dijous, 7 de juny del 2012

07/06/12. La política d’Espanya és de deixar-se ajudar, no de demanar l’ajuda!


Benvolguts,

Ahir en parlàvem, el forat espanyol és massa gros per que Europa s’hi atreveixi. I el forat no és tan sols de Bankia sinó de tot el sistema financer d’Espanya (el mejor sistema financiero del mundo, que deia el ZP), que havent practicat sempre l’obscurantisme, per naturalesa, no són capaços de presentar els comptes clars i s’ha de demanar l’ajut d’auditories foranes per intentar entendre com és de gran el forat, quines ramificacions té, qui en té la culpa, etc.

En l’España de la Unagrandeylibre, se sentia parlar dels comptes del Gran Capitan i em sembla que tenen quelcom de relacionat amb el que està passant. Trec de la viquipèdia:

Las Cuentas del Gran Capitán son un tópico cultural español que se basa en una anécdota atribuida a Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capitán, que ridiculizó a Fernando el Católico cuando éste le pidió cuentas de los gastos en que había incurrido durante la campaña de Nápoles, a finales del año 1506. La respuesta de aquél fue desafiar al rey con una enumeración de gastos exorbitantes en conceptos absurdos, (la frase más famosa, que suele usarse también como tópico es en picos, palas y azadones, cien millones…) pero que aludían directamente al heroísmo de sus soldados y a las victorias conseguidas, que habían supuesto la derrota francesa y proporcionado en la práctica acceso al resto de Italia desde la base del reino de Nápoles. Como frase hecha, se utiliza para calificar de exagerada a una relación de gastos, o incluso a un listado de cualquier tipo, para ridiculizar una relación poco pormenorizada o para negar una explicación pedida por algo a la que no se tiene derecho.

Continuant al Google he trobat les Verdaderas cuentas... http://es.wikisource.org/wiki/Verdaderas_cuentas_del_Gran_Capit%C3%A1n. Només un paràgraf ja basta per saber de què va la història. Després de moltes enumeracions totes demencials acaba amb: Cien millones por mi paciencia en escuchar ayer que el rey pedia cuentas al que le ha regalado un reino.»

Fatxenderia a l'estat pur...

Ja es veu que no hi havia massa feeling entre el rei Ferran d’Aragó i el Gran Capitan. I el Ferran aguantant! Sembla el Mas aguantant el Duran!

Necessitaríem el criteri i la ciència d’en Jordi Bilbeny per saber què hi ha de cert en totes aquestes històries. Jo d’aquella època ja no em crec res... 

I bé, tornant a la puta realitat, vegem què en diuen els diaris. El ZP tenia el sistema financer espanyol en alta estima: el mas sólido del mundo:


Ja es veu que les dues tardes que el Jordi Sevilla li havia de dedicar per que entengués tot l’intríngulis financer espanyol li van fer el seu efecte...



 La magnífica portada de l’ARA, recupera el cartell d’en Joan Miró de l’any 37, en suport de la República Espanyola, que demanava a Europa que ajudes Espanya!

Immediatament, els diaris espanyolistes han dit que Espanya no necessita ajuda. I ja hi som...

Si fem un repàs dels titulars de diaris estrangers:

 The Guardian: "Salveu els nostres bancs o trenqueu l'euro, diu Espanya a la UE"

The New York Times: "Espanya té una carta guanyadora en les negociacions dels rescats dels bancs"

The Independent: "L'eurozona dividida mentre s'acaba el temps per a Espanya"

La Croix, diari conservador francès: "Salvar Espanya, salvar l'euro"

Die Tagezeitung: "Madrid busca el rescat"


És una perfecta mostra de com la picaresca espanyola pretén que l’ajudin aplicant la fatxenderia celtibèrica a la seva relació amb tota la resta del mon. La política d’Espanya és de deixar-se ajudar, no de demanar l’ajuda! Hi ha una frase feta i un film que es diu The harder they fall, explicant que com més alt estiguis, més dura serà la caiguda. Ja ho sentirem a dir...


 L’editorial de l’ARA porta per títol Europa negocia ajudar Espanya a canvi de poques exigències.

07/06/2012

La part bona del rescat és que per fi s’ha passat a l’acció. El perill és que sigui un nou pedaç per comprar temps i no resolgui els problemes de fons

Europa sospesa un pla de rescat per a Espanya que implicaria ajudar el seu trontollant sector financer amb diners europeus, però imposant a canvi una austeritat menys draconiana que les aplicades a Irlanda, Portugal i Grècia. S'evitaria així en part la humiliació i en part agreujar la recessió amb més retallades en dosis de cavall.

El govern de Mariano Rajoy ha negat per activa i per passiva que li faci falta cap mena d'ajuda exterior, tot i que fa dos dies el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va admetre per primera vegada els problemes d'Espanya a l'hora de finançar-se.

Ahir l'executiu espanyol es va mantenir mut sobre les converses en curs. Sembla clar que la prudència s'imposa en espera dels resultats de les auditories sobre el sector bancari espanyol, tant la de l'FMI -una primera conclusió de la qual ja ha donat per sa el 70% del sector- com la de les firmes Roland Berger i Oliver Wyman.

La Comissió Europea, el Banc Central Europeu i fins i tot la sempre reticent Alemanya s'han mostrat partidaris de fer un pas per ajudar Espanya -conscients que s'hi juguen el futur de l'euro-, amb diferents fórmules que no passen per un rescat en tota regla. Té una part bona: que per fi han passat a l'acció. Així ho veuen els inversors i així s'ha traduït a les borses i a la prima de risc, més relaxada.

La part dolenta, o almenys perillosa, és justament que el rescat que es planteja sigui limitat. És difícil jutjar una solució sense saber-ne l'abast ni les contrapartides exigides a Espanya. Però, segons com es faci, pot ser un nou pedaç europeu per comprar temps, que s'explica perquè Europa no té ni els diners ni l'esma d'emprendre les reformes que li fan falta per afanyar-se a construir la unió fiscal, amb el Tresor i el deute comú que necessita, i d'ampliar el paper del BCE perquè a més de vetllar per la inflació vetlli també pel creixement. Perquè els bancs són gran part del problema espanyol però no tot: també hi ha l'endeutament privat i la falta de motors de creixement.




I l’article del director Carles Capdevila, incidint en la mateixa idea s’anomena: Un tros de veritat, una mica de rescat.

07/06/2012

Ahir una persona em va regalar la comparació ideal per entendre per què americans i anglesos va fer neteja ràpida dels actius tòxics bancaris i en el nostre cas ho anem tapant i sabent per etapes. És com la vida de parella: els anglosaxons es casen i separen sovint, fan els processos lògics afrontant la veritat, i la infidelitat dura menys perquè és mal vista. I al món mediterrani la tradició és no separar-se i mantenir les relacions amagadetes, anar-ho tapant fins que explota. Quan afrontes la veritat de cop és dur, caus de cop, però comences la recuperació al mateix moment. Tenir secrets sota la catifa i anar-los desvelant de mica en mica té un punt de tortura, perquè vas acumulant petites males notícies, la bola s'acaba fent encara més grossa i quan toca recomençar estàs molt cansat. Potser en honor d'aquesta manera de ser, i mentre el debat era rescat sí o rescat no, des d'ahir va prenent cos a Europa la idea que Espanya rebi "una mica de rescat". Un rescat suau, a la carta, una intervenció amb anestèsia local. Potser es basa en un diagnòstic correcte, o potser és només una manera de començar, tenir el pacient ja mig adormit i immòbil, i un cop obert decidir si cal anar més a fons. En tot cas, la conseqüència que Espanya vagi ensenyant les vergonyes de mica en mica és que sigui rescatada a poc a poc. I ho explicarem, esclar, per capítols.


En conclusió, segons el meu parer, el forat és tan gros que Europa no s’atreveix a intervenir totalment ja que trontollaria tota la barraca. Solució (parcial): Anar intervenint de mica en mica, “que se consiga el efecto sin que se note el cuidado”. Però això no crec que pugui funcionar perquè hi haurà greuges comparatius a dojo entre entitats bancàries, entre les comunitats, entre partits polítics...


Corria un acudit famós ja fa molts anys, propagat pels francesos, contra els belgues: Diuen que Bèlgica, veient que Anglaterra i l’Índia i el Japó condueixen per l’esquerra decideix canviar el sentit de circulació a tot el país... però per que no sigui tan traumàtic, decideixen primer canviar el sentit dels turismes i 3 mesos més tard el de la resta de vehicles...

No sé si hi veieu la semblança?
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada