divendres, 24 de juny del 2011

24/06/11. La calle es mia. Tot és d'Espanya

Benvolguts,
Ahir en parlar d’infraestructures ferroviàries esmentàvem també altres infraestructures que ens havien fet creure que eren nostres ja que les usdefruitàvem però que, com tot, era propietat de l’Estat Espanyol. Us recordeu de l’energumen assassí Fraga exercint de ministre franquista abans i després de Franco i que davant d’un intent de manifestació del Primer de maig del 1976 va dir “La calle es mia!”? Vegeu-ne la biografia a la Viquipèdia: “Poc després, el 1976, va pronunciar la frase «La calle es mía», després d'un incident en què van morir diverses persones pels trets de les forces de seguretat durant el desallotjament d'una concentració a la catedral de Vitòria.”
Doncs aquesta frase continua absolutament vigent: Tot és d’ells!

Avui El Periódico parla d’infraestructures hospitalàries i de la complicada i difícil d’entendre maniobra financera que proposa la Generalitat per a obtenir dinerets per anar tirant (sempre que Madrid s’hi avingui, que ho dubto):
El text és de molt difícil comprensió. Sembla que els hospitals no són de l’ICS. Sembla que quan l’Estat en transfereixi la propietat a la Generalitat, aquesta podrà tornar-los a Madrid per eixugar un deute de 10.000 milions d’euros de la Seguretat Social, degut aquest deute als préstecs que l’estat havia fet per compensar un finançament insuficient de l’Insalud!?!!! Qui ho entengui que ho expliqui!

CESSIÓ DE TITULARITAT D’EQUIPAMENTS PÚBLICS. El Govern utilitzarà els hospitals de l’ICS per obtenir finançament.

El Govern de la Generalitat preveu utilitzar els 8 hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) i la seu central d’aquest organisme públic per finançar-se quan l’Estat n’hi transfereixi la propietat tal com preveu l’esmena que CiU va aconseguir incorporar a la reforma de la llei de pensions. La fórmula utilitzada seria el cens emfitèutic, una espècie d’hipoteca mitjançant la qual el propietari (la Generalitat) cobra un cànon (cens) d’un tercer per l’ús d’immobles que es mantenen en propietat del titular. L’Executiu català l’havia utilitzat fins ara per adquirir edificis finançats per tercers a qui es paga una suma que no computa com a deute.
 Entre els centres implicats en el traspàs, que la Generalitat gestiona des de fa més de 30 anys, hi ha l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, tot i que la Conselleria d’Economia no el va incloure en la proposta de pla d’equilibri financer enviada al Govern. A més a més, hi ha la seu central de l’ICS a Barcelona, els hospitals de la Vall d’Hebron (Barcelona), Bellvitge (l’Hospitalet), Germans Trias i Pujol o Can Ruti (Badalona), Josep Trueta (Girona), Arnau de Vilanova (Lleida), Viladecans i Verge de la Cinta (Tortosa), tal com va avançar EL PERIÓDICO.
 L’esmena acordada amb els socialistes estableix com a via per saldar el deute històric de la Seguretat Social amb l’Estat, xifrada en uns 10.000 milions d’euros, acceptar com a pagament l’entrega d’aquests centres assistencials «a l’Administració General de l’Estat».
 L’esmena estableix un període de 10 anys per cancel·lar del balanç patrimonial de la Seguretat Social els préstecs atorgats per l’Estat per compensar un finançament insuficient de l’Insalud que existia abans de la separació de fonts de finançament (les prestacions, pagades amb cotitzacions socials i no amb impostos), tal com va establir el Pacte de Toledo per a la sostenibilitat de les  pensions.
  
 PRIMER PAS / Al seu torn preveu que «per a l’adequada gestió dels comptes públics» i «la gestió patrimonial més adequada pels actuals titulars de la gestió de la competència s’efectuï de manera immediata el traspàs dels immobles».
 Fonts de l’Executiu català van considerar que haver posat per escrit aquesta opció és «un primer pas» per a la consecució de la titularitat plena dels hospitals. Aquesta és una de les mesures que el Govern inclou en l’apartat de coresponsabilitat del Govern central, que arriben a uns 2.500 milions d’euros, i sense les quals, tancarà aquest any amb un dèficit del 2,66% del PIB en lloc de l’1,3% compromès.

Qui ho entengui que ho expliqui!

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada