Benvolguts,
Avui va de corredor mediterrani o eix mediterrani. Ahir es va fer la presentació oficial a la Unió Europea a Brussel·les. La notícia explicada per l’ARA sembla positiva però és negativa:
ARA. Quim Torrent. Unitat pel Corredor Mediterrani
Ferrmed aplega representants d'una desena de països al Parlament Europeu. El nord d'Europa passa per Catalunya. Si no hi ha sorpreses, com va explicar el director de la DG Move, Jean-Eric Paquet, a finals de maig el Corredor serà declarat prioritari per les institucions econòmiques.
La presentació oficial de l'eix que enllaça Algersires i Estocolm va ser un èxit fins i tot un punt inesperat. L'acte, organitzat per l'associació Ferrmed al Parlament Europeu, va comptar amb la presència de més de 300 persones de més de deu països diferents. Es tracta d'un primer pas perquè els ports de l'arc mediterrani tinguin via directa cap al nord d'Europa. Un pas petit però necessari. Necessari perquè el Corredor podrà obtenir finançament comunitari. I petit perquè, malgrat tot, els estats seguiran decidint quines inversions prioritzen. Entre ells, l'espanyol, que ahir no va tenir representació al més alt nivell a la presentació oficial celebrada Brussel·les.
L'absència del ministre Blanco, que va delegar la seva presència en dos directors generals, va ser interpretada per assistents i organitzadors com un lleig al projecte. Joan Amorós va retreure al govern espanyol el fet que les seves paraules no vagin mai acompanyades de fets. També el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es va posicionar en una línia similar i va reclamar gestos més explícits del govern espanyol. Recoder va denunciar, en aquest sentit, que encara queden trams de via única entre Tarragona i Castelló.
Una de les intervencions més aplaudides de la jornada va ser la de l'eurodiputat Oriol Junqueras, que va demanar als assistents que el mateix que demanen "amb vehemència" a la Unió Europea ho demanin als estats. En el millor dels casos, si la Unió Europea declara prioritari el Corredor, en finançarà entre un 10 i un 20% del cost. Per tant, el gruix de les inversions segueix en mans dels estats.
La notícia comentada en l’editorial de l’Avui és encara més negativa:
Avui. Editorial. El corredor mediterrani, víctima de Madrid
En contra del sentit comú, en contra dels interessos del País Valencià i de Catalunya i en contra del que més convé també al teixit social i empresarial del conjunt de l'Estat, el govern espanyol ha donat l'esquena a la prioritat del corredor mediterrani, la connexió del tren de mercaderies d'ample europeu que ha d'unir Algesires amb Estocolm. Si ha de dependre de la pressió institucional del govern espanyol, ja ens podem oblidar que el Parlament Europeu declari el projecte d'interès prioritari aquest mateix 2011, tal com reclama com una pinya el món polític i econòmic català, valencià i murcià. La presència, abans-d'ahir, a la cambra europea de mig miler d'emprenedors, representants de les cambres de comerç i representants parlamentaris convocats pel lobby Ferrmed amb l'objectiu de fer visible una vegada més l'interès dels territoris per l'eix, va quedar deliberadament descafeïnada per l'absència del ministre de Foment, José Blanco, que va enviar-hi dos directors generals que es van limitar a diagnosticar que ja no queden diners per pagar el corredor i que, en qualsevol cas, el preveuen només a llarg termini. No és cap posició nova. Pel que fa als populars, el 2003, quan ocupaven la comissaria europea de Transports, van esborrar el projecte del mapa de prioritats. Si ja en aquells temps de bonança econòmica l'interès era nul, la situació actual de crisi general els serveix de coartada perfecta per mirar novament cap a una altra banda.
Si en voleu saber més, del projecte Ferrmed mireu-vos la Reflexió del 3 de desembre de l’any passat, treta del llibret de la CCN.
També tret del llibret de la CCN hi ha la següent explicació:
“El AVE de Barcelona a Valencia, ni lo soñeis mientras mandemos nosotros: llegariais a un acuerdo con los valencianos y os podriais acabar entendiendo en la lengua y en otros temas”. Això li va dir Carlos Aragonés, director del gabinet de la Presidència del Govern i persona de confiança del President Aznar, a Xavier Trias. Aquesta conversa devia produir-se en temps del govern Aznar, abans del 2003. Hi ha hagut 7 anys de govern Zapatero i el comportament és exactament el mateix! I què fa el govern català?
Està clar que el govern espanyol fa anys que a més de robar-nos 22.000 milions d’euros/any se’n fot de nosaltres?
Joan A. Forès
Reflexions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada