiu d’independentistes que procedeixen de CDC, i que devien haver vist la llum molt abans que els seus dirigents. Concretament Ramon Munné, ara adherit a Solidaritat, va deixar CDC on era Conseller Nacional, el 2010.  

Us copio l’article del Ramon Munné, que és molt clarificador i molt ben escrit, sobre els compromisos que Felip V es va passar per l’engonal després del 1714.

DELENDA EST HISPANIA -I (l'origen de l'actual Estat espanyol)

Estic llegint el llibre Delenda Est Hipania, d'Albert Pont. Volia fer-ne un comentari quan acabés de llegir-lo, però no puc esperar a fer-ho.

 Ara voldria fer esment del capítol que parla de l'annexió del Principat de Catalunya a l'Estat Espanyol

FONAMENT DE L'ACTUAL ESTAT ESPANYOL
Arrel de la derrota militar del 1714, Felip V va suprimir les institucions catalanes i les Corts castellanes van esdevenir les Corts espanyoles. Per tant, "les actuals Corts generals espanyoles no són el resultat de la unió de les Corts de les diferents entitats històriques de la Corona espanyola, sinó que són successores i continuadores de les antigues Corts de Castella". "A principi del segle XVIII, l'Estat de la monarquia hispànica es va extingir de la mateixa manera que abans s'havien extingit l'Espanya romana, l'Espanya visigòtica, les entitats sobiranes de l'Espanya musulmana...". "En realitat, actualment tots els espanyols vivim dins del marc constitucional del Regne de Castella".

RECUPERACIÓ DE LA SOBIRANIA DE CATALUNYA
Fins al 1714, totes les manifestacions tradicionals de sobirania formaven part de les atribucions del Pricipat de Catalunya. "El fet que Catalunya fos un principat i Aragó un regne no és prova de cap forma de relació jeràrquica ni de subordinació". "De la mateixa manera, avui dia no hi ha cap distinció, ni cap mena de jerarquia, entre les sobiranies d'una república presidencialista, d'una monarquia parlamentària, d'un emirat o d'un soldanat. Totes elles són entitats igualment sobiranes. Cal tenir clar que la sobirania és un concepte de l'àmbit del Dret Internacional, i que és igual per a tots els Estats; o es té o no es té".
Quan demanem la independència només demanem, doncs, el retorn a la situació d'abans del 1714. "Així, fins al 1714, Catalunya havia estat, a tots els efectes, un Estat sobirà, membre de la Comunitat Internacional, i, com a tal, reconegut per la resta de potències de l'època". "Catalunya sempre ha gaudit de totes les manifestacions de la sobirania que avui s'atribueix als Estats, fins que van ser il·lícitament suprimides pel Regne de Castella".
EL TRACTAT D'UTRECHT
A primers de juliol del 1713 s'iniciava el Tractat de pau d'Utrecht entre la reina Anna d'Anglaterra i Felip V de Castella i se signà a finals d'agost. Però el 25 de juliol ja s'inicià el setge de Barcelona. El Tractat d'Utrecht "condicionava el reconeixement de Felip V al compliment estricte d'una sèrie de disposicions i condicions".
L'article XIII del tractat està dedicat exclusivament a Catalunya i Felip V es va comprometre a complir-lo. En aquest article Felip V es va comprometre "a decretar una amnistia general, a garantir el respecte de les possessions, els béns i les rendes, els honors i les distincions de la població catalana", i a la "conservació il·lesa i intacta dels seus drets i privilegis històrics".
Felip V va incomplir el citat article XIII en la seva integritat.
De fet, Felip V no va respectar ni el testament de Carles II, ni el jurament que va fer el 1701 de les constitucions catalanes, ni les disposicions del Tractat d'Utrecht ni els acords de capitulacions (en què es concedia amnistia a les tropes i l'indult a molts cap militars com el general Moragues).
CONCLUSIÓ
"La constitució de l'actual Estat espanyol es fonamenta es un acte il·lícit, un acte nul de ple dret".
Vist l'origen de l'actual Estat espanyol, vist l'estatus de sobirania que tenia Catalunya fins a la derrota militar del 1714, vist el respecte de Felip V als tractats que signava i vist que en els darrers 300 anys el tracte que ha rebut Catalunya sempre ha estat el d'un territori que es vol assimilar sense respectar la seva voluntat, em pregunto, pot haver-hi algú o alguna raó que justifiqui que no vulguem recuperar la nostra independència?
I als contraris a la independència els demanaria: pensen exigir mai a l'Estat espanyol actual que demani perdó pel seu incompliment manifest de les disposicions del Tractat d'Utrecht?
Ja fa massa que dura aquesta situació il·lícita i injusta. És el nostre deure recuperar allò que és nostre i que ens fou arrabassat per les armes. Ara podem fer-ho, de manera pacífica, democràtica. Hem de poder explicar als nostres fills i néts que vam estar a l'alçada. Demostrem el coratge que els nostres avantpassat van demostrar fins al darrer moment per defensar les nostres institucions. Fem-ho!

Fins aquí l’article d’en Carles Munné.
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada