dilluns, 2 d’abril del 2012

02/04/12. Per terra, mar i aire. La "Corpo"

Benvolguts,

Com ja sabeu, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) també anomenada Corpo hi ha hagut recentment moviments, retallades i diferències qualitatives en la composició. Els 6 nou consellers estan escollits pels partits polítics en funció de la representativitat de cadascun al Parlament. I en funció d’afinitats polítiques entre partits...

Avui rebem un cop de puny als morros quan llegim al Directe.cat:



·         L’espanyolització dels mitjans públics catalans serà l’objectiu prioritari del PP a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals els propers sis anys


Dos dies després de prendre possessió del càrrec, Armand Querol, representant del PP a la CCMA, explica a Espanya el model de televisió publica que vol aplicar a Catalunya. L’ànima més FAES del PP, que ocupa des de divendres una cadira de luxe a la "corpo", va llest per fer feina i assegura, des de La Razón, que té el compromís del Govern per dur a terme les funcions executives de secretari general de la CCMA. Només de començar ja reclama canvis substancials als mitjans públics que poc tenen a veure amb l’economia i molt amb una ideologia propera a Aznar i Vidal-Quadras, personatges que Querol assegura admirar.

·         Querol vol que el mapa del temps de TV3 sigui més ampli i dibuixi "de nord a sud, i d'est a oest, la totalitat de l'estat espanyol",

·         o que es modifiqui el llibre d'estil de TV3 per canviar la terminologia d''estat espanyol' per 'Espanya',

·         alhora que ha posat en dubte la idoneïtat d'encarregar i emetre documentals com "Monarquia o República" o "Adéu Espanya.
 
En saber-se la noticia que el PP ostentaria la vicepressidència de la CCMA la xarxa va bullir. Han calgut pocs dies perquè es facin certs els temors que la cessió de la vicepresidència de la CCMA, de CiU al PP, posés en risc el model català de mitjans audiovisuals. CiU, ara, tem el malestar del sector sobiranista de CDC i de bona part de votants i simpatitzants de la formació


I aleshores cal reflexionar:


·         I ens preguntem com pot ser que un govern català amb majoria catalanista admeti que a la Corpo el vicepresident sigui un membre del PP, d’ideologia feixista, amb funcions executives de secretari general?

·         I també ens preguntem per què el que tem CiU no és la degeneració del sistema públic audiovisual català sinó que puguin molestar als sectors sobiranistes o a bona part dels votants?

Doncs deu ser que som molt ingenus, ja que cal preguntar-se sempre d’entrada a qui serveixen els polítics de torn:

·         El tripartit del PSOE, d’ERC i d’ICV servia al PSOE i a la indisoluble unidad de la patria.

·         El PP serveix al PP i a la indisoluble unidad de la patria

·         L’actual govern de CiU serveix l’autonomisme i per tant els lobys del Pont Aeri, dels bancs, les caixes, el maó i les autopistes, el diner negre i els paradisos fiscals. O sigui a la  indisoluble unidad de la patria. Per tant si s’afavoreix als amos, què cony importa si el país se’n va a la merda?

 [Segons la viquipèdia: Un lobby o grup de pressió és un col·lectiu més o menys organitzat que, amb estratègies diverses, intenta influir en administracions públiques, governs i parlamentaris per tal que, quan prenen decisions, ho facin afavorint els seus propis interessos o els d'aquells que representen. Els lobbies no solen participar directament en política (i per això no solen formar el seu propi partit polític), però sí que procuren guanyar-se la complicitat d'algun grup polític que pugui acabar acceptant o defensant els objectius del grup de pressió. L'acció es denomina fer lobby o, de manera més abstracta, lobisme.]


Per entendre-ho una mica més hem de recular, recórrer a l’hemeroteca i veure com s’ha arribat a aquesta situació tant contra natura, tenint en compte quina és la composició del Parlament de Catalunya. Us passo, per ordre cronològic, uns articles d’opinió de Xevi Xirgo, Srgi Picazo,i Carles Ribera, així com notícies d’agència sobre el desenvolupament d’aquesta trista història:

Escons %
Total escons 135
CiU 62 46%
PSC(PSC-PSOE) 28 21%
PP 18 13%
ERC 10 7%
ICV 10 7%
Mixt (C's + SI) 7 5%

 
Fem anar la moviola des que van començar a bullir les notícies sobre la Corpo:

14/03/12 02:00 - Xevi Xirgo email protegit

    La batalla de la “Corpo”


·         “La pregunta no hauria de ser qui s'asseurà a les cadires de la Corporació Catalana, sinó què hi faran”

Aquests dies tots els diaris anem plens de les batalles internes que hi ha a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (“Corpo” per als amics) per saber qui ocuparà les sis cadires del nou consell. La cosa no és menor, perquè com vostès ja saben, de la Corpo en penja la ràdio i la tele públiques. Hi ha sis cadires, que en un principi haurien de ser tres per a CiU, dues per al PSC i una per al PP. Però ni això és segur. El PSC es debat sobre si s'ha de fer còmplice o no de la retallada que baixa, i depèn de quin diari o quin digital et llegeixis la llista de noms que es dóna per fet que tindran cadira és tan llarga que segur que un dia d'aquests es podran penjar la medalla que ells ja ho havien dit (quin mèrit, no?). La qüestió és, però, que a mi qui forma part del consell de la Corpo em sembla interessant però menor. Marín està en temps de descompte, i segurament que a Terribas li passa el mateix com a directora de TV3. I no sé si a Mateu a Catalunya Ràdio. L'important de veritat, però, no és qui serà en el nou consell de la Corpo, aquest nou consell que cobrarà menys i que treballarà més, sinó què farà:

·         Qui posarà de director de cada ens?

·         O és que només en caldrà un?

·         Seran gestors econòmics?

·         O seran periodistes i, per tant, es dedicaran a continguts?

·         Aprimaran estructures?

·         Qui tria el cap de programes?

·         I el cap d'informatius?

·         I el que sigui?

·         Hi haurà una gestió transversal conjunta, o anirà cadascú a la seva?

·         La nova Corpo tindrà clar que TV3 ha de continuar sent líder d'audiència?

·         Ho farà a còpia de talonari?

·         O com ho farà?

·          I què en diu, de tot això, el govern?

Aquestes són les preguntes que a mi em preocupen de la Corpo.
14 de març. http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/517840-la-batalla-de-la-corpo.html


18/03/12 02:00 - barcelona - Sergi Picazo email protegit

       Temps de canvi a la ‘Corpo'


·         PSC i PP negocien fins a l'últim moment amb el govern l'elecció dels consellers del govern de la Corporació Catalana de Mitjans 

·         L'organisme controla TV3 i Catalunya Ràdio amb una aportació pública de 260 milions

·         L'actual Corporació de Mitjans controla 6 canals de televisió i 4 emissores de ràdio.


 
TV3 i Catalunya Ràdio viuen temps de crisi: allò nou no ha acabat de sorgir i allò vell encara no ha mort. El mandat dels actuals president Enric Marín i director general Ramon Mateu a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) està políticament esgotat. El govern de CiU ultima la negociació amb socialistes i populars pels noms dels substituts. No és una qüestió qualsevol. En temps de l'homo videns, política i comunicació van de la mà. Malgrat la independència demostrada, poder dirigir i controlar el pressupost dels mitjans públics no és cap engruna. Demà al migdia és el dia límit perquè els partits presentin els seus candidats a formar part de la nova direcció de la Corpo.

La reforma de la llei de la CCMA va reduir el nombre de membres del seu consell de govern de 12 a 6 i, alhora, feia desaparèixer la figura del director general. Abans tots els partits tenien com a mínim un membre proposat per ells. Aquesta pluralitat queda ara tancada. Només CiU, el PSC i el PP proposaran candidats. Ni ERC ni ICV-EUiA –tampoc Ciutadans o Solidaritat–han entrat en les negociacions dirigides pel govern. En les properes hores, govern i PSC acabaran de tancar els noms dels candidats –en teoria, tres per CiU i dos pels socialistes– per tal d'arribar a la data límit amb consens. El PP, que aportaria un nom, també el farà públic demà. Tot i les travesses, oficialment no hi ha encara consens. Caldrà esperar.

El substitut d'Enric Marín, “l'encara president” –en paraules del portaveu del govern Francesc Homs–,haurà de superar un tràmit parlamentari més o menys assequible: primer, una valoració del Consell de l'Audiovisual de Catalunya; després, comparèixer davant de la comissió d'assumptes institucionals del Parlament, i finalment, en el ple del 28 de març, serà votat. A diferència de l'anterior llei, el president pot ser escollit ara només amb una majoria absoluta dels diputats, i no per majoria de dos terços.

El nou equip de govern de la Corpo haurà d'afrontar la gran retallada històrica a TVC i Catalunya Ràdio. De moment, ja se sap que la reducció respecte al 2011 és d'un 15,6%, passant de 308 a 260 milions d'euros per al 2012, que suposa una reducció del 21% en dos anys. L'aportació pública quedaria reduïda a 260 milions i els ingressos, bàsicament publicitaris, suposarien uns 120 milions. A més, CiU ja va avisar fa temps que calia “reduir el nombre de canals i tocar el capítol de personal”.



19/03/2012. ACN

Solidaritat veu «antidemocràtica i partidista» l'elecció a la CCMA


·         Uriel Bertran lamenta que només tres dels set partits que formen el Parlament puguin formar part del consell


El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, ha criticat aquest dilluns que l'elecció del nou consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és ''antidemocràtica i partidista'' ja que només tres dels set partits que conformen del Parlament de Catalunya poden ser part del consell de la Corporació. A més, Bertran ha assegurat que el nou consell ja s'ha format de manera ''antidemocràtica, opaca i d'amagat''. Des de SI han explicat que aquest repartiment del pastís entre els tres grans partits -PSC, CiU i PP- resta pluralitat a TV3 i a Catalunya Ràdio. Bertran ha dit que denunciaran qualsevol pressió sobre els professionals del sector.




23/03/12 02:00 - Carles Ribera email protegit

       El PP a TV3

  ·         “Catalunya s'enfonsa i la televisió pública també, sembla. Un gra massa, em sembla”

En el món sobiranista no-governamental hi ha un cert rebombori i una gran enfiladissa emocional pel fet que CiU hagi permès que la vicepresidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la Corpo per als amics, caigui en mans d'un senyor del Partido Popular, el PP per als amics i per als que no hi som amics. Catalunya s'enfonsa, sembla. En fan un gra massa, em sembla, els respectables telepatriotes.

Em compto entre els que s'estimarien més que el PP quedés esborrat del mapa electoral a Catalunya. Però caldria reflexionar sobre si s'està dimensionant en excés la transcendència de cedir la vicepresidència de la Corporació a la dreta espanyolista. Gràcia no en fa. I la normalitat que argumenta el Molt Honorable seria que no calgués regalar aquesta cadira al botxí.

Ara bé, la televisió i la ràdio de tots han demostrat una capacitat de resistència encomiable. Hem de pensar que van aguantar la legislatura passada amb un delegat de zona del PSOE com a president del país, i una Corpo amb un grapat d'ocupants situats pel PSC d'aquell senyor que sosté que cal eradicar la “crosta nacionalista” de TV3.

Ara, estem en perill? El PP no caldrà que faci grans esforços per arraconar encara més el català. Mirem, per exemple, els programes estrella. Polònia, Crackòvia o l'APM. Paguem entre tots una televisió per escoltar imitacions de Rajoy, Sergio Ramos o reproduint tothora Telecinco o Intereconomía. Eines de normalització? Algú hauria d'admetre que, en bona part, l'exemple del model lingüístic televisiu que voldrien els que recorren la immersió al Suprem, ja el tenim. En prime time.


27/03/12 02:00 - Xevi Xirgo email protegit

       Més reflexions sobre la ‘Corpo'


·         “TV3 ha de ser líder al preu que sigui?

·         La televisió pública ha de pagar una milionada pels drets del futbol o la F-1?”

L'altre dia ja vaig fer un article similar explicant que a mi em preocupa relativament poc qui s'asseu a les cadires de la Corporació Catalana de Mitjans, la Corpo, (que deuen ser molt importants si són els que manen a TV3 i a Catalunya Ràdio), perquè el que m'interessa de veritat és saber què faran.

1.       Consideren que una televisió i una ràdio públiques han de ser líders d'audiència?
2.       Consideren que són encara –malgrat alguns programes– una eina de normalització lingüística?
3.       I consideren també que ho han de ser al preu que sigui?
Jo de les dues primeres preguntes no en tinc cap dubte. TV3 ha de ser una eina de normalització no només lingüística sinó de país, i està bé que sigui líder d'audiència. La qüestió important, però, és també la tercera. Al preu que sigui? La Corpo acumula des del 2007 una pèrdua de 65 milions, i entre d'altres factors (com el de l'eterna discussió sobre si té o no una plantilla inflada i s'ha de fer un ERO) hi ha també la pèrdua d'ingressos de publicitat. De 140 milions del 2007, diuen, ja han passat a 85. La pregunta és, doncs: líders al preu que sigui?
1.       Al preu dels més de deu milions d'euros que, si he de fer cas a les dades que ha donat El País, cobren les productores del Polònia i el Crackòvia?
2.        De l'1,5 milions que ens costa El convidat?
3.       I, sobretot, el futbol i la F-1.
a.      Continua essent el futbol una qüestió d'interès general (com estableix la llei Cascos del 1997) i per això les teles públiques s'han de gastar una milionada a pagar-ne els drets?
b.      O qui vulgui futbol que se'l pagui?
c.       TV3 ha de pagar 10 milions a Mediapro pels drets de la F-1?
Aquestes –i més, que no m'hi caben– són les preguntes que em faig.


28/03/2012 Quico Sallés/Parlament

López Tena solleva la bancada popular al Parlament


·         I de Gispert, cedeix i renya el solidari


El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència ha encès els ànims del grup parlamentari popular durant la votació dels membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals celebrada aquest matí a la cambra catalana. Tena ha donat suport als candidats de CiU i del PSC però pel que fa al del PPC, Armand Querol, ha carregat els neulers.
El diputat solidari ha assegurat que la seva formació no li té "cap mena de respecte ni polític ni professional... sí, sí, he dit que no li tenim cap mena de respecte ni polític ni professional per si no ho han entès". Així mateix ha acusat als populars de practicar el "genocidi cultural" de Catalunya.
Les paraules de Tena han sollevat la bancada popular fins al punt que el portaveu adjunt, Santi Rodríguez, ha demanat a la Mesa que exigís al diputat independentista la retirada dels "insults" als populars. La presidenta de la cambra, Núria de Gispert, ha traslladat la petició a Tena qui s'hi ha negat. "No tinc res per retirar", ha insistit Tena que ha hagut de sentir-se per part del portaveu de Ciutadans que SI practica la "xenofòbia".
Finalment, de Gispert ha demanat als diputats "mantenir el respecte entre els grups" i ha cridat l'atenció a Tena recordant-li que "paraules com les que ha expressat no poden ser admeses".



Quico Sallés/Parlament | 28/03/2012

La nova CCMA

 
El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja té nomenats els seus sis nous membres. La votació celebrada al Parlament, que ha estat secreta, ha designat, doncs, a Núria Llorach, Antoni Pemán (tots dos proposats per CiU), Xavier Guitart, Josep Vilar Grèvol (candidats del PSC), i Armand Querol (a proposta del PPC). També s'ha votat la incorporació i el nomenament com a president del consell de govern de Brauli Duart, que arriba de la mà de CiU també. ICV-EUiA i ERC han criticat amb duresa la politització dels nomenaments i per això hi han votat en contra.



Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada