diumenge, 2 de març del 2014

03/03/14. Com es pot aturar una consulta democràtica? Catalunya hauria de tenir un exèrcit en cas d’independència?


Benvolguts,

D’una entrevista d’e-noticies al Coronel Martínez Inglés (vell conegut d’aquest Bloc) en trec dues preguntes i respostes dels darrers paràgrafs que parlen del “procés”.


Xavier Rius

El coronel Amadeo Martínez Inglés va ser exemple de militar professional -diplomat d'Estat Major i amb experiència en carros de combat i paracaigudisme- fins que se li va ocórrer publicar el 1989 un llibre "España, indefensa". Des de llavors les seves topades amb la cúpula militar van ser freqüents. En situació de retirada forçosa ha publicat també "Juan Carlos I, el útlimo Borbón" (2008) i "La conspiración de Mayo". En un article publicat recentment desvetllava una operació militar per actuar a Catalunya en cas d’independència.

Com es pot aturar una consulta democràtica?

- La consulta que ha plantejat el president Mas genera enormes problemes tècnics perquè el Govern català no té accés al cens electoral, però com es pot aturar una consulta democràtica?

Jo en els últims mesos he escrit diversos articles defensant la legitimitat de la consulta que planteja el senyor Mas i, fins i tot, la seva legalitat. La Constitució només exigeix autorització del Govern central per a consultes via referèndum, no per a les merament consultives. Jo crec, com a planificador i estratega, que els líders independentistes catalans haurien d'haver començat per aquí, per aquesta via consultiva, per saber amb quines forces polítiques i socials compten de veritat per al seu projecte i, a més, en estratègia pura (i no diguem en tàctica operativa) mai el contendent més feble ha d'atacar frontalment el seu enemic més poderós. Ha de ser més intel·ligent que el seu contrari i maniobrar adequadament pels seus flancs i la seva rereguarda.



Tampoc ha estat una bona idea estratègica el fixar amb tant de temps la consulta "referendària", el dia "D" català, ja que Catalunya no és Escòcia i aquí no s'admet democràticament el poder realitzar-la. El Govern, vulguem o no, està en aquests moments en una mena de confrontació directa amb el Govern del senyor Rajoy i ha d'utilitzar les estratègies, les tàctiques i les tècniques necessàries per sortir airós en la seva legítima aposta.

Pel que fa a la consulta en sí, no crec que a dia d'avui tingui molts problemes tècnics l'Executiu català per poder dur a bon terme una consulta plenament democràtica. No es duen a terme cada quatre anys eleccions autonòmiques? I, a més, hi ha moltes ajudes de tot tipus en aquesta era cibernètica en què ens trobem.

Catalunya hauria de tenir un exèrcit en cas d’independència?

- Catalunya hauria de tenir Exèrcit en cas d’independència? Ja li dic jo, que em va tocar fer la mili, que preferiria arribat el cas invertir en ciència o en educació.

Rotundament sí. Jo ara sóc escriptor, historiador i investigador, i per tant, pacifista a ultrança. Vaig lluitar i em vaig jugar la carrera perquè els joves espanyols que no volien ser soldats, no ho fossin. I espero que amb el pas dels anys l'ésser humà s'humanitzi de veritat i utilitzi més el cap i molt menys les armes. Però per a una nació emergent i amb greus problemes inicials que hauria de resoldre (relacions amb Espanya, amb la UE, amb la resta del món..) i necessitada de vertebrar-se adequadament, unes Forces Armades, modestes però eficients, modernes i respectuoses amb els drets humans, serien absolutament necessàries i contribuirien al procés d'identificació nacional de cara, sobretot, a l'exterior.
Una entrevista de Xavier Rius.
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada