dimarts, 25 de febrer del 2014

25/02/14. Marc Bataller. L'empresa fa procés. Les posicions apocalíptiques de la CEOE i Foment sobre l'estat català no representen la majoria dels empresaris. Molts dirigents es mostren a favor de la transició nacional

Benvolguts,

Aquest article és el complement de l’analitzat anteriorment del mateix articulista Marc Bataller, de títol “Els sobiranistes som majoria”.

L'empresa fa procés

Les posicions apocalíptiques de la CEOE i Foment sobre l'estat català no representen la majoria dels empresaris

Molts dirigents es mostren a favor de la transició nacional

24/02/14 02:00 - BARCELONA - Marc Bataller email protegit
Facebook Twitter Google + LinkedIn 
Notícies relacionades

Mas ha demanat el suport dels sectors econòmics

L'empresariat català dóna suport a la consulta? Està a favor de la independència? Aquestes preguntes han pres molt de relleu els últims dies després que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi demanat als principals sectors econòmics del país que siguin “al costat” del procés. Els primers a reaccionar han estat la CEOE i Foment del Treball, que han descartat taxativament involucrar-se en la denominada transició nacional.

Una situació que pot fer pensar que és l'opinió majoritària entre els empresaris, però la realitat és bastant diferent, com demostren enquestes de les patronals Cecot i Pimec que revelen que entre un 53% i un 67% dels seus associats es decanten per l'estat propi. I és que més d'un 95% del sector català està format per petites i mitjanes empreses (vegi's la taula de l'apunt anterior). “La gran majoria estem a favor del procés i hi participem. Les institucions que han parlat aquests dies representen un percentatge molt reduït, que viuen de contractacions públiques i subvencions”, comenta el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont. L'empresa, per tant, sí que fa procés.

Aquesta setmana també s'ha pogut veure com la Cecot, Pimec, el Cercle Català de Negocis i el Consell General de Cambres han assistit amb normalitat a la segona reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, en què es va acordar mobilitzar-se amb vista al referèndum. Una mostra d'implicació. “El dret de consulta s'hauria de consolidar com un element de qualitat de la democràcia”, destacava el cap de la Cecot, Antoni Abad.

El mateix president del pacte, Joan Rigol, destacava que l'adhesió d'aquestes entitats al dret a decidir és “total i absoluta” i que durant la trobada totes van deixar clar que la consulta “no pertorba” l'economia catalana. Un panorama que corrobora l'últim informe de la Cambra de Comerç, en què es defensa, amb xifres, que Catalunya va a millor i evoluciona més bé que la resta de l'Estat. A Girona, les cambres de comerç i les patronals també han fet pinya per expressar conjuntament el seu “suport incondicional” al procés sobiranista.

Tot i això, un dels factors que ajuden a estendre la falsa sensació que l'empresariat dóna l'esquena a l'estat propi és que pocs dirigents es mullen.

La majoria de les firmes, sobretot les més importants, temen que la seva opinió pugui perjudicar.

Per això, sovint tenen més ressò declaracions com la del president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que va assegurar que no veu l'escenari de la independència com una possibilitat, i la del màxim responsable de Caixa Bank, Isidre Fainé, que està convençut que el “diàleg” triomfarà.

Empresaris per la Independència, una sectorial de l'ANC, intenta combatre aquests tabús. “Catalunya està absolutament preparada per a la independència”, subratlla la productora Isona Passola en un vídeo de l'associació. Joaquim Dorca, president de Devir Ibérica, una multinacional dedicada als jocs de taula, assenyala que l'empresariat vol un “estat lleial, que respongui a les seves necessitats”.

Amb noms i cognoms

Altres noms també han anat trencant el silenci, com ara el president del grup Bon Preu, Joan Font, que fa pocs dies explicava que, a mesura que avanci el procés, cada cop hi haurà més representants empresarials que s'hi pronunciaran a favor, i el director general de Fluidra, Pere Ballart, que l'any passat va mostrar obertament la seva aposta per l'estat propi.

Aquest diari ha contactat amb diversos empresaris perquè parlessin sobre el procés i la resposta ha estat negativa, segurament tenallats per la por. D'altres sí que han opinat. Joaquim Carandell, d'Alba & Andrea –inversions industrials– i que va ser fundador de Benito Urban, entén que molts dels seus companys no vulguin prendre posició, però considera que Joan Rosell, de la CEOE, tampoc ho hauria de fer. “És evident que la consulta s'ha de celebrar”, assenyala Carandell, que admet que els dos o tres primers anys d'un estat independent serien molt complicats tant per a Catalunya com per a Espanya, però després “les coses tornarien al seu lloc”. Ramir de Porrata-Doria, de l'empresa d'alta tecnologia Keonn, lamenta que les grans companyies anteposin “els seus interessos” als del país i hi afegeix que, en cas d'independència, els empresaris no tindran cap problema, perquè s'hi adaptaran.

Per la seva part, Carles Sumarroca i Coixet, fundador d'Emte –vinculada a la construcció–, manté que el poble ha de ser consultat, perquè així ho ha manifestat, i reclama que el govern espanyol mogui fitxa perquè es pugui convocar el referèndum. També augura que un estat català seria viable i no quedaria fora d'Europa. “Les empreses com a tal no es pronuncien, però cadascú com a empresari sí que pot tenir la seva concepció”, conclou.
 

LES FRASES

Hem d'estar al costat dels ciutadans per poder expressar l'opinió en temes importants
Antoni Abad
president de la Cecot

Algunes institucions ens diuen que no ens fiquem en política i després demanen
el pacte fiscal

Albert Pont
president del Cercle Català de Negocis

Hi pot haver boicot en un estat català i el govern haurà de ser molt eficient per solucionar-ho
Joaquim Carandell
EMPRESARI

La Catalunya independent seria viable com qualsevol estat i no quedaríem fora d'Europa
Carles Sumarroca
EMPRESARI


El cònsol alemany nega que hi hagi por

El manifest presentat la setmana passada per una seixantena de directius, la majoria alemanys, en contra de la independència, no representa el sentiment de les empreses ni les cambres de comerç alemanyes en relació amb Catalunya, segons ha dit el cònsol d'Alemanya a Barcelona, Bernhard Brasack. El diplomàtic va explicar durant una trobada amb estudiants d'alemany a Lleida que no veu que les empreses alemanyes a Catalunya tinguin por, sinó al contrari, ja que durant els darrers anys estan fins i tot incrementant les seves inversions al país.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada