dijous, 11 de juliol del 2013

11/07/13. Vicent Sanchis. Parlem de nazis? Marca Espanya. El cinquè poder. Només és falangisme. Les tres coincidències. Deliri unionista


Benvolguts,

Amb el repàs de diaris i revistes que faig quotidianament tinc el problema de les prioritats! Què és més urgent de publicar el que és urgent des d’ahir o el que és urgent des de fa tres mesos? I aquest dilema pot abocar a una certa esquizofrènia!

Per sort ara compto amb el Bloc (o Blog?) del GOAL (Grup d’Opinió Els Almogàvers) així com l’inestimable ajut del Sergi i en Carles Marc dels GOAL que aixequen totes les peces que poden i comenten molts dels articles que jo comentaria i m’estalvio feina!

Avui he fet un repàs de 5 apunts d’opinió i un article de Punt de Vista de Vicent Sanchis
 

Opinió

Deliri unionista

01/07/13 02:00 - Vicent Sanchis email protegit

 “La prova és la celebració del mateix esdeveniment, que no va ser una manifestació cultural o musical sinó un míting polític patrocinat per Convergència i Unió i Esquerra Republicana. Va ser senzillament un acte d'exaltació nacionalista amb la coneguda apel·lació al victimisme i la reclamació que es porti a cap la consulta que figura al programa comú del govern. Els nacionalistes estan jugant amb foc quan inflamen l'ànim de les masses amb unes expectatives que mai no podran assolir perquè la independència de Catalunya és inviable. Una manipulació que tard o d'hora es girarà contra els seus promotors.” Això deia ahir l'editorial d'El Mundo. A la crònica sobre el Concert per la Llibertat l'autor explicava que els beneficis del concert aniran destinats a la “cadena humana de l'11 de Setembre”, “un acte que pretén unir València amb França”. I el titular proclamava a triple columna en portada: “Deliri independentista”. Diu el diccionari: “Deliri: estat d'excitació violenta en què se cessa d'obeir la raó.” Qui delira?

 

Opinió

Les tres coincidències

03/07/13 02:00 - Vicent

Amb la impunitat habitual, el Partit Popular d'Altafulla ha tornat a comparar independentisme i nazisme. En el seu compte de Facebook els populars han publicat dues imatges. La primera, d'un congrés del Partit Nacional Socialista alemany; la segona, d'un acte de l'Assemblea Nacional Catalana. A sota demanen als lectors que no s'hi escarrassin, que no busquin “les set diferències”, “perquè no n'hi ha”. El text, breu, incorpora el vocabulari habitual: “gentussa”, “màfia”, “pensament únic”... La valoració sobre l'altura moral de cadascú és lliure. La categoria mafiosa dels moviments queda contrastada als tribunals, on els dirigents del Partit Popular tenen accés gratuït i preferent. Pel que fa al pensament únic, queda cada dia reflectit en la premsa més identificada amb el partit de Rajoy. Les diferències entre nazis i populars són constatables, però hi ha tres semblances que els agermanen: el recurs a l'insult sistemàtic contra la discrepància, l'adoració de principis sagrats, com ara la unitat de la pàtria, i el rebuig de la democràcia quan no els convé.

Tancar la finestra Tancar

Opinió

Només és falangisme

07/07/13 02:00 - Vicent Sanchis

Els capbussaments en l'hemeroteca s'han simplificat obscenament gràcies a sant Google i tota la beateria del paradís cercador. Qui no se n'aprofita és perquè no vol. El cronista proposa un exercici tan simple com enriquidor. Es tracta de seguir el rastre a un concepte i dos noms: separatisme, José Antonio Primo de Rivera i Jordi Cañas. Per al fundador de la Falange, “el separatisme és un crim que no perdonarem”. Per a l'ariet de Ciutadans, “el separatisme és l'enemic de la llibertat i de l'individu”. Les dues actituds es poden intercanviar. L'un subscriuria les afirmacions de l'altre. Ja no és que Cañas considerés “una rata” Duran i Lleida, ni que proclamés al Parlament que va ser “una llàstima” que els catalans sobrevisquessin al franquisme, ni que titllés de “delinqüent” José Montilla. És que Cañas tracta “el separatisme” –és a dir, l'anhel democràtic de milers de catalans expressat en una majoria parlamentària– amb una intransigència i una violència verbals que el lliga amb les velles camises blaves. Punys i pistoles!

 

Opinió

El cinquè poder

09/07/13 - Vicent Sanchis

Diumenge Pedro J. Ramírez va tornar a demostrar per què el seu diari de tard en tard encara és ineludible. Tothom sap que El Mundo és un artefacte guerrer que es mou com un sol home en funció de les directrius i els interessos del seu director. Pedro Jota s'identifica ideològicament amb el Partit Popular; patriòticament, és més radical. Potser més encara que Unión Progreso y Democracia. Però, per sobre de tot, el director
d'El Mundo vol manar més que ningú i que mengen de la seva mà els grans d'Espanya. Del rei al president de Telefónica. Per això els compromet a tots. I per això no hi ha més llei que gosar poder. Abans que Luis Bárcenas ingressés en presó, Pedro Jota va mantenir una llarga conversa amb ell en la qual l'extresorer del PP compromet el seu partit, una conversa que abans-d'ahir va publicar El Mundo. Fa 25 anys l'aleshores director de Diario 16 va mantenir una altra llarga entrevista amb la cúpula d'ETA que va deixar a pèl Felipe González i que ara seria inimaginable. Gosa i vessa poder. I tot plegat és un deliri. Espanya.

 

Opinió

Marca Espanya

10/07/13 02:00 - Vicent Sanchis

Perquè es vegi i es noti que cal posar fi a les duplicitats i reduir l'administració pública, el govern espanyol ha inclòs en el pressupost una oficina encarregada de potenciar la marca Espanya més enllà de la terra i de la mar. Carlos Espinosa de los Monteros, el gran comissari que durà aquesta nova armada, ha declarat en els diversos i costosos actes de presentació de l'entitat que “cal recuperar l'orgull de ser espanyol”. I tant que sí, Don Carlos. Potenciar orgulls sempre surt a compte. Però per a tal ínclita finalitat no cal una nova oficina ni més cos i cost funcionarial i diplomàtic. Tot això es pot reconduir només amb tres telefonades. El director del Washington Post, el de Le Figaro i el del Frankfurter Allgemeine Zeitung haurien de poder disposar de quatre hores cadascun, en vis-a-vis, a Soto del Real, amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Tal com va poder fer fa uns dies en exclusiva Pedro Jota Ramírez. Bárcenas és dels que encara se senten ben orgullosos de ser espanyols. I més marca Espanya, impossible.
 

Punt de vista

Parlem de nazis?

06/07/13 02:00 - Vicent Sanchís email protegit

Hi ha coincidències profundes entre els qui acusen l'independentisme català de nazi i la doctrina patriòtica del falangisme, que s'emmirallava en el nazisme

El recurs a comparar amb els nazis tots aquells que es pretenen presentar davant l'opinió pública com a éssers o entitats sinistres, malignes i mereixedors del rebuig general –fins i tot de la violència– no és nou. En les darreres dècades ha estat aprofitat moltes vegades i arreu del món. Com que la ideologia, els mètodes i la violència dels nacionalsocialistes alemanys van quedar en una evidència total després de la Segona Guerra Mundial, quan la derrota va permetre fer-ne un balanç esfereïdor, identificar qui sigui amb els seguidors de la doctrina expressada a Mein Kampf resulta d'una utilitat indiscutible per deixar-lo fora de lloc i apartat de la història.

Al País Valencià, sobretot arran de la publicació de Nosaltres, els valencians, es van anar covant i escampant idees contràries a la sucursalització i a la provincianització. La reivindicació de dignitat nacional va prendre cos, sobretot, entre opositors a la dictadura i partits d'esquerra. No és estrany, doncs, que el mateix autor del llibre, Joan Fuster, màxim defensor del debat i la solvència intel·lectuals, acabés proclamant: “El País Valencià serà d'esquerres o no serà-” Però, paradoxalment, des de les mateixes primeres files del règim franquista Fuster va ser titllat de “nazi”. Un recurs que van imitar, una vegada i una altra, els espanyolistes més exaltats durant els anys setanta i vuitanta. Aquells que reivindicaven una “continuïtat nacional” entre Catalunya, el País Valencià i les Balears, o simplement la gent sensata incapaç de defensar que el valencià és “una llengua del tot diferent al català”, van ser acusats de “traïdors”, “renegats” i “nazis”. I com a “traïdors”, “renegats” i “nazis” van ser tractats i agredits.

Resulta particularment contradictori i cruel constatar que els inductors de la violència eren, sovint i majoritàriament, supervivents del franquisme, rehabilitats gràcies al seu nou paper de “defensors dels valencians”. Mai en van abjurar, de la dictadura. Només cal recordar el cas de Miguel Ramón Izquierdo, que va passar de ser president del Sindicato Provincial del Metal, darrer alcalde franquista de València i cap local del Movimiento, a fundador d'Unión Regional Valenciana, secretari general i president d'Unió Valenciana i diputat a Corts. Feria profundament qualsevol sensibilitat democràtica sentir Don Miguel acusar “els catalanistes” de “nazis”.

L'any 1993 un grup de militants de l'extrema dreta van assassinar Guillem Agulló, membre de l'organització independentista i d'esquerres Maulets. Agulló va morir d'una ganivetada. Tots els partits valencians, tret del PP i d'Unió Valenciana, van rebutjar l'agressió. Finalment, el jutge va considerar autor de l'agressió Pedro Cuevas i va absoldre els altres integrants del grup, que després van continuar actuant de manera impune a València. Cuevas va ser condemnat a catorze anys de presó, dels quals només va complir quatre. En les eleccions municipals de maig del 2007 es va presentar dins les llistes del partit neonazi Alianza Nacional. Segons amb qui, doncs, la doctrina Parot i la Llei de Partits no són aplicables. Només cal donar una ullada al programa, les proclames i els actes d'Alianza Nacional per constatar-ne la naturalesa. I continuen sent legals. I les seves víctimes continuen sent acusades i agredides com a “nazis”.

Tant el Partit Popular, com la difunta UCD, com tots els partits i partidets que han anat fent-se i desfent-se en l'imaginari anticatalanista i espanyolista valencià, poc o molt, han fomentat la identificació dels “catalanistes” –del PSPV, d'Esquerra Unida, del Bloc, de Comissions, de la UGT o del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament– amb “els nazis”. Mai, però, han condemnat cap agressió dels autèntics nazis contra els que només són el seu objectiu i les seves víctimes. I tot sovint pels carrers valencians hi ha exhibicions i agressions de la mateixa Alianza Nacional o d'España 2.000 contra “els nazis catalans”.

El recurs s'ha encomanat ara al PP o a Ciutadans a Catalunya, dirigit contra el sobiranisme o l'independentisme. Cada dia apareixen per les xarxes socials allò que podrien ser “bromes” o “ocurrències”. Fomentades pels que mai han condemnat el franquisme o contra els que consideren l'extrema dreta espanyolisme segurament com el seu darrer baluard. No és aquest el lloc apropiat per fer una anàlisi amb pretensions exhaustives de les característiques del moviment nacionalsocialista alemany. Apareixen en qualsevol enciclopèdia a l'ús: Superioritat racional o nacional, apologia de la violència i del militarisme, supressió de la democràcia i dels partits, exaltació del líder únic, primacia absoluta de l'Estat, defensa de l'expansió territorial, atac al comunisme i al liberalisme, eliminació física de la discrepància... En el fons del fons hi ha una doctrina considerada veritat i única i l'aplicació de la violència per eliminar els discrepants, que són dues característiques repetides al llarg de la història en els moviments totalitaris polítics o religiosos. Aquestes característiques no es donen íntegrament en aquells que titllen de “nazis” els partidaris de la independència de Catalunya. Però no es pot ser tan dràstic si, en lloc d'enumerar els principis del nacionalsocialisme alemany, es repassen els del falangisme, sobretot aquells que fan referència a Espanya. El falangisme, cal no oblidar-ho, s'emmirallava en el nazisme. I aquí sí que hi ha coincidències profundes de sacralització de la pàtria i d'intransigència nacional. De negació del diàleg i la democràcia i de recurs a la violència, ni que sigui, per ara, només verbal. Parlem de nazis?
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada