dilluns, 22 d’agost del 2016

22/08/2016. Països Catalans. Albert Botran. València en la ‘guerra cultural'. L'article 143 de la Consti diu que la formació de federacions entre comunitats autònomes és prohibida. El feixisme del PPSOE ha destruit (no està ni se le espera) la comunicació del País Valencia i del Principat en ferrocarrils, en comunicació per autovia i en llengua...

Benvolguts,

Hem trobat molt interessant i punyent l’article de l’Albert Botran al PuntAvui València en la ‘guerra cultural', referint-se al problema del Born que la senyora Colau ha complicat inutilment, amb els aplaudiments d'orelles dels unionistes. L’Albert referint-se a la ‘guerra cultural' es dol de la Consti, que va deixar els Països Catalans compartimentats en comunicacions viaries, en comunicacions ferroviàries, en llengua i en moltes més coses...

No cal dir que nosaltres som partidaris a ultrança dels Països Catalans des que varem endinsar-nos en la nostra història orientats pels nostres prohoms, en el nostre cas fou entre d'altres en Joan Ballester de Públia que ens va obrir el ulls en la dècada dels cinquantes...

Vegem l’article i sobretot vegem les tres notes que intenten complementar-lo: 

  
OPINIÓ
TRIBUNA
València en la ‘guerra cultural'
Albert Botran, 
Historiador i membre de l'associació Manuel Gonzàlez i Alba 

 “Fixem-nos en un dels territoris històrics i la seva relació amb els episodis de memòria que han estat al centre de la discòrdia: el País Valencià

Aquest estiu ens hem endinsat de nou en el debat sobre la memòria històrica. L'origen ha estat una polèmica al voltant d'una exposició sobre monuments franquistes als carrers de Barcelona. Però el veritable detonant ha estat la voluntat expressada per una part de l'esquerra no independentista catalana de voler contraposar la memòria antifranquista amb la de la resistència del 1714. Núria Alabao va arribar a anomenar-ho guerra cultural, plantejant el veritable fons de la qüestió:
es vol arraconar la memòria del 1714 perquè s'identifica amb el moviment independentista, que seria, a curt termini, l'adversari a batre.
Han estat diversos, i molt bons, els articles de rèplica que hem pogut llegir. El fet que tinguem un espai polític i de comunicació compartimentat ha impedit, malauradamentNota2 que el debat pogués tenir un abast de Països Catalans. I hauria estat més interessant. Fixem-nos, almenys, en un dels territoris històrics i la seva relació amb els episodis de memòria que han estat al centre de la discòrdia: el País Valencià.
Que la Guerra de Successió no va ser una simple guerra dinàstica es fa evident especialment quan es coneix com la lluita catalana es va perllongar un cop el plet dinàstic estava ja tancat amb el Tractat d'Utrecht (1713). És en aquell moment quan es manifesten més clarament les dinàmiques socials de fons, les raons de l'oposició als Borbons, elements que els historiadors han anat reconstruint en les últimes dècades i que Sànchez Piñol va novel·lar magistralment. Si incorporem la perspectiva valenciana, el component popular de la guerra queda reforçat en conèixer el suport majoritàriament camperol al bàndol maulet (austriacista) en aquell territori.
La derrota valenciana del 1707 va significar el mateix que el 1714 per a Catalunya i el 1716 per al Regne de Mallorca:
l'abolició dels furs i les constitucions.
Tanmateix, la societat catalana va poder prosseguir les dinàmiques de creixement econòmic iniciades el segle XVII i va arribar així a industrialitzar-se. Amb aquesta evolució, van sorgir unes noves classes socials (burgesia, proletariat i també les classes mitjanes professionals) alguns sectors de les quals donarien forma al catalanisme, fet que enllaça, entre altres coses, amb la memòria de 1714.
També durant aquest estiu, Xavier Domènech i Ricard Gomà ens deien en una entrevista que:
 calia rebutjar la pàtria noucentista, donant a entendre que havia estat un moviment que tan sols hauria enfortit el costat més conservador de la catalanitat.
Una afirmació que donaria per a molt debat però que, dita així, gratuïtament, és una incoherència impossible de subscriure. En primer lloc perquè ells recullen una bona part de l'herència ideològica d'aquest moviment, que pretenia superar les divisions de la conflictiva societat catalana del segle XIX. Vegeu, si no, a quin mite recorren per frenar l'empenta independentista, que no és altre que la suposada divisió social que generaria l'arrauxada unilateralitat, a la qual contraposen el seny de l'acord amb l'Estat. Però tornant al fil valencià: tractar d'esmenar el noucentisme pel broc gros significa esmenar una de les obres més transcendentals de l'IEC, com la gramàtica i les normes ortogràfiques. Del País Valencià estant es coneix la importància de tenir una normativa lingüística, i per això cada desembre assistim a un esdeveniment ben singular com la manifestació popular que commemora les Normes de Castelló de 1932 i les vincula amb la revitalització social del valenciàNota3. Finalment, aquests dies hem tornat a parlar de la memòria de la repressió franquista. Tant de bo aquesta polèmica tingués com a derivada la dignificació del barceloní Camp de la Bóta, que ha estat al·ludit de manera oportunista enmig del debat. I aquest és un bon espai per recordar que a València aquesta memòria és una batalla primordial, amb les proporcions bestials d'executats enterrats en fosses comunes que els moviment civils han anat demostrant (fins a 25.000 represaliats que resten soterrats al cementiri de València).
La memòria nacional popular catalana incorpora una sèrie de sediments forjats a través de centenars d'anys i són difícils de deslligar entre ells, de separar-los arbitràriament. I aquesta memòria contagia persones de diferents posicions polítiques. No s'explicaria, si no, una experiència com les Edicions 62, que signifiquen la feliç confluència d'un emprenedor tardonoucentista amb la intel·lectualitat d'esquerres i marxista, i que el primer llibre que va publicar va ser... Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster.
Treballem per recuperar aquesta memòria, per aprofundir-hi, per fer que sigui llevat dels nostres projectes polítics emancipadors.
I fem-ho, també, amb aquesta perspectiva de Països Catalans que enriqueix i supera les visions parcials.
Albert Botran

Nota 1.
L'article 143 de la Constitució establia que només dues o més províncies limítrofes, o una o més províncies insulars amb característiques o enllaços històrics, culturals i econòmics comuns podien constituir-se com a comunitats autònomes. Alternativament, una província no insular es podia constituir com a comunitat autònoma uniprovincial només si era una entitat regional històrica.[2] A més de les quatre nacionalitats, la gran majoria de les comunitats que es van constituir corresponien a la primera categoria amb l'excepció de La Rioja, la Regió de Múrcia,Astúries i Cantàbria, comunitats autònomes uniprovincials de la segona categoria.
Tan bon punt les comunitats autònomes s'haguessin constituït, la formació de federacions entre comunitats autònomes era prohibida en l'article 145.[2]
Per això el 2003 també es va poder produir la conversa que expliquem a continuació:
Una anècdota de Carlos Aragonés i Xavier Trias (explicat al lllbre Catalunya Estat d’Europa del CCN)Hi ha frases extraordinàries com la del director del gabinete de Presidencia del Gobierno y hombre de máxima confianza del presidente Aznar a Trias:  El AVE de Barcelona a Valencia, ni lo soñéis mientras mandemos nosotros: llegaríais a acuerdos con los valencianos en la economía y os podríais acabar entendiendo en la lengua y otros temas". Xavier Trias, hoy concejal de CiU en el Ayuntamiento de Barcelona (avui ex-batlle de Barcelona), se quedó atónito cuando Carlos Aragonés le soltó esta frase al despedirse como congresista en Madrid en el 2003. Aragonés era director del gabinete de Presidencia del Gobierno y hombre de máxima confianza del presidente Aznar.
Nota2
L’Albert Botran es dol que “un espai polític i de comunicació compartimentat ha impedit, malauradament que el debat pogués tenir un abast de Països Catalans”. No és que sigui malauradament! Quan les dretes i les ultradretes durant la Transacció que no transició del 1975 al 1981 varen dissenyar l’Estat de les Autonomies, amb l’aquiescència fervorosa, aplaudint amb les orelles, del PSOE, del PCE, de CDC i del PNB es varen preocupar extraordinàriament de que aquesta compartició es complís en totes les seves facetes. Per això hi ha un dels articles de la Consti que diu:... la formació de federacions entre comunitats autònomes era prohibida en l'article 145Nota1o sigui que aquest petit detall impedia en el futur la unió de Comunitats Autònomes, per exemple el Principat, el País Valencià i les Illes.
Nota 3
Quan l’Albert Botran diu que cada desembre assistim a un esdeveniment ben singular com la manifestació popular que commemora les Normes de Castelló de 1932”, hem d’afegir que “i per això, no un sol dia sinó sempre, el feixisme del PPSOE intenta destruir la comunicació del país Valencia i del Principat, en ferrocarrils (no hi ha AVE, no es pot moure mercaderia amb una sola via que hagi de servir per a tot, en comunicació per autovia (que no n’hi ha) i a més, enfotent-se’n Madrid ha fet autovies entre València i Madrid, autovies entre Alacant i Madrid, però no autovies entre Alacant, València, Castelló i Tarragona, en llengua que els fatxes o similars ja han intentat dir que el valencià i el català eren llengües diferents, i han creat una AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua) encara que no se’ls ha deixat que creessin una ALV (Acadèmia de la Llengua Valenciana)!].

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada