divendres, 29 d’abril del 2016

29/04/2016. Eva Garcia Pagán. 98.100 aturats menys que el 2015, però més temporals. El Govern fa una “valoració positiva” de l'EPA, però no es “conforma” davant de la persistència de l'atur. Menys atur i més ocupats, però... feina de més qualitat? Són unes xifres que es podrien llegir en positiu, però ni els sindicats ni tan sols l'administració aprofiten per fer un discurs triomfalista.

Benvolguts,

Avui va d’economia i sobretot d’atur. Dos articles descriptius de la situació de l’atur a Catalunya respecte a Espanya d’Eva Garcia Pagán i de l’ACN, amb opinions dels responsables del Govern i de les universitats sobre el tema. Es parteix de les dades de l'enquesta de població activa (EPA) del primer trimestre del 2016, elaborada per l'INE (l'Institut Estadístic Espanyol). Hi ha menys aturats a Catalunya. Hi ha més aturats a Espanya, però els responsables de la Generalitat no estan gens contents de l’evolució...

Vegem els dos apunts:


 29 abril 2016 2.00 h

1. Hi ha 98.100 aturats menys que el 2015, però més temporals

 La taxa d'atur se situa en el 17,4% a Catalunya, amb 660.000 persones sense feina, un 12,9% menys que fa un any
 La proporció d'ocupats temporals sobre el total creix un 12,7% anual

Eva Garcia Pagán  
Barcelona


Menys atur i més ocupats, però... feina de més qualitat? Ni tan sols el govern de la Generalitat ho té clar. Segons les dades publicades ahir en l'Enquesta de població activa (EPA) del primer trimestre del 2016, elaborada per l'INE, l'institut estadístic espanyol, el nombre d'aturats a Catalunya va baixar un 12,9% anual, la qual cosa situa la taxa d'atur en el 17,4% i el nombre de persones sense feina, en les 660.000, en comparació de les 840.200 registrades fa dos anys. A més, es van comptabilitzar 25.700 ocupats més (increment del 0,8% i la zona de l'Estat amb més creixement), en un trimestre en què precisament s'acostuma a destruir ocupació, segons els experts. El nombre de persones ocupades va augmentar en 104.400 en el darrer any, un 3,5% més. De fet, són unes xifres que es podrien llegir en positiu, però ni els sindicats ni tan sols l'administració aprofiten per fer un discurs triomfalista.

 “El govern no es conforma amb la reducció de l'atur, perquè qualitativament no s'està traslladant al mercat laboral”, es queixava ahir el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies del govern català, Josep Ginesta. “Són bones dades”, assegurava Ginesta, tot i que, en una comparació amb el trimestre anterior, el descens de l'atur ha estat només de l'1,3% (8.600 persones). “Hi ha indicadors qualitatius que revelen que ens hem d'esforçar perquè les 660.000 persones sense feina la trobin com més aviat millor i perquè les que n'han trobat recuperin els drets i les condicions que van tenir en altres moments”, va assegurar.

Entre aquests indicadors, destaca el fet que el nombre de contractes temporals creix més que
el nombre d'indefinits
(un 12,7% anual els eventuals i un 2,9% els indefinits) i que la població activa entre els 16 i els 29 anys s'ha reduït també un 21,8% anual, la qual cosa indica que aquests joves o bé han estat expulsats del mercat laboral o han marxat fora.

“Les dades catalanes estan millor que les espanyoles”, assumia ahir Xavier Segura, vocal del Col·legi d'Economistes, que hi afegia: “Però no hem d'oblidar que un 17,4% d'atur
és una taxa altíssima que convindria anar reduint.”
Amb tot, per Segura, hi ha elements de l'estructura econòmica del país que ens fan més forts com ara el fet que a Catalunya la població activa ha crescut un 6,3% anual i un 17,1% trimestral, mentre que a l'Estat s'ha reduït en un 0,34% anual. A l'Estat, el nombre d'ocupats va caure en 64.600 persones fins al març i la taxa d'atur va ser del 21%, una dècima més que a final d'any.

LES FRASES
No ens conformem amb la reducció de l'atur, perquè no s'està traslladant al mercat qualitativament
Josep Ginesta. SECRETARI TREBALL GENERALITAT
Un 17,4% d'atur
és una taxa altíssima que convindria
anar reduint
Xavier Segura. VOCAL JUNTA COL·LEGI ECONOMISTES
No només cal estar atents a la qualitat de l'ocupació, sinó també a la qualitat de la desocupació
Àngels Valls. PROFESSORA A ESADE

Desigualtats accentuades al territori
L'EPA, tot i deixar Catalunya en bona situació si es compara amb l'Estat espanyol i les comunitats autònomes, sí que posa de manifest algunes desigualtats al territori que cal destacar. De fet, malgrat que la taxa d'atur catalana se situa en el 17,4%, a Tarragona el nivell supera la mitjana espanyola i arriba al 21,26%. I és que la creació d'ocupació es concentra sobretot a Barcelona i Girona,
i malgrat que Lleida té la taxa d'atur més baixa (15,20%) només contribueix amb 188.600 ocupats als 3,127 milions de catalans que treballen. “A Tarragona li costa més recuperar-se; té una capacitat de recuperació diferent”, segons Josep Ginesta.
Per sectors, l'activitat en la indústria i el creixement anual del 3,8% en el nombre d'ocupats expliquen que el comportament català sigui millor. Amb tot, Àngels Valls, professora de direcció de persones a Esade, alertava ahir que “no només cal estar atents a la qualitat de l'ocupació, sinó també a la qualitat de la desocupació”, i els sindicats insistien en la necessitat d'articular “mesures urgents per donar resposta a qui no té feina ni prestacions”.
Eva Garcia Pagán  




 28 abril 2016 14.11 h

2. El Govern fa una “valoració positiva” de l'EPA, però no es “conforma” davant de la persistència de l'atur
 Ginesta destaca que les xifres d'ocupació “palesen” la reactivació econòmica a Catalunya

ACN - BARCELONA

El Govern fa una valoració positiva de les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre, però no es “conforma” davant de la persistència del fenomen de l'atur a Catalunya. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha destacat aquest matí que la millora de les dades quantitatives del mercat laboral no amaga que hi ha dades qualitatives, per exemple, en relació a la temporalitat dels llocs de treball, que encara necessiten millorar notablement. Per això, Ginesta ha afirmat que l'executiu català treballarà perquè els nous ocupats accedeixin al mercat de treball en condicions òptimes i amb els seus drets reconeguts.

El responsable de Treball ha destacat també que Catalunya és la comunitat que guanya més ocupats en xifres absolutes i és la segona autonomia on més baixa l'atur. “Això demostra que Catalunya segueix guanyant aquesta batalla a les xifres de desocupació” i que és “on es fa més palesa la reactivació econòmica”. En aquest sentit, Ginesta ha apuntat que “calen instruments propis per intentar autoregular el mercat de treball i guanyar totes les competències en aquest àmbit. A més del full de ruta nacional, aquest Govern també té un full de ruta social que ataca les inquietuds que afecten el mercat laboral i l'aplica cada dia”.

Ginesta també ha assenyalat que la millora progressiva del mercat laboral a Catalunya en relació al conjunt de l'Estat espanyol és “sostinguda” en el temps i es produeix al marge de l'estacionalitat. A banda dels motius purament econòmics, el secretari de Treball, Afers Socials i Famílies ha comentat que Catalunya compta des de fa mesos amb un Govern que “pren decisions”, mentre que a nivell espanyol l'executiu central es troba en funcions des de finals de l'any passat i no ha actuat per millorar les circumstàncies del mercat laboral, que a tot l'Estat arrossega una taxa d'atur del 21% i 4,79 milions de desocupats.
ACN

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada