diumenge, 19 d’agost del 2012

19/08/12. Els poderosos i la por de perdre el poder

Benvolguts,

Un article molt agut i ben pensat del director de l’ARA.
Trobo alguns conceptes molt encertats i molt reals. Els veiem o intuïm cada dia:
1.       La por de perdre el poder
2.       Gestionar  el poder des del pànic de deixar de tenir-lo
3.       Dedicar cada cop més percentatge del seu temps i energia a sobreviure
4.       Moltes organitzacions, acaben tenint com a principal causa la pròpia existència, i no la missió original
5.       I els que les lideren tenen dificultats per distingir:
o    què han de fer per fer honor a la seva responsabilitat
o   i què han de fer per continuar tenint aquella responsabilitat,
o   i sovint són decisions oposades.

Un exemple clàssic del punt 1, en clau d’humor, és el pànic que té un personatge anomenat Zambombo, d’un llibre de l’Enrique Jardiel Poncela de títol Amor se escribe sin hache, de perdre la seva amant, lady Sílvia Brums. El Zambombo supera el pànic fent les animalades més impressionants, en una cursa que s’accelera a cada moment, per tenir lady Sílvia impressionada...
http://onlinelibrosgratis.blogspot.com/2011/10/amor-se-escribe-sin-hache-enrique.html

El punt 4 es pot aplicar directament a un Departament de la Generalitat de Catalunya que conec que tenia un pressupost dedicat a dues coses: Subvencionar empreses en determinades condicions i pagar l’estructura i el personal. A mida que d’any en any el pressupost minvava, s’aprimava el capítol de subvencions, sense tocar el d’estructura. I ja us podeu imaginar el final...

De fet, jo ja fa molt de temps que em vaig preguntar a quin senyor servien els polítics, a les dretes, a les esquerres, al país? I de seguida ho vaig tenir clar: se servien a ells mateixos, al seu poder (i a la seva butxaca).

Una darrera consideració: El darrer paràgraf pot ser que sigui cert, però és la definició d’un dictador (penseu en el Franco, per exemple):

El poderós ideal seria el que no tem perdre la cadira i es dedica en cos i ànima a fer el que considera millor, encara que això li generi nous enemics i posi en perill la seva subsistència. Però per raons òbvies, pocs personatges així arriben a dalt. Ni encara menys s'hi mantenen.

I ara l’article:

Els poderosos i la por de perdre el poder

CARLES CAPDEVILA

19/08/2012 00:00

La meva feina em permet (fins i tot diria que m'hi obliga) tractar amb molta gent que presumptament té poder. Parlo de tots els poders, no només el polític, i no dic presumptament des de la ironia sinó com una descripció tècnica: la primera constatació és que els que administren el poder realment en tenen molt poc. Perquè el que més uneix els poderosos, la característica més compartida i essencial, és la por de perdre'l. No és una por infundada, està basada en amenaces reals i properes, perquè les pitjors són sempre ben a prop. Gestionen, per tant, el poder des del pànic de deixar de tenir-lo, i aquí comença la gran paradoxa del presumpte poderós: que cada cop anirà dedicant més percentatge del seu temps i energia a sobreviure. Moltes organitzacions, es fundin per al que es fundin, acaben tenint com a principal causa la pròpia existència, i no la missió original. I els que les lideren tenen dificultats per distingir què han de fer per fer honor a la seva responsabilitat i què han de fer per continuar tenint aquella responsabilitat, i sovint són decisions oposades. El poderós ideal seria el que no tem perdre la cadira i es dedica en cos i ànima a fer el que considera millor, encara que això li generi nous enemics i posi en perill la seva subsistència. Però per raons òbvies, pocs personatges així arriben a dalt. Ni encara menys s'hi mantenen.
http://www.ara.cat/premium/opinio/poderosos-por-perdre_0_758324183.html


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada