Benvolguts,
Ahir varem comentar el naixement del TC a partir del TOP, en la versió viscuda de Mossèn Dalmau. I explicàvem que no tothom sap que hi havia hagut una guerra que varem perdre, una postguerra amb camps de concentració amb afusellaments de gent del poble fins el 1954, un genocidi cultural a les nacions espanyoles sotmeses a la dictadura franquista pel “justo derecho de conquista”, un TOP que actuava amb tota la impunitat repressaliant tothom que no pensava en esperit totalitari, una transició pilotada per la dreta, una amnistia a tots els sicaris del franquisme, una acceptació per part dels partits polítics de la monarquia borbònica reinstaurada pel sinistre dictador Francisco Franco Bahamonde, Caudillo de España por la gracia de Dios, una Constitució amb moltes trampes, entre elles la trampa del Tribunal Constitucional com a quart poder per sobre de tots els altres, uns estatuts d’autonomia de fireta, etc.
Ara l’Associació Catalana d’Expresos Polítics em fa arribar el document següent, que incloc íntegrament:
MEMÒRIA I JUSTÍCIA. CONTRA LA IMPUNITAT I L'OBLIT
“Enguany fa trenta anys de la legalització de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, els orígens de la qual es remunten als anys 60, i que va centrar el seu objectiu a rehabilitar i rescatar de l’oblit els milers de persones que van sofrir la repressió franquista. Durant aquests anys, l'Associació ha impulsat la recuperació d'una memòria històrica que trenqués el silenci darrere el qual s'ha volgut ocultar el terror de la dictadura. Un punt d’inflexió en aquesta perspectiva fou l’acte que va celebrar al Liceu, el 22 d’abril del 2002, un gran homenatge als detinguts, torturats, empresonats i assassinats pel feixisme que va culminar amb la lectura de la declaració en què es reclamava la creació del Memorial Democràtic: una institució pública que havia de garantir als ciutadans i les ciutadanes el coneixement d’aquell combat com a llegat irrenunciable, especialment per a les noves generacions, “perquè és la història d’aquest país, és la història del seu país” i perquè sense aquella lluita no es pot entendre la consecució de les llibertats democràtiques.
Volem posar l'èmfasi en el fet que la dictadura va ser molt llarga, fins l’any 1977, mitjançant una repressió sistemàtica contra qualsevol forma de dissidència o oposició. Una violència institucional abocada a impedir les llibertats democràtiques sense que cap dels seus protagonistes (polítics, militars, policies, jutges, poders econòmics, Església) mai no hagin assumit cap responsabilitat.
Una dictadura a la qual s’enfrontaren, des de bon principi, militants antifeixistes que, amb la seva lluita heroica, n’impugnaren el contingut i l’existència, patint per això una gran repressió.
Tanmateix la lluita va seguir durant “el desarrollismo” i fins i tot després de la mort de Franco, quan es volia continuar la dictadura malgrat que ja no hi era el dictador.
Els anys 60 i 70, milers i milers de persones, joves en gran part, procedents de molts sectors
-estudiantils, intel·lectuals, jurídics, fins i tot religiosos, i especialment obrers-, van donar un nou impuls a la lluita per la llibertat. Moltes d'elles van patir l’acció dels tribunals militars, dels estats d’excepció i del TOP, el tribunal especial que entre 1963 i el gener de 1977 va incoar 22.600 procediments judicials i va processar més de 50.600 persones per “delictes” com ara manifestarse, reunir-se, fer vaga, constituir i participar en sindicats, formar part d’un partit il·legal, –és a dir, de qualsevol partit- o simplement atrevir-se a pensar en veu alta.
Fins ara l’acció memorial ha posat l’èmfasi, amb tota justícia, a vindicar l’acció dels militants
antifeixistes de la postguerra. Creiem arribat el moment de vindicar la memòria d’aquest
antifranquisme dels anys 60 i 70 -que hem englobat, gràficament, sota la denominació de
“Generació TOP”- per tal que el seu testimoni constitueixi un incentiu més en el compromís
permanent de lluita per la llibertat i la justícia social a la Catalunya i el món actuals, motius pels
quals vàrem lluitar i que, malauradament, no només estan lluny de ser assolits en la seva plenitud sinó que es troben amenaçats per la imposició de nous valors conservadors.
Per tot això convoquem un acte de reivindicació de la memòria dels represaliats pel Tribunal de Orden Público i de totes les persones que no es van resignar i van lluitar contra la dictadura i per les llibertats democràtiques i nacionals de Catalunya durant aquells anys –la “Generació TOP”- i, en conseqüència, un acte de denúncia de la impunitat i l’oblit.
Exigim l'anul·lació de les sentències emeses pel TOP i per tots els tribunals franquistes, il·legítims per origen i naturalesa. El seu manteniment és signe d'un dèficit democràtic inacceptable.
Animem les noves generacions, les d'avui i les del futur, a continuar la lluita i el seu compromís en defensa dels valors democràtics i la justícia social, tan amenaçats avui, i que per tant, ara més que mai, cal proclamar i reivindicar.”
Associació Catalana d’Expresos Polítics Desembre 2010
Adhesions: expres-pol@ccoo.cat
Col·laboració econòmica per a la seva publicació: 2100-3035-64-2102745995 (referència: TOP)
Joan A. Forès
Reflexions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada