dilluns, 23 d’octubre del 2017

23/10/2017. Andreu Mas. Un nou estat amb totes les garanties. Aquests dies, i els que venen, són de vertigen. No serà fàcil assolir la independència, perquè mai una part d’un territori d’un estat membre de la Unió Europea, que en el cas espanyol, a més, és la quarta economia de la UE, ha pogut convertir-se en un nou estat. L’actual situació d’espoli fa que les finances de la Generalitat siguin estructuralment dèbils. Aquesta situació fa que, tot i que Catalunya té un PIB per càpita superior a la mitjana de la UE, la despesa social estigui molt per sota de la mitjana europea. La reversió del dèficit fiscal, quantificat en 15.000 milions d’euros anuals (8% del PIB català), haurà de permetre al govern actuar...



23 octubre 2017 2.00 h
Un nou estat amb totes les garanties
 La fi de l’espoli fiscal permetrà al sector públic créixer
 La Generalitat diu que no hi haurà buits legals


El panell de votació del Parlament recull el resultat de la votació que va permetre aprovar la llei de transitorietat jurídica Foto: JOSEP LOSADA.



Andreu Mas 
Barcelona

Aquests dies, i els que venen, són de vertigen. No serà fàcil assolir la independència, perquè mai una part d’un territori d’un estat membre de la Unió Europea, que en el cas espanyol, a més, és la quarta economia de la UE, ha pogut convertir-se en un nou estat.

Ho podien haver aconseguit els escocesos, però van perdre el referèndum acordat amb Londres.
Mentre hi ha qui pensa com marxar, d’altres treballen en l’estructura del país futur, especialment en l’estructura econòmica, que és la que ha de garantir que el nou estat pugui finançar una societat més justa i equilibrada. Un dels primers camps on cal treballar és el del finançament del sector públic. L’actual situació d’espoli fa que les finances de la Generalitat siguin estructuralment dèbils.
Aquesta situació fa que, tot i que Catalunya té un PIB per càpita superior a la mitjana de la UE, la despesa social estigui molt per sota de la mitjana europea. La reversió del dèficit fiscal, quantificat en 15.000 milions d’euros anuals (8% del PIB català), haurà de permetre al govern actuar en tres fronts:
·         reformar totes les àrees que afecten el benestar de les persones;
·         crear i/o millorar les infraestructures bàsiques, i
·         augmentar la inversió en recerca i desenvolupament.
Un cop proclamada la independència de Catalunya caldrà regular el trànsit de l’ordenament jurídic espanyol al que ha d’anar creant la república catalana. El govern català garanteix a les empreses i als treballadors que “no es produiran buits legals. La transició es farà de manera ordenada i gradual i amb plena seguretat jurídica”, expliquen des d’Economia. Bona part d’aquesta seguretat està recollida en la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, que garanteix la continuïtat del dret vigent, dels tractats internacionals, dels actes administratius i la subrogació de l’Estat espanyol en tots els contractes, convenis i acords. Economia assegura que el nou país tindrà un marc fiscal més favorable a l’economia productiva i que sectors fonamentals com l’elèctric estaran millor regulats.

Pel que fa a la relació amb la UE, afirma que no s’ha de preveure “una negociació per entrar, sinó una negociació davant el canvi de rol d’un territori que seguirà formant part de la unió monetària, de l’euro i de l’espai Schengen”. “Ens interessa un acord a les dues parts”, clou.


Andreu Mas 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada