dimecres, 10 de desembre del 2014

10/12/14. Xavier Guarque. Fons de pensions... e.p.r. Financial Times: “España ha saqueado en silencio la hucha más grande del país, el fondo de reserva de la Seguridad Social, debido a sus dificultades financieras”...

Benvolguts,
En Xavier Guarque és un blogaire del Directe.cat i té coneixements i reflexions molt vàlides. Avui parla dels “Fons de Reserva de les pensions de la Seguretat Social”, naixement, creixement, dilapidació...
Hem de tenir en compte que a Espanya, al contrari de tots els altres països més o menys civilitzats, tot el circuit de retencions de la SS i de pagaments de pensions i d’aturs és autònom, o sigui no està integrat a l’Agencia Tributària sinó que va per lliure. Té una caixa apart, anomenada Caja única de la Seguridad Social. A conseqüència d’aquesta anomalia, o d’aquesta concepció de la recaptació i ús dels tributs, s’ha creat la idea que les pensions només poden venir dels tributs pagats a la SS i els recursos pel funcionament de les Comunitats Autònomes només provenen dels altres tributs, IRPF, IVA, etc.  
El finançament de les Comunitats Autònomes està regit per unes lleis, que ja hem explicat molts cops, que permeten la manipulació destralera i obscena dels esmentats tributs per part del Gobierno de l’Estat. Estan regits pel:
Periòdicament el Consell decideix quines parts dels tributs van a cada Comunitat Autònoma, per exemple recordem que la darrera reunió del Consell fou el 2008 en època del ZP i del Tripartit. I recordem com els responsables econòmics del Tripartit, fonamentalment l’Antoni Castells, del PSC, amb els altres “palmeros” com la Carmen Chacón varen tornar de Madrid a Barcelona exultants, explicant com l’acord que havien fet feia que Catalunya tingués des d’aquell moment un finançament millor que no havia tingut mai. I és veritat que sobre el paper era el millor ja que els anteriors eren molt pitjors. Tanmateix l’espoli de Catalunya va quedar idèntic a com era, només cal mirar les sèries temporals de balances fiscals per entendre-ho. Els 16.000M€ eren més que els d’anys anteriors seguint un pendent que només la crisi ha fet canviar lleugerament. Els resultats de les reunions foren els conceptes com la Disposición Adicional Tercera que obligava a que l’estat pagués a Catalunya en efectiu el que no havien despès en infraestructures. Això no s’ha complert mai i les comunicacions d’autopistes i de ferrocarrils amb el Port de Barcelona continuen sense estar fetes i en la majoria dels casos ni pressupostades. Tampoc el Corredor Mediterrani que la UE va imposar fa anys a Espanya que es construís ni tan sols està pressupostat a dia d’avui...
A partir d’aquestes premisses es podria pensar que les dues caixes de tributs, Caja Única de la SS i Caixa de l’Agència Tributària serien estanques o sigui no serien comunicables. Això no és ni ha sigut així i l’article de Xavier Guarque ho aclareix encara més meridianament.
Com a prèvia també a l’article és interessant saber que el catedràtic d’economia Santiago Niño Becerra va fer unes greus consideracions en el programa de nit de 8TV de fa dues setmanes:
Va postular que si la situació econòmica continuava com fins ara, Espanya no podria pagar les pensions més enllà de 3 o 4 anys...
L’article també ens ho pot aclarir...
Si volem tenir més informació paral·lela podríem mirar el vídeo Youtube d’una xerrada del racó del Xerraire d’aquest any:
Que explica amb números proporcionats pel Ministerio de Hacienda (Montoro) els saldos comparats de Catalunya i d’Espanya des del 1996 fins el 2011. I on es demostra, com fa també el Xavier Guarque, que els excedents de la Caja Única de la SS passen a Hisenda i en fan el que volen!
Ara mirem, amb aquests prismes, l’escrit de Xavier Guarque:

9.12.2014. 12:32 H
Fons de pensions... e.p.r.
Xavier Guarque
El 1997, el Congrés dels Diputats, a proposta de CIU i per una recomanació anterior del Banc Mundial, va crear el “Fons de Reserva de les pensions de la Seguretat Social” (Pacte de Toledo) per estabilitzar i garantir les necessitats del sistema públic de pensions en front dels alt-i-baixos dels efectes dels cicles econòmics i pels canvis en les condicions laborals i empresarials. Des de que es va poder fer efectiu, cada any -fins el 2011- es va anar proveint segons les previsions fins arribar als més de 66.000 milions d'euros.
Des de l'arribada del PP al govern, amb majoria absoluta, el 2012 se'n van treure uns 7.000 milions, el 2013 uns 12.000 milions i el 2014 seran sobre uns 14.000 milions.
El “pot” que garantiria en futures èpoques complicades el poder fer front a aquest dret adquirit per tot treballador amb les aportacions de la seva nòmina, durant la legislatura -encara vigent i inacabada- del PP ha quedat reduït a la meitat.
El ressò d'això a fora s'ha fet amb molta més profunditat del que es fa aquí, és clar.
Al gener del 2013, el The Wall Street Journal deia: “España usa fondos que respaldan el pago de pensiones para comprar deuda soberana”.
Ara, el Financial Times ha dit: “España ha saqueado en silencio la hucha más grande del país, el fondo de reserva de la Seguridad Social, debido a las dificultades financieras”.
A la vista d'això, com ens ho poden explicar perquè tots ho entenguem ?. El que es pot veure a simple vista és que:
han posat en perill la pervivència de les pensions públiques, 
i més si, el mateix govern, ha eliminat la clàusula de garantia de la pujada de l'IPC, deixant-ho en una revalorització fixa anual del 0,25%.
El darrer informe publicat pel ministeri ja diu que no hi haurà superàvit en molts anys, el que vol dir que els pensionistes només podran comptar amb aquesta ínfima revalorització i, a més, se'ls hi hauran menjat tot el fons especial de pensions.
S'estan adulterant dades i resultats per aparentar el que no és ?...
El més greu és que les conseqüències de tots aquests desgavells seran a càrrec, també, dels nostres impostos.
Xavier Guarque


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada