divendres, 1 d’abril del 2016

Gana Rajoy
Luis María Anson. Gana Rajoy
Tal vez tenga razón el presidente, aunque son muchos los analistas que razonan sus dudas sobre lo que puede ocurrir en el segundo tiempo del partido que se está jugando sobre el estadio ibérico.
Tornen a patrimonialitzar la Península Iberica amb el jou Castellà!, així s’han perdut les espanyes! No veuen més enllà del melic!

CANELA FINA
  • Luis María Anson
28/04/2016 03:01
El resultado de las elecciones del 20 de diciembre debe resumirse así: 123 diputados a favor de Mariano Rajoy; 227 diputados en contra. El presidente supo difuminar el descalabro de los 63 escaños perdidos y se dio cuenta de que solo unas nuevas elecciones podían evitar que lo escabecharan. Planteó una gran coalición entonces inviable, se negó a que le vapulearan en una sesión de investidura, atizó las disensiones internas de los otros partidos, los lanzó a las contradicciones internas, los desgastó en negociaciones estériles y los cubrió de miseria. Y ganó la partida. Salvo una finta de última hora, el pueblo español se dispone a pagar la carísima factura económica de las nuevas elecciones -200 millones de euros en cifras reales- y dedicar el último domingo de junio a visitar las nuevas urnas que han venido a certificar el fracaso de los partidos políticos.

Mariano Rajoy encontró apoyo indirecto en la actitud de Felipe González y otros barones del PSOE, sobre todo Susana Díez, que prohibieron a Pedro Sánchez el acuerdo con Podemos. El líder socialista tenía claro, y así lo manifestó, la constitución de lo que él llamaba Frente Progresista, es decir, un Frente Popular, en el que, según González, el partido comunista Podemos 'pasokizaría' al PSOE. Pedro Sánchez intentó entonces la pirueta de pactar con Ciudadanos y esperar en la investidura la abstención de Podemos con el señuelo de que lo principal era desmontar a Rajoy de la presidencia del Gobierno. No consiguió su propósito porque Pablo Iglesias, fracasado el proyecto de Frente Popular con una suculenta supervicepresidencia para él, se alineó en la carrera hacia las nuevas elecciones. Creía entonces, y tal vez sigue creyendo, que la alianza de los dos partidos comunistas, el clásico, Izquierda Unida, y el del siglo XXI, Podemos, significaría el 'sorpasso', relegando a un tercer lugar al PSOE. Iglesias tiene ahora muy difícil la suma de confluencias, incluida la de Izquierda Unida, pero está claro que va a intentar consumar la maniobra.

No reconocer la habilidad de Mariano Rajoy en los últimos cuatro meses sería perder el sentido de la objetividad. Por el momento, ha salvado la cara y la silla curul de Moncloa. A España le hubiera convenido que el PP apoyara a Pedro Sánchez en la segunda sesión de investidura. El PP se habría quedado con el control del legislativo en el Congreso y en el Senado, evitando nuevas elecciones y el feroz desgaste de los partidos. En Rajoy, como en Sánchez, como en Iglesias, predominó el personalismo y el interés partidista sobre el interés general. El espectáculo circense al que los partidos políticos han sometido al pueblo español entre estúpidas cabriolas y piruetas absurdas ha acentuado el asco generalizado con que la sociedad española distingue a la clase política.

Mariano Rajoy ha ganado el primer tiempo del partido y cree que, por miedo, se producirá una reacción del electorado que se abstuvo el 20-D, lo que permitiría al centro derecha -PP y Ciudadanos- encaramarse con mayoría absoluta en el Congreso de los Diputados. Tal vez tenga razón el presidente, aunque son muchos los analistas que razonan sus dudas sobre lo que puede ocurrir en el segundo tiempo del partido que se está jugando sobre el estadio ibérico.


27/04/2016. José Antich. 33 jutges sobiranistes.
EDITORIAL
33 jutges sobiranistes
José Antich
Barcelona. Dimecres, 27 d'abril de 2016
2 minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha arxivat el cas contra el diari La Razón per publicar en una doble pàgina les fotos de 33 jutges catalans que havien firmat un manifest a favor de la consulta participativa organitzada per la Generalitat el 9-N del 2014. Segons els jutges demandants, un total de 22, almenys, algunes de les fotos només s'haurien pogut obtenir a través de la base de dades del Document Nacional d'Identitat i es tractaria d'un delicte de revelació de secrets. De fet, dos inspectors de la Brigada d'Informació del Cos Nacional de Policia van arribar a admetre que havien accedit a la base de dades del DNI per realitzar un informe demanat per un superior. El cas, per qui l'hagi seguit, va iniciar la seva instrucció en un jutjat de Barcelona i, passat un temps, el titular se'n va inhibir en favor d'un jutjat de Madrid. En l'arxivament del sumari, que no és recurrible, s'hi assenyala que no hi ha delicte i que tampoc no hi va haver revelació de secrets. De com van ser obtingudes algunes de les fotografies no se'n sap res més.
El sempre inquiet jurista Joan Queralt, col·laborador d'El Nacional, quan va llegir la notícia al nostre diari va fer un tuit directe, com molts dels seus, que sonava a una interpel·lació. Deia: "Impresentable. Si haguessin estat jutges afins el resultat hauria estat el mateix?". Es referia, és clar, a si haguessin estat objecte d'una violació de la seva imatge i contraris al procés. I encara que la pregunta no pugui tenir una resposta clara ja que no s'ha produït la situació, és molt probable que Queralt tingui raó. Entre altres coses, perquè els precedents de tot el relacionat amb el 9-N el que no fan és generar confiança en la justícia, ja que en el procés penal de la consulta estan immersos el president Mas i tres dels seus consellers del moment. I encara que cansi val la pena recordar que els fiscals catalans es van oposar unànimement a presentar una querella i només ho van fer una vegada la Fiscalia General de l'Estat, fent ús de les seves potestats, va ordenar a la Fiscalia de Catalunya que la presentés.
Un dels magistrats denunciants s'ha referit a la utilització de la seva imatge com una actuació vergonyosa. És evident que no va errat i diu molt poc de l'Estat de Dret i dels límits d'utilització en benefici propi dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. Els ciutadans necessitem saber que aquestes línies es respecten i que els primers que ho fan són aquells a qui els confiem la nostra seguretat.




27/4/2016. Directe.cat. El 26J, resultat de 200 anys de cultura política española.
27/4/2016. 20:12 H
El 26J, resultat de 200 anys de cultura política espanyola


“Fiasco”, “bloqueig”, “vetos”, “fracàs”. Són les principals paraules que ha utilitzat aquest dimecres la premsa per explicar la surrealista situació generada pels partits polítics espanyols que aboca el país a noves eleccions. Però no només són els mitjans de l’Estat qui en van plens, sinó que la notícia ha arribat arreu del món. Per exemple, la televisió pública alemanya ZDF culpa la “manca de compromís” dels principals dirigents, i en la mateixa línia el The Guardian britànic diu que els partits de l’Estat han d’aprendre “l’art del compromís”.

Espanya s’ha topat amb el mur que ha estat construint durant dècades, o fins i tot segles. Quan no hi ha hagut un dictadorel bipartidisme o tornisme ha funcionat de manera gairebé perfecta des de 1833, amb la fi de l’absolutisme borbònic. I quan n’hi ha hagut, l’Estat ha passat per sobre de les minories com si d’un rodet es tractés, per bé que en les èpoques sense dictadures els partits i clams minoritaris no han comptat per res. Qui esperava una entesa ara, doncs? La intransigència i la nul·la capacitat política –en el sentit estricte de la paraula- és a les profunditats de les elits espanyoles, així que el col·lapse amb el panorama actual estava servit.

Alguns experts diuen que els nous comicis no portaran gaire canvis en el repartiment dels 350 escons, cosa que podria dur a un nou bloqueig. Amb tot, està per veure si el panorama queda igual, ja que en primer lloc, l’abstenció serà més alta, cosa que automàticament vol dir més diputats per la dreta (PP-Ciudadanos) i menys per l’esquerra (PSOE-Podemos). A més, tradicionalment els votants han demostrat poca memòria –tot i el Prestige i la Guerra de l’Iraq, el PP hauria guanyat les eleccions de 2004 si no hagués estat per l’11-M-, així que en aquests seixanta dies tot pot passar.

Per últim la volatilitat i indecisió dels electors són més altes que mai, cosa que va quedar palès en les últimes setmanes abans del 20D, en què Podemos va escalar força punts percentuals i Ciudadanos es va desplomar. Encara no està tot dit. En qualsevol cas, ens esperen 60 dies de nova campanya electoral amb més retrets que mai que aquest dimecres ha donat el tret de sortida. Preparin les crispetes.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí




26/04/2016. Josep M. Torrent. La partida d'escacs de Puigdemont i Rajoy.
La partida d'escacs de Puigdemont i Rajoy
"La partida del president Puigdemont és més estratègica. És una partida de desgast, de gota malaia dirigida a Espanya i als observadors internacionals"
 
per Josep M. Torrent26 d' Abril 2016 a les 19.45 h
Podria donar la sensació que la reunió de la setmana passada entre el president de Catalunya, Carles Puigdemont, i el d'Espanya, Mariano Rajoy, va ser el primer pas per començar a plegar veles en les aspiracions sobiranistes. I podria donar la sensació que la reunió anunciada per aquesta setmana entre els vicepresidents de Catalunya, Oriol Junqueras, i d'Espanya, Soraya Sáenz de Santamaria, és la confirmació de tot plegat. Si no és aquesta la voluntat última de la trobada, quina és? Quina necessitat té el president Puigdemont d'encetar una ronda de contactes institucionals amb un govern central en funcions que no vol sentir a parlar de sobiranismes, ni de drets a decidir, ni de referèndums? A on porta aquesta maquiavèl·lica partida d'escacs?



El president de la postautonomia a la preindependència no podia esperar cap mena d'acord amb un president en funcions que massa sovint sembla que condueix l'Espanya que transita d'un estat constitucional a un de preconstitucional. Ei, que no parlo de cap Espanya franquista ni res que s'hi assembli. He escrit moltes vegades que Adolfo Suárez, tot i venir del Movimiento, va ser el polític que més va saber interpretar els nous aires que bufaven després de la mort de Franco i va liderar una transformació política trencadora. Tan és així que, quan encara no hi havia Constitució, va propiciar el retorn del president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas, el legítim dipositari de l'única institució republicana que va resistir la dictadura. Per tant, quan dic preconstitucional em refereixo a la interpretació cada cop més restrictiva, coercitiva i curta d'una norma que també es podria llegir en clau confederal, tal i com van fer els primers legisladors.

Puigdemont i Rajoy juguen una partida d'escacs on, curiosament, no competeixen solament entre ells sinó contra tots els altres. La partida del president Rajoy és més aviat tàctica. Sabent com sabia que al líder del PSOE, Pedro Sánchez, li resultava impossible articular una majoria que el catapultés a La Moncloa, 
confirmació que ja s'ha produït, i que porta a unes noves eleccions generals-- tenia molt interès en visualitzar que Espanya, ara mateix, té un govern que no és del PSOE, ni del PSOE+C's, ni del PSOE+Podemos+tota la resta, sinó que és un govern del PP. A Rajoy, després de tantes setmanes sabàtiques aquesta constatació el tornava a posar en circulació política.

La partida del president Puigdemont, en canvi, és més estratègica. És una partida de desgast, de gota malaia dirigida a Espanya i als observadors internacionals. És una partida que perseguia --amb un èxit notable-- trencar el cordó sanitari, l'aïllament que bona part dels partits espanyols volien imposar a la seva persona i al govern que representa. L'entrevista amb Rajoy era la culminació de l'estratègia. Abans havia aconseguit que la resta de líders els visitessin al Palau de la Generalitat. La seva anada a La Moncloa només podia interpretar-se com la primera victòria estratègica d'un govern que ha posat la proa cap a la república catalana. 
Puigdemont -i tot l'equip polític- van esvair l'ombra d'un bloqueig diplomàtic reunint-se amb una quinzena d'ambaixadors (Itàlia, Suïssa, Irlanda, Canadà...) i després amb tots els dirigents espanyols, entre ells el president del govern. Fins i tot, va aconseguir que després de la trobada a La Moncloa sortís el mateix Rajoy a explicar com havia anat, fet inusual i que solament es produeix quan es reuneix amb dirigents estrangers.

El joc d'escacs dels presidents també és traslladable als vicepresidents. Només hi ha un matís, Junqueras i Sáenz de Santamaria, a més de fer gestos hauran de parlar del mentrestant. I el mentrestant es diu sostre de dèficit i, sobretot, recursos per governar la Generalitat. Per tant, Puigdemont i Junqueras pleguen veles amb les seves reunions amb el president i la vicepresidenta d'Espanya? Està clar que no.

Hi juguen a escacs. I de moment, no sembla que hagin perdut el domini de les seves peces sobre el tauler. En pocs mesos, el president Puigdemont ha passat de ser el líder d'un país aïllat a ser el màxim dignatari d'un país en marxa que marca l'agenda política d'Espanya i que ha estat reconegut per tothom. I tot això movent peça a peça els seus peons, gesticulant molt i governant poc. És a dir, fent política.




Moderats i independentistes
Moderats i independentistes
Agustí Colomines
27/10/2013
 “No tots els moderats som partidaris de la tercera via, perquè, d’entrada, som independentistes. I som moderats perquè creiem en la democràcia i en el pacte per exercir el dret de decidir.”
La Vanguardia va publicar ahir un editorial, “¿Quién teme a los moderados?”, que és d’aquells que pretenen marcar l’agenda política. És ben legítim. Tots els diaris del món ho intenten, per bé que no sempre ho aconsegueixin. El diari barceloní darrerament ha errat en les seves apostes polítiques. Deu ser perquè no hi ha cregut de veritat o bé perquè les ziga-zagues en política no tenen el mateix efecte que el sistema tiki-taka té en el futbol. En política es perd el control del temps i de l’espai quan l’actitud és erràtica.


La història de 'La Vanguardia' és la història de les classes dirigents catalanes, les quals, per cert, no sempre han estat ni prudents ni moderades. Al contrari, han atiat el foc de la violència i la rebel·lió amb el mateix empeny que ho feien les organitzacions anarcosindicalistes o extremistes. La valuosa hemeroteca del diari —ara accessible per a tothom— conté tota mena de proves del que dic. Només cal posar al cercador uns quants noms, més enllà del sempre recurrent i amable Gaziel. També s’hi poden trobar articles de personatges, diguem-ne, més inquietants, com Fernando Valls Taberner, pare dels Valls-Taberner Arnó que després de la Guerra van acabar controlant, juntament amb les famílies catalanes Millet, Carceller i Biosca, el Banco Popular Español. D’aquest eminent medievalista és un article del 15 de febrer de 1939, d’abans per tant que acabés oficialment la Guerra Civil, força conegut però només citat en aquella part que dóna sentit al títol, “La falsa ruta”:“Cataluña ha seguido una falsa ruta y ha llegado en gran parte a ser víctima de su propio extravío. Esta falsa ruta ha sido el nacionalismo catalanista”.

No és un article, és un ditirambe per exaltar la Catalunya espanyola sota el règim de Franco i culpar el catalanisme —aquell mateix catalanisme que ara tothom posa d’exemple del seny i la moderació catalanes— de tots els mals de la Catalunya i l’Espanya en guerra: “El catalanismo no logró casi nunca dejar de presentar una significación partidista; ni alcanzó a abandonar a tiempo unos derroteros que a la postre han conducido al país a la ruina. Nadie puede hoy honradamente dejar de confesar que, en fin de cuentas, el catalanismo, al término de su trayectoria, se ha vuelto contra Cataluña; y que incluso lo que un tiempo pudo tener de generosa aspiración renovadora, en medio de la general decadencia, lo que tuvo también de idealidad, desviada sin duda, pero llena, de ingenuas ilusiones, lo que haya representado en cuanto a anhelos de reforma y de perfección, bien que exaltados y turbulentos, todo ello ha sido ignominiosamente prostituido y sacrificado en estos últimos años. Lo que, en medio de la equivocación general, hubiera en él de nobles ansias renovadoras y de esencias tradicionales, ha sido muerto últimamente por los corifeos separatistas, y a consecuencia de ello el catalanismo es hoy un cadáver. Para el bien de Cataluña y de España entera no lo podemos de ningún modo dejar insepulto”.


Amb un diagnòstic tan sever, l’antic diputat de la Lliga Catalana arribava a un conclusió que sí que era històricament injusta i del tot falsa, atès que el cop d’Estat fou responsabilitat exclusiva dels militars i no pas de les autoritats civils catalanes o espanyoles, una tesi, per cert, que només sostenen els historiadors i publicistes franquistes. El remei que proposava Valls Taberner era tan simple com irreal: “Hay que liquidar, pues, un pasado equivocado, y en sus resultados desastroso; hay que reemprender el camino, volviendo al buen sendero. Cataluña es una realidad viva y no un prejuicio tendencioso; y para restaurar su vida y redimirla y dignificarla de verdad sólo hay un camino: despojarla de sectarismos, de mezquindades y de encogimientos, devolverle el buen sentido, librarla de megalomanías y de emperezamientos, de disipaciones y de frivolidades, de chavacanerías [sic] y de ridiculeces, y hacerla andar con fe, con amor y con el mejor espíritu por la ancha vía triunfal de la Nueva España, hacia un destino común lleno de promesas y de esplendores, de gloria auténtica y de progreso positivo”. 


O Valls Taberner era un modern a l’ample o bé els raonaments que s’esgrimeixen avui dia contra el catalanisme sobiranista són tan antics, arnats i rebregats com ho eren els d’un intel·lectual tenallat per la por, les sagnants lluites ideològiques i la profunda decepció política que li havia provocat la República. Valls Taberner va voler trobar la palla en l’ull del catalanisme sense reconèixer que la biga de la dictadura que ell defensava impactava contra el règim constitucional republicà per destruir la democràcia. Diguem les coses pel seu nom, oi? I és que falsa ruta del catalanisme nacionalista havia sigut, segons Valls Taberner, la seva deriva separatista. Així doncs, la guerra ja no era la conseqüència directa del cop d’Estat sinó que havia estat covada en els ambients que havien volgut anar massa enllà. Culpabilitzar el catalanisme era més fàcil que culpabilitzar els immobilistes i els extremistes de veritat, de dreta o d’esquerra. Era l’explicació adequada per explicar el fracàs d’un moviment polític que, per damunt de tot, havia estat un dels grans factors de modernització del país i fins i tot de l’Estat. No ho dic jo. M’ho va explicar meravellosament bé l’historiador madrileny Vicente Cacho Viu, que va ser professor meu d’Història de Catalunya quan ell era catedràtic a la Universitat de Barcelona.


El catalanisme ha estat modernitzador i, també, almenys en el seu tronc central, el principal impulsor del moderantisme. I en aquest sentit és com cal reivindicar-lo, perquè sinó ningú no podrà entendre per què som on som i per què ha tingut el suport de tanta gent durant tants anys i, a més, per què ha impregnat ideologies tan diverses, que van del comunisme a la democràcia cristiana. Al marge d’aquest catalanisme transversal només n’han quedat aquells que han negat la nació catalana i n’han volgut fer desaparèixer els trets identitaris, el que inclou els lerrouxistes, els faistes i els franquistes. Però que el catalanisme hagi estat moderat, dialogant i pactista durant anys no ha comportat que fos ben rebut a Espanya. Hi ha molta i bona literatura històrica sobre els intents d’establir alguna mena d’aliança entre l’Espanya intel·ligent i il·lustrada i el catalanisme. Aquesta mateixa literatura demostra que tots els intents han acabat en fracassos sonats o bé, com va passar durant la darrera transició, en una claudicació catalanista que va haver d’acceptar tant si com no bou per bèstia grossa. Als moderats d’aleshores els va semblar que recuperar una autonomia limitada era el preu calia pagar per consolidar la democràcia. Quan s’ha volgut fer un salt endavant, el 2006, la reacció espanyola va ser furibunda. I aquí va començar la transformació del catalanistes moderats en moderats sobiranistes.


El desconcert de 'La Vanguardia' és genealògic. Arrenca de la naturalesa mateixa del que ha estat aquest diari en la història de Catalunya. Van errar en el passat i poden tornar a errar en el present perquè potser no entenen que la moderació no és a les seves mans ni vol dir, necessàriament, claudicació. Que el catalanisme s’hagi desplaçat cap a l’independentisme, o almenys cap a la solució sobiranista per damunt de l’autonomista, no el fa més radical; simplement el transforma.Arribar a la conclusió que l’autonomisme ja no és cap solució i que l’única via possible és dotar Catalunya d’estructures d’Estat pròpies i no pas prestades (que van i vénen segons l’humor i les majories parlamentàries espanyoles), no és cap mostra de radicalisme. Al contrari, és la visualització del seny català per continuar defensant una Catalunya moderna, econòmicament pròspera i nacionalment competitiva en el món de la globalització. El president Artur Mas no s’ha begut l’enteniment, ni és un buròcrata moderat que de sobte ha esdevingut el cap dels irredempts per les males influències d’ERC. Això és un d’aquells gags de Polònia que només fa riure els babaus.


L’1 de desembre de 2012 —després de les eleccions, per tant—, vaig publicar un editorial en el web de la Fundació CatDem titulat “Els moderats i la independència”, que no va agradar a ningú perquè hi deia coses com aquesta: “La majoria política que demanava el MHP Artur Mas no s’ha assolit perquè els moderats s'han refugiat en altres opcions i una altra franja, menor de la que es diu, s'ha sentit còmode amb ERC. Que els moderats hagin decidit no refiar-se del procés sobiranista encapçalat per Mas és un símptoma que el control de la velocitat és vital. Les presses debiliten el sobiranisme. Ara cal fer una parada per refer l'aliança amb els moderats que tenen clara la catalanitat per bé que no siguin independentistes. S'equivoquen els que expliquen la davallada de CiU pel refús dels electors a les polítiques de contenció econòmica o bé a les declaracions d’algun dirigent de la federació. Són molts menys dels que ERC voldria. El problema són els moderats que han dubtat. Cal convèncer-los com sigui perquè llavors la independència sí que serà imparable.” La qüestió avui és la mateixa: obtenir el control del temps.

Després de la Via Catalana i de la perllongada mobilització sobiranista davant l’immobilisme espanyol, l’únic retret que ens podem fer és que de vegades els de la pressa persisteixen a voler debilitar el líder dels moderats, que no pot ser ningú més que el president Mas, amb actituds i reivindicacions impossibles. Quina importància té fixar una data si l’has de pactar, si es vol fer bé, amb l’Estat? Per què la governabilitat de Catalunya depèn d’una data i una pregunta quan, de moment, el govern espanyol té enrocat al català? És el suport a Mas el que debilitarà la intransigència espanyola i farà inútil les terceres vies que tampoc no atenen a Madrid.


Per dir-ho ras i curt. No tots els moderats som partidaris de la tercera via, perquè, d’entrada, som independentistes. I som moderats perquè creiem en la democràciai en el pacte per exercir la democràcia que s’ha de traduir en el permís governamental per exercir el dret a decidir, que és sinònim d’autodeterminació. I som moderats, també, perquè ens reivindiquem del catalanisme popular que ha sostingut tot el que una vegada i una altra, sigui després d’una guerra, sigui amb motiu d’una crisi econòmica, es vol fer passar com una falsa ruta que només ens genera desgràcies. El catalanisme va ser víctima, certament, dels extrems en una època que l’historiador Eric Hobsbawm va anomenar així: dels extrems. Ara també podria ser-ne víctima, però l’extrem aquest cop no és l’extremisme ideològic, sinó l’immobilisme, incloent-hi l’unionisme vitaminat que cada dia s’aparta més del dret de decidir. En quin període de la història de Catalunya s’ha intentant resoldre democràticament el plet català sense condicionants de cap mena? Aquesta és la pregunta que s’haurien de fer els partidaris de la tercera via. La incorporació dels moderats al sobiranisme ha convertit en majoritari un independentisme que en altres temps era minoritari. Hi ha moderats que encara dubten, d’acord. Però el preu per esperar-los no pot ser mai reprendre la cantarella de la falsa ruta. Fóra un error i situaria Catalunya al caire de l’abisme i de la marginalitat. Cal controlar el temps, és clar que sí, i els arguments i també la governabilitat. I aquí és on convindria que aprenguessin la lliçó de la història ERC i CiU. Si el procés sobiranista aixeca reticències és perquè de vegades es tenyeix de partidisme. Però això ja són figues d’un altre paner. Potser si ERC hagués entrat al Govern des del primer dia i CiU hagués fet de partit moderat i independentista sense fer seguidisme dels republicans, ara probablement estaríem en una altra conjuntura, més robusta interiorment, encara que la relació amb el govern central fos igual de dolenta.


La tercera via no és de cap manera l’única opció que demana diàleg i pacte, que és la tesi de l’editorial de La Vanguardia. El president Artur Mas ha reclamat aquest diàleg per canviar la relació amb Espanya des del 2010. Ho va fer amb la proposta de pacte fiscal quan la majoria d’empresaris que ara es posen a recer de la tercera via li van girar l’esquena. I ho fa en aquests moments quan reclama negociació i diàleg per poder consultar el poble català —majoritàriament sobiranista si mirem la correlació de forces al Parlament— sobre el seu futur. Es pot ser moderat i independentista, doncs. És el govern espanyol qui tem els moderats, perquè per primera vegada en la història contemporània de Catalunya es podria produir un canvi “radical” sense cap mena de violència, si descomptem els insults de la caverna mediàtica espanyola i catalana. Per acabar l’article amb la mateixa figura retòrica que empra l’editorialista de La Vanguardia: si els moderats independentistes som tan combatuts és perquè és un senyal inequívoc que anem pel bon camí.

Agustí  Colomines


26/04/2016. Lluís Falgàs. Cánovas i Sagasta. Enllaços a articles sobre el 27-S i sobre el 20-D.
Benvolguts,
Avui és el dia que els polítics espanyols decideixen com volen acabar la partida de pòquer que varen començar el 20-D, mentre se’n reien dels problemes que teníem els catalans per investir president i formar govern, rialles que venien des del 27-S quan l’independentisme havia guanyat les eleccions a Catalunya amb el següent resultat:




Nosaltres ho vàrem resoldre el 9 de gener d’enguany.

El periodista Luís Falgàs coneix la psicologia dels espanyols pel que demostra en aquest curt escrit.
26 abril 2016 2.00 h
Cánovas i Sagasta
Lluís Falgàs – 
A Espanya mai hi ha hagut cultura real de pacte entre els dos partits majoritaris
 Tot fa pensar que no es complirà el desig públic de Felipe González: “Un dels dos grans partits haurà de deixar governar l'altre.” Aquest fet pot passar a Alemanya. A Espanya, s'ha fet impossible. Malgrat els precs de González, de les empreses de l'Íbex i de la Unió Europea, entre d'altres. Des de les eleccions del 20-D s'han vist mínimes possibilitats de fer realitat un acord entre el PP i el PSOE, sovint condicionat al fet que un dels dos candidats renunciés. Ni Rajoy ni Sánchez han plegat i, si no hi ha cap daltabaix en els respectius partits, ambdós aspiraran a ser novament candidats el 26 de juny. Aquest fet pot provocar que el resultat dels dos partits majoritaris acabi sent el mateix del 20-D, amb variacions per menys participació.
A Espanya mai hi ha hagut cultura real de pacte entre els dos partits majoritaris. Només s'han alternat els papers –hi ha tres mil càrrecs en espera que guanyin els uns o que guanyin els altres–. En cas d'haver-hi un pacte, els càrrecs també s'haurien de dividir –mil cinc-cents del PP i mil cinc-cents del PSOE. El País Basc va ser l'excepció. Ara, Rajoy i Sánchez ni es parlen i per buscar sinergies entre el PP i el PSOE s'han de remuntar al conservador Antonio Cánovas del Castillo i al liberal Mateo Sagasta (ambdós tenen un bust al passadís del Congrés). Al segle XIX (1885) van signar el Pacte del Pardo perquè consideraven amenaçada l'estabilitat arran de la mort del monarca de l'època.
El problema per al ciutadà d'un acord entre el PP i el PSOE no són els dos personatges. Ara mateix són incompatibles.

ANNEX. Apunts Reflexions sobre 27-S i 20-D:
ENQUESTES. ELECCIONS / 27-S
ENQUESTES. ELECCIONS / 27-S
ENQUESTES. ELECCIONS / 27-S
ENQUESTES. ELECCIONS / 27-S
ENQUESTES. ELECCIONS / 27-S
 ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D
ENQUESTES. ELECCIONS / 20-D




27/04/2016. Andreu Barnils. La City de Londres, explicada per un corresponsal de guerra
La City de Londres, explicada per un corresponsal de guerra
Joris Luyendijk es trasllada al cor del capitalisme europeu i fa parlar als banquers en primera persona al llibre 'Nedant entre taurons' (Empúries)
 27.04.2016  22:00

Joris Luyendijk, antropòleg de formació, era corresponsal de guerra al Pròxim Orient fins que se’n va avorrir. Aleshores es va traslladar a la City de Londres. Tenia l’objectiu d’explicar un dels cors del capitalisme des de dins. Com a bon antropòleg, es va centrar més en les històries personals dels banquers que no pas en els aspectes tècnics de la banca. Com van viure el crac del 2008? Poden dormir a la nit? El resultat és el llibre ‘Nedant entre taurons‘ (Empúries), que s’acaba de publicar. Luyendijk va ser ahir a Barcelona per a presentar aquest llibre a la Borsa de Barcelona. I només d’entrar-hi va quedar atrapat a l’ascensor durant tres quarts. Un error del sistema més. Finalment, a la tercera planta de l’edifici del passeig de Gràcia, va oferir una conferència de premsa interessantíssima davant una quinzena de periodistes. Aquesta és la transcripció editada d’allò que va dir després d’haver nedat entre taurons:
«Jo em pensava que els banquers eren el mal. Monstres. He vist que no. Són éssers humans. És el sistema, que és monstruós. I hem comès un error anant-los a atacar. La idea del film ‘Wolf of Wall Street’, que els banquers són psicòpates, cocaïnòmans, van de putes, i són addictes al joc, no és el problema. El problema és que el sistema, fins i tot quan tothom actua de manera racional, i dins la llei, acaba en una crisi terrible. L’explicació de per què tan pocs banquers han anat a la presó és perquè la majoria de coses que feien eren legals. Aquí el problema no són les persones, és el sistema.»
«Quin és el gran problema d’Europa ara mateix? El financer. I els banquers hi juguen un paper clau. Doncs no en sabem pràcticament res. Per això he escrit les històries a través dels ulls dels banquers. Gent que t’explica què és això de la City de Londres. Un lloc on et poden acomiadar en cinc minuts. Tornes d’esmorzar i el teu col·lega ja no hi és. Arribes a la feina al matí i la targeta de seguretat no et funciona. Doncs cinc minuts més tard truques a la parella: potser haurem de vendre’ns la casa. Les històries personals són molt més interessants que no pas dir què són les ‘swaps’. Per què algú en un banc arrisca la feina per parlar amb mi, un periodista? Doncs perquè no són tan sols banquers, també són ciutadans. Alguns volen defensar-se, alguns altres volen fer sonar l’alarma. Tothom té una motivació per parlar.»
«El que m’ha sorprès més és que el sector financer és molt més perillós que no em pensava. Molta gent de dins dels bancs m’han dit que l’any 2008, quan la crisi va explotar, van trucar a la parella per dir-los coses com ara aquestes: compra tant menjar com puguis, treu tots els diners del banc i compra or; prepara els nens, ens n’anem cap al camp. Fins i tot hi ha informacions de banquers que van comprar armes. De què tenien por? Que el subministrament no arribés als supermercats, a les gasolineres o a les farmàcies. Ni menjar, ni gasolina, ni medicines. Estaven realment aterrits que passés una cosa així. Més endavant, funcionaris de la UE d’alt rang expliquen que va anar de poc que no passa. De ben poc. I als EUA Paulson, el ministre de Finances, parlava per telèfon amb la seva dona, i ella li llegia la Bíblia. No sabien què fer. Hem creat un sistema econòmic que quan es col·lapsi arrasarà tota la societat. Uns quants dies, segur. I per això els polítics no van poder fer res més sinó dir als bancs: tranquils, nosaltres ens encarreguem del vostre deute.»
Quin és el gran problema d'Europa ara mateix? El financer. I els banquers hi fan un paper clau. Doncs no en sabem pràcticament res. Per això he escrit les històries a través dels ulls dels banquers
«I ara ens preguntem: pot tornar a passar? Doncs ja ha tornat a passar. Dos anys després de Lehman Brothers, els bancs van dir: hem deixat tants diners a Grècia que si li reclamem tots els deutes tornarem a ser al mateix punt. Per tant, els polítics van dir als bancs, d’acord, us hem de tornar a salvar. Però aquesta vegada no us podrem donar els diners directament. Nosaltres ens ocupem del deute i farem que els ciutadans, amb els seus imposts, us paguin a vosaltres. Per tant, no pregunteu si pot tornar a passar. Ja ha tornat a passar. No han rescatat Grècia, han rescatat els bancs.  No el 100%, però gairebé. Les causes de veritat no s’han solucionat i ens encarem a una amenaça molt gran.»
«El gran canvi hauria de ser la responsabilitat personal. Ara mateix els banquers donen molts crèdits a gent que vol comprar cases, a Espanya. I cada any tens un ‘bonus’ per haver-ne col·locat tants. De sobte, la bombolla peta. Però ai, ara el banquer que havia rebut un ‘bonus’, no rep un ‘malus’. No ha de tornar res. Has causat tot aquest mal, però el mal el paguen els altres? Si les recompenses són personals, els càstigs també haurien de ser personals. Faig moltes conferències a banquers, i quan els dic això tussen i remuguen. ‘Som banquers, anem mudats, anem a escoles d’elit… I, amic, ni rebem càstigs ni anem a la presó.’ I potser no, que no haurien d’anar a la presó. Però haurien de pagar-ne el preu. N’és un exemple Jérôme Kerviel, que tot sol va perdre 4,9 bilions d’euros de Société Générale. La justícia francesa va multar-lo amb 4,9 bilions d’euros. Ha de viure en una casa molt senzilla, treballar, i tot allò que guanyi per sobre del salari mínim ha de donar-ho a Société Générale. Això és el que s’hauria de fer amb els banquers culpables.»
A Londres, hi he trobat el catolicisme sense infern. Si ets un banc, no cauràs mai. És molt estrany! És com jugar a la ruleta russa amb el cap d'un altre
«A Londres, hi he trobat el catolicisme sense infern. Si ets un banc, no cauràs mai. És molt estrany! És com jugar a la ruleta russa amb el cap d’un altre. Ben mirat, es podria argumentar que el 2008 no demostra que el capitalisme vagi equivocat: demostra que sense capitalisme tens això. Després del 2008, n’hem vist caure cap, de banc? Amb prou feines. De fet, si això és capitalisme, què és socialisme? El cor del nostre sistema financer viu en el socialisme. Sí, tornem al socialisme, quan els del Kremlin menjaven caviar. Aquests dies, quan parlo amb polítics, tot es fa tan estrany! Els Verds, per exemple, et diuen que hem de tenir capitalisme i que els bancs caiguin. Uau, verds capitalistes. I després parles amb els liberals i et diuen: ‘Això no és realista. L’estat ha d’ajudar els bancs.’ Uau. Mira què diuen els liberals. Ens han fet creure que el problema són els banquers, no els bancs, i que tenim un sistema capitalista. Si visquéssim en un sistema capitalista no hauria sobreviscut ni un banc.»
«Per al cervell humà, la cosa més difícil és acceptar que gent que està bé pugui obtenir resultats pèssims. Anava a les entrevistes i pensava: ‘Sí, sí, tu ets tan banquer com jo. Però treballes en un sistema que produeix efectes terribles. I és molt difícil de fer-te’n responsable perquè n’ets una petitíssima part.’ La meva impressió sobre els banquers sí que ha millorat. Enormement. Jo venia de la idea de ‘Wolf of Wall Street’, o ‘American Psicho’, i no. El problema és que moltes coses que odiem dels bancs són legals. Per això crec que ens hem de centrar a millorar la llei. I aleshores la gent millorarà sola.»
A la City els bancs comencen essent 50% homes i 50% dones. Però quan la gent té 45 anys, no en queda cap, de dona. He sentit històries de banqueres que parlaven de feina per telèfon durant el part!
«Una tercera part de les entrevistes que he fet són amb dones.  A la City els bancs comencen essent 50% homes i 50% dones. Però quan la gent té 45 anys, no en queda cap, de dona. És tan competitiu, que només que agafis una baixa maternal de dues setmanes, ja n’hi pot haver prou per a no tornar. He sentit històries de banqueres que parlaven de feina per telèfon durant el part! Hi ha aquella pregunta: ‘Què hauria passat si en lloc de Lehman Brothers haguessin estat Lehman Sisters? Doncs la persona de més rang responsable de la seguretat del banc a Lehman Brothers era una dona. Hi ha, crec, una fantasia: si poguéssim treure’ns de sobre els psicòpates, els cocaïnòmans, els addictes al joc i els homes sí que aniríem bé! D’acord. Però el problema no és la gent. El problema és el sistema. I trobaràs prou dones per a tenir el mateix sistema. Et costarà més temps, de segur, però les acabaràs trobant.»
«A la City crec que la meritocràcia és clau. La vella City de Londres tenia molt més control social. Menys escàndols i menys crisis. Però tots eren blancs, homes, heterosexuals, de classe mitjana i cristians. Ara a la City he trobat marroquino-espanyols, algeriano-francesos, turco-alemanys i aquests em diuen que a la City ‘és el primer lloc d’Europa on sembla que no em jutgen pel color de la pell’. Jo he vist més minories a la City que al periodisme. És un punt clau. Si ets negre, però els números són bons, endavant. Si ets dona i ens portes bons números, endavant. I si ens portes diners estafant pensionistes espanyols, i és legal, endavant! Si és legal, endavant. D’això se’n diu amoralitat: que la teva ètica depengui de la llei. La Bíblia, l’Alcorà, la Torà diuen que no facis als altres allò que no voldries que et fessin. Això sí que és una manera de pensar moral. Si consideres la gent part de la teva comunitat, no els vens productes tòxics. Si creus que el pensionista podria ser ta mare, no vens productes tòxics. Però si només hi veus una xifra a la pantalla, aleshores és molt temptador.»
«Puc passar per alt la pregunta de la independència de Catalunya? Ha! Si et mires això de la independència, has de mirar si tens els bancs sota control. En molts sentits, això marcarà més la independència que no pas una bandera i un parlament. Fins i tot si els catalans no arribeu a la independència, intenteu aixecar bancs locals. Si només teniu bancs estrangers, aleshores la independència només és una bandera.»
Si et mires això de la independència, has de mirar si tens els bancs sota control. En molts sentits, això marcarà més la independència que no pas una bandera i un parlament.
«Després de cinc anys al Pròxim Orient volia una cosa nova. Les notícies sempre són l’excepció de la regla. I això pot portar a confusió. Al Pròxim Orient vaig aprendre que allà l’excepció són àrabs barbuts i enfadats. Per tant, cada dia a les notícies surten àrabs barbuts i enfadats. I al final pots arribar a creure que el món àrab es redueix a homes barbuts i enfadats. El periodisme té un problema explicant el món tal com és. Perquè ens centrem en les notícies, les novetats. Em vaig convèncer que com a escriptors hem de centrar-nos en allò que és important, no en allò que és novetat. Crec que al meu llibre no hi ha gaires novetats. Sí que és una nova manera d’explicar una història.»
«I, per cert, crec que el periodisme té molt a veure amb la banca. De fet, el meu llibre anterior parla d’això, i des del Pròxim Orient: de com l’estructura et diu què pots dir i què no. Israel té unes relacions públiques meravelloses. I els palestins, no. Dónes un minut a l’israelià i un minut al palestí. L’israelià et donarà una resposta excel·lent. Una resposta molt ben pensada i entrenada. El palestí et deixarà anar que ‘la resolució 457 no és acceptable. I punt’. Tu has fet la teva feina. Has donat la veu a tots dos. I els israelians en surten molt més ben parats. No és cap conspiració, sinó l’estructura. Per això crec que el periodisme té tantes similituds amb la banca. L’estructura. Fins i tot a la tele pública ara les audiències són tan importants, que amb temes com aquest poden argumentar que no tindrien audiència. Raons de ‘target’. Poc negoci. Això també és amoral. I no només en periodisme. Hi ha tanta gent que m’ha dit que el llibre els recorda la seva experiència! I són gent del sistema penitenciari, universitari, o de salut. I això passa perquè la City és pertot arreu.»





27/04/2016. L'Hospitalet es declara ciutat Borbònica amb els vots del PSC, PP i Ciudadanos.

27 D'ABRIL DE 2016 16:40 H
Ciudadanos amenaça el portaveu d’ERC, Antoni Garcia, amb enprendre accions legals per algunes afirmacions del regidor republicà contra la monarquia durant la defensa de la moció
El Ple de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ha rebutjat aquest dimarts amb els vots del PSC, PP i Ciudadanos,  la moció d'ERC que instava el consistori a declarar l'Hospitalet de Llobregat com a municipi republicà, retirar el retrat del rei del saló de Plens i la Medalla d’or de la ciutat al rei Juan Carlos I i  substituir el nom de l’Avinguda de Joan Carles I de l’Hospitalet per un dels noms de reserva del nomenclàtor de la Ciutat. Els regidors no adscrits de Guanyem que formen govern amb el PSC, van votar en contra de la retirada de la imatge del Borbó i ERC, ICV, CiU i la CUP van votar a favor de la moció. Durant el debat, Ciudadanos va voler quartar la llibertat d’expressió del portaveu del grup municipal d’ERC, Antoni Garcia, acusant aquest d’haver incorregut en un delicte d’injúries a la corona per haver afirmat que la monarquia és una institució corrupte i parasita.
http://www.directe.cat/img/220/220/48644
En declaracions al directe.cat Garcia, ha lamentat que el PSC que, suposadament, defensa els valors republicans voti en contra la moció que insta a declarar l’Hospitalet municipi republicà.

El text de la moció: 

Atès que la instauració de la monarquia a l'Estat espanyol no va ser fruit d’un procés democràtic, sinò que va ser imposada com a conseqüència directa d'una dictadura, basant la seva legitimitat en la decisió de Francisco Franco, de qui esdevé hereva. A la fi del franquisme el poble espanyol va ser privat de poder decidir el seu  cap d'estat, en un procés de transició imperfecte, tutelat i que no va acabar de trencar amb el règim anterior.
Atès que els Borbons són responsables de la pèrdua de les llibertats nacionals que encara els catalans no hem recuperat, i són els representants d'una dinastia que ha estat protagonista d'etapes de repressió, prohibicions i persecució de la cultura catalana.

Atès que la monarquia és una institució desfasada i anacrònica, i que representa uns valors completament allunyats del principi d'igualtat entre ciutadans, aprofitant el blindatge constitucional per mantenir privilegis d'aforament i immunitat davant la llei, que empara i ha fomentat en el seu entorn conductes opaques i proclius a la corrupció.

Atès que l'any 1996 l’Ajuntament de l’Hospitalet va decidir donar la medalla d’or de la ciutat al rei  Juan Carlos I, “com a reconeixement de la seva tasca i trajectòria”. Una trajectòria marcada pels escàndols i els casos de corrupció en el seu entorn més directe.
Atès que el mes d'abril del passat any 2015 el Ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet va aprovar una moció en favor de la República, que reclamava el dret de la ciutadania a escollir lliurement el seu cap d'Estat.

Atès que a Catalunya, després de les eleccions del 27S i fruit de la massiva i constant mobilització social dels darrers anys, s'ha iniciat el camí cap un procés constituent de la República Catalana.

Atès que els ciutadans de l’Hospitalet és caracteritzen per estar compromesos amb els valors republicans com la igualtat d’oportunitats, la llibertat, la solidaritat i la justícia social.

El grup Municipal d’ERC proposa els següents acords:


PRIMER.- La retirada del retrat del rei del saló de Plens.

SEGON.- Declarar l'Hospitalet de Llobregat com a municipi republicà.

TERCER.- Retirar la Medalla d’or de la ciutat al rei Juan Carlos I.

QUART.- Substitució de nom de l’Avinguda de Joan Carles I de l’Hospitalet per un dels noms de reserva del nomenclàtor de l’Hospitalet.

CINQUÈ.- Donar trasllat d’aquesta moció als diferents grups del Parlament de Catalunya




NOTÍCIES RELACIONADES



21/04/2016. Ciudadanos proposa trencar la convivència a l’Hospitalet esmicolant el català.
21 D'ABRIL DE 2016 05:00 H
La formació tira d’hipocresia i de cinisme a l’hora de proposar la retolació “al menys en castellà” de la senyalització viària a l’Hospitalet de Llobregat
Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )


El portaveu de Ciudadanos a l’Hospitalet de Llobregat, Miguel García, ha comunicat als mitjans que la seva formació proposarà una moció al proper ple per a “homologar la senyalització viària i adaptar-la al català i al castellà”. 

http://www.directe.cat/img/220/220/48556

Ciudadanos pretén transformar l'"STOP" en un "PARE"
Ciudadanos pretén transformar l'"STOP" en un "PARE"

COMPARTEIX
     

URL curta



Ciudadanos endega la campanya més barroera possible, la de la hipocresia demanant quelcom que no ha aplicat mai a favor del català

Aquesta és una passa més en la croada del partit d’Albert Rivera i Inés Arrimadas contra la llengua catalana. El portaveu de la formació taronja a l’Hospitalet de Llobregat, Miguel García, defensa la seva postura dient que “segons l’Estatut de Catalunya i la Llei de Tràfic, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, els senyals han d’expressar-se almenys en castellà”. Tant Ciudadanos com el Partit Popular han obviat la llei quan s’ha tractat de les retolacions en els establiments comercials. La llei també es molt clara en aquest sentit: “Les persones consumidores tenen dret a rebre en català qualsevol informació de caràcter fix. És a dir, qualsevol element informatiu de caràcter fix haurà d’estar redactat almenys en català”. La resposta d’aquestes formacions quan s’arriba a aquest punt, és la de la demagògia i la de titllar la llei de sectària o de nazi.

De l’”STOP” al “PARE”. L’excusa de la llengua, una argúcia per no pagar multes

García, utilitza la llengua com a arma llancívola per a trencar la convivència entre la comunitat bilingüe que impera a la ciutat del Baix Llobregat. La seva principal amenaça no és cap altra que “deixar sense efecte les possibles sancions que siguin interposades”. Per tant, el portaveu de Ciudadanos a l’Ajuntament ve a dir que si“no s’adapta la senyalització a la normativa lingüística”no pagarà les multes. D’aquesta manera, la formació taronja sembla que justifiqui la invasió de vies si les senyals d’STOP no es tradueixen per un “PARE”.

Espanya ha signat però no ratificat els acords de la Convenció de Viena sobre senyalització de tràfic

Mentre Ciudadanos intenta crear un conflicte lingüístic amb la senyalització viària, l’Estat espanyol, a data d’octubre de 2015, encara no havia ratificat laConvention on Road Signs and Signals, és a dir, el tractat multilateral que pretén augmentar la seguretat viària internacional, i ajudar a estandarditzar una sèrie de símbols a tot el món (senyals de carretera, llums de trànsit i marques a la carretera). Espanya forma part d’un selecte grup d’estats europeus que tampoc han ratificat aquest tractat: Islàndia, Irlanda, Andorra, Malta, el Regne Unit, el Vaticà i Liechtestein. Amb la mesura que proposa Ciudadanos, que busca assimilar-se a la política de traducció de topònims que va implantar el PP al País Valencià, Espanya podria contradir aquest tractat que, per altra banda, encara no ha ratificat, com anunciàvem més amunt.






NOTÍCIES RELACIONADES

24/04/2016. Víctor Alexandre. Ens volen sotmesos per salvar-nos de la 'bogeria'
Ens volen sotmesos per salvar-nos de la 'bogeria'
"El Procés no ha oblidat pas que estem sotmesos a un imperi. Imperiet agònic, per ser més precisos"

per Víctor Alexandre 24 d' Abril 2016 a les 21.36 h
Ara fa només uns dies, la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ens obsequiava amb unes declaracions que, referint-se al govern de Catalunya, deien exactament això: "Quan alguns obliden que estan sotmesos a l'imperi de la llei ataquen directament la democràcia." I afegia que "allò que divideix empetiteix". No són paraules noves, ja que formen part de la doctrina nacionalista espanyola que els tres membres del búnquer, Partit Popular, Partit Socialista i Ciudadanos, repeteixen dia rere dia. Però cal aturar-s'hi perquè sempre hi ha alguna ànima de bona fe que es deixa impressionar per l'ampul·lositat de l'expressió 'imperi de la llei'.
Per començar, cal dir a la senyora Cospedal que el Procés no ha oblidat pas que estem sotmesos a un imperi. Imperiet agònic, per ser més precisos, ja que, com deia el títol espanyol del remake de George Cukor d'un clàssic britànic, l'imperi castellà és luz que agoniza. Fins i tot l'argument del film li escau força, ja que parla d'un individu que pretén fer creure a la seva dona que està malalta i que s'ha tornat boja. Aquí n'hem parlat sovint de les frases dels membres del búnquer que defineixen la independència de Catalunya com una malaltia política. "Catalunya viu una malaltia col·lectiva", han arribat a dir. S'entén la maniobra, oi? Si voler la llibertat és una bogeria, el qui la vol és un boig. I atès que és boig, cal tenir-lo captiu per salvar-lo de la seva bogeria.

Allò que ataca directament la democràcia, senyora Cospedal, és l'imperi espanyol de la llei. Aquest imperi, com vostè l'anomena, constitueix en si mateix una vulneració dels principis democràtics i una violació dels drets humans. Negar la identitat d'un poble, negar-li fins i tot la condició de poble, amenaçar-lo amb la intervenció armada, privar-lo del dret a decidir i sotmetre'l a la voluntat d'un tercer no és una llei, és una agressió. Una agressió que tot demòcrata té l'obligació de rebutjar per una simple qüestió de dignitat i perquè no n'hi ha prou de ser demòcrata, cal defensar també aquests valors sempre que algú, valent-se d'una posició de poder, pretén violar-los. Altrament se n'esdevé còmplice. 

Catalunya, per tant, no pot obeir cap llei totalitària per dues raons: la primera, per sentit comú, perquè constituiria un suïcidi; i la segona, per sentit moral, perquè no pot reconèixer la tirania espanyola. Només desobeeix el qui reconeix el poder d'un altre sobre ell. L'ús del mot 'desobeir' ja implica acceptació de la pròpia subordinació. Hom adduirà que, s'usi o no s'usi aquest mot, hi ha una realitat administrativa de dominació que s'imposa. És cert. Però cap llibertat administrativa no és assolible sense el previ alliberament mental del captiu. La llibertat, per entendre'ns, comença dins d'un mateix. No podem segar els barrots exteriors sense haver segat primer els barrots interiors. La nostra manera de parlar reflecteix la nostra manera de pensar.

Pel que fa a la frase "allò que divideix empetiteix", diguem que és una burda manipulació retòrica. La llibertat no divideix ni empetiteix. Allò que de debò empetiteix és la manca de llibertat. Empetiteix i destrueix. La llibertat és el dret de tota persona o col·lectivitat d'associar-se (o no) amb altres persones o col·lectivitats. El concepte subjacent de 'grandesa nacional' que hi ha en la frase de Cospedal és absolutament imperialista i ve a dir-nos: "Vosaltres sols no sou ningú, i només podeu ser alguna cosa com una pertinença nostra". La supèrbia, malauradament, impedeix que l'espanyolisme s'adoni del profund complex d'inferioritat que s'amaga darrere la creença que la grandesa d'una col·lectivitat nacional es mesura per la seva dimensió territorial o demogràfica. No és estrany, doncs, que l'Estat espanyol intenti desacreditar la llibertat de Catalunya. No suporta la idea de saber-se geogràficament més 'petit'. Tot glorificador de la grandària física s'esglaia davant l'anunci de la seva imminent petitesa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada