dimecres, 7 de maig del 2014

07/05/14. 'La majoria silenciosa' que esgrimeix el PP té l'aval de la Real Academia. La “majoria silenciosa” i la tergiversació de la història.

Benvolguts,

Avui parlem de la “majoria silenciosa”. La notícia a comentar porta com a títol 'La majoria silenciosa' que esgrimeix el PP té l'aval de la Real Academia Española.

Ves per on, el RAE i el seu director Blecua, lloat per aquest Bloc més d’un cop, tornen a estar d’actualitat. En l’apunt del primer d’abril:

01/04/14. El professor Blecua, el nou diccionari de la RAE, el Doctor Jeckill-professor Blecua i el MisterHide-director de la RAE... ja està explicat amb tots els detalls l’admiració que jo havia tingut pel catedràtic Blecua i la manera com, amb ell o sense ell, el DRAE està tergiversant la història.

Quan comentem les tesis d’en Jordi Bilbeny i el seu equip de l’Institut Nova Història (INH), http://www.inh.cat/, hi ha qui dubta que algunes de les tesis siguin certes, la catalanitat de Colom, la catalanitat de Cervantes, la catalanitat del Boscan, les evidències del Lazarillo de Tormes i la Celestina. La pregunta en aquest cas és: Tenien algun motiu els censors de la Inquisició per canviar la història, cremar o perdonar llibres, amagar que moltes de les obres del Segle d’or espanyol, eren escrites originàriament en català, passades per la censura, traduïdes molt sovint de manera maldestre, cremada l’obra catalana original i presentada des d’aquell moment com una joia de la puixant (?) literatura castellana?

Doncs sí, el genocidi del català i de la nació Catalana,

feta com ara per terra, mar i aire. En els temps de la Inquisició, que és el fil conductor, és igual que sigui sota els Àustries (Decrets de Nova Planta, prohibicions de parlar en català d’escriure en català d’ensenyar la doctrina (?) de l’església, el catecisme en català) o sota els Borbons, l’objectiu és el mateix:

el genocidi del català i de la nació Catalana per part de l’imperialisme castellà.

Semblantment, després de l’entronització el 1979 de la Monarquia Borbònica Franquista Bananera, l’objectiu continua sent el mateix: la continuació de l’intent de genocidi de la Nació Catalana, "Que se consiga el efecto sin que se note el cuidado", i en aquest cas el paral·lelisme a Àustries i Borbons passa a PP i PSOE.

Per tant no ens ha d’estranyar la possible tergiversació de la història, feta en temps remots quan ara veiem les martingales que el poder usa per adaptar el RAE als seus propòsits malignes. I aquest criteri, com en el temps de la Inquisició, és un criteri d’Estat, per tant no cal esbrinar si és el PSOE o el PP que goberna. És el PPSOE!

07.05.2014  06:00
'La majoria silenciosa' que esgrimeix el PP té l'aval de la Real Academia Española


El nou diccionari de la RAE recupera aquest terme, d'arrel franquista

Arran de les multitudinàries manifestacions de les últimes diades en favor de la independència de Catalunya i de la gran mobilització a les Balears contra el TIL, el govern espanyol i el PP es van treure de la màniga un concepte d'arrel franquista: la majoria silenciosa. Empren aquest terme per minimitzar l'èxit d'aquelles manifestacions i atribuir-se el suport de tothom qui no hi va prendre part directament. Doncs bé, la nova edició del 'Diccionario de la Real Academia Española' (DRAE), que es publicarà a final d'any, registra i defineix per primera vegada 'majoria silenciosa'.

En l'edició actual, del 2001, la definició del terme 'majoria' no inclou pas l'afegit de 'silenciosa'. En la nova, sí. I es defineix així: 'En el debat polític, majoria que suposadament compon la generalitat dels ciutadans que no expressen públicament l'opinió.'

Acudit publicat a Hermano Lobo, el gener del 1976, i reproduïda en l'article 'La mayoría silenciosa, el PP y el franquismo sociológico', de Lamarea.com.

L'origen de l'expressió

El president nord-americà Richard Nixon fou el primer de fer servir aquesta expressió. En un discurs televisat el 3 de novembre de 1969, en plena guerra del Vietnam, quan les protestes i els moviments civils omplien els carrers de les principals ciutats, va demanar el suport de 'la majoria silenciosa'.

Aquest mateix concepte fou adoptat pel franquisme els últims anys de la dictadura i els primers de la transició. Era un recurs per a menystenir els ciutadans que sortien al carrer demanant la democràcia i l'amnistia dels presoners polítics. (Més informació.)

I fa ben pocs mesos que el PP l'ha recuperat. Per exemple, en aquestes declaracions de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, l'endemà de la Via Catalana: 'El govern [espanyol] té l'obligació d'escoltar tothom, també aquells qui es queden a casa seva, les majories silencioses que tenen dret que hom els defensi les llibertats i les opinions.'

I el president de les Illes, José Ramón Bauzá, l'endemà de la mobilització contra el TIL, va qualificar els manifestants de 'minoria sorollosa'.

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada