dilluns, 3 de novembre del 2014

03/11/14. Vicent Partal. El GAL mediàtic. Vivim en un estat “democràtic” on la policia viola sistemàticament el principi de neutralitat que hauria de protegir els ciutadans. Se lo digo yo, ha sido ETA!

Benvolguts,

En Vicent Partal, com sempre, l’encerta!

Avui el tema del seu editorial del vilaweb és l’aparició en el diari El Mundo d’una notícia, feta córrer pel Ministerio del Interior, sobre uns hipotètics trasllats de diners de comptes de Suissa a Andorra del batlle de Barcelona. Desmentit a l’instant pel batlle Trias i amb aportació de documents de l’entitat Suissa de banca USB, negant la possibilitat de que el batlle Trias tingui o hagi tingut mai comptes a Suissa.

En aquest article hi ha almenys dues troballes semàntiques genials:

·       'Mort civil': Consisteix a apartar una persona de l'escena, matar-lo pel que fa a la presència pública, amb una campanya eficaç de desprestigi o mitjançant amenaces personals...

·       El GAL mediàtic: l'estat se situa fora de la llei per fer una feina bruta contra els seus oponents polítics...

I una constatació igualment potent:

·       Vivim en un estat “democràtic” on la policia viola sistemàticament el principi de neutralitat que hauria de protegir els ciutadans...

Hi ha precedents!

·       Per exemple l’ultrafatxa Aznar que immediatament que s’havia produït l’atemptat de l’11M en els dies que s’hi jugaven les eleccions del 2004, va enviar tots els ambaixadors espanyols a explicar als governs estrangers respectius i va anar personalment a tots els “diarios nacionales” que va poder per tal que es creguessin el seu mantra:

Se lo digo yo, ha sido ETA!,

Se lo digo yo, ha sido ETA!

Se lo digo yo, ha sido ETA!

 
Ara vegem aquest nou episodi magníficament explicat i interpretat per en Vicent Partal:

03.11.2014

El GAL mediàtic

'Mort civil'. És un concepte intrigant que vaig sentir per primera vegada al Vaticà. Ells, experts com ningú en aquestes coses, havien descobert que al segle XXI ja no calia matar físicament i que la 'mort civil' podia ser igualment efectiva. Consisteix a apartar una persona de l'escena, matar-lo pel que fa a la presència pública, amb una campanya eficaç de desprestigi o mitjançant amenaces personals. Penseu en Ratzinger.

Ara l'estat espanyol sembla que ha entès el concepte. La setmana passada vam viure'n un episodi increïble. Un diari, El Mundo, es va inventar una informació per a desprestigiar el batlle de Barcelona. I castigar-lo. I el ministre d'Interior espanyol en persona es va dedicar a fer circular aquesta informació perquè els diaris la donàssem per bona. Quan s'ha demostrat que era del tot falsa, el mal ja era fet. I el diari no tan solament no ha rectificat, ans encara ha gallejat, sabent-se acomboiat pel poder polític. El batlle ha presentat un plet, però aquest plet tardarà anys a substanciar-se i quan arribe el moment ja no importarà a ningú.

L'episodi, encara que haja fracassat, no és nou ni és casual. Ara ha estat Trias, fa dos anys va ser Mas, acusat falsament la setmana de les eleccions. I també han rebut Santiago Vidal i els jutges partidaris de la consulta —que van veure, sorpresos, com es filtraven els seus carnets d'identitat i els publicava un diari. I encara més: l'ANC és sotmesa a tota mena de notícies infundades, tornen a dir que Carod-Rovira té diners ací i allà...

Més enllà de les lamentables anècdotes, la qüestió important és que

 vivim en un estat democràtic on la policia viola sistemàticament el principi de neutralitat que hauria de protegir els ciutadans

i fa ús de tots els recursos que pot, de manera il·legal, per atacar políticament una part de la població. I açò passa, com diem, sistemàticament, car no és cap incident aïllat, cosa que ho agreuja molt més encara.

Una actuació sistemàtica com aquesta és simplement impensable en qualsevol país democràtic del món. La mort civil que volen imposar als ciutadans que discrepem del seu concepte d'estat és, al capdavall, una metàfora de la mort real que els mateixos aparells de l'estat van imposar en una altra època. En compte de calç viva, ara hi ha mentides i calúmnies orquestrades políticament des del govern espanyol. Però, fet i fet, l'esquema és el mateix. I això que vivim ara, això que Jorge Fernández Díaz dirigeix, es pot definir d'una manera molt gràfica com l'aparició del GAL mediàtic: l'estat se situa fora de la llei per fer una feina bruta contra els seus oponents polítics.

Vicent Partal

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada