diumenge, 1 de gener del 2017

01/01/2017. Franquisme. La cara menys coneguda (i horripilant) del ministre de Cultura Iñigo Méndez de Vigo. Pare franquista, oncle franquista ambaixador al Japó, germà coronel, passat militar, opus dei, família aristòcrata. Germana secretària general del CNI. cunyat neonazi que va atacar la seu de la Generalitat a Madrid. Extensa xarxa que empara el ministre i també de com alguns Estats maquillen la història i roben títols nobiliaris.

Benvolguts,

Del directe.cat en traiem aquest biòpic (1), amb un segon perfil de l’Enric Vila (2) i amb un tercer enllaç a un apunt del Bloc Reflexions, de Josep Casulleras (3).


Vegem ara els 3 apunts:


Pare franquista, passat militar, opus dei, família aristòcrata...

Sortir del foc per caure a les brases. Així es podria definir l'evolució que ha patit el ministeri de Cultura espanyol des de Wert a l'actual ministre, que el va substituir i repeteix, Íñigo Méndez de Vigo. directe!cat us ofereix un recull de les 5 cares més fosques i poc conegudes del polític que demostren que el sistema democràtic espanyol està anquilosat en el passat i conduït per lobbies militars, religiosos i aristocràtics.

© ACN
1- Pare Franquista

Méndez de Vigo va néixer el 21 de gener de 1956 a Tetuán, Marroc, llavors sota protectorat espanyol on el seu pare havia estat destinat com a tinent d'infanteria, més tard seria ajudant del general Franco.

2- Família militar
No només el seu pare va ser militar i coronel franquista sinó que el desembre de l'any passat es publicà al BOE el nomenament de Pedro Méndez de Vigo, germà del ministre com a director del gabinet tècnic del Secretari d'Estat de Defensa. Pedro, de fet, era coronel de l'Exèrcit de Terra i ha estat cap de l'Àrea d'Anàlisi Geopolític de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa.

3- Influència directe al CNI
 La seva germana, Beatriz Méndez de Vigo el 2 d'agost del 2012 va ser nomenada secretària general del CNI. Així doncs, és una de les peces més importants de la maquinària de l'Estat contra el procés.

4- Família aristòcrata
El ministre és Baró de Claret i per línia paterna, el ministre és descendent directe del marquès de Cubas, arquitecte i promotor de la madrilenya catedral de l'Almudena, i de la reina governadora Maria Cristina de Borbón i el seu segon marit el duc de Riánsares, pel que té un parentiu amb la família reial espanyola. Pel costat matern té per avantpassat al marquès d'Esquilache, ministre de Carles III destituït després del motí d'Esquilache, i és nebot de l'anomenada «musa de la Transició» Carmen Díez de Rivera.
El 1985, a la capella de la finca Les Jarillas, Íñigo Méndez de Vigo va contreure matrimoni amb María Pérez de Herrasti i Urquijo, filla de Ramón Pérez de Herrasti i Nárvaez, XIV marquès de Albayda, i de Begoña Urquijo i Eulate. La seva dona és cosina de l'exministre de Defensa Pedro Morenés i de l'empresari Borja Prado, president d'Endesa.

4- Membre de l'Opus Dei
Com bona part dels ministres de Rajoy, tant els actuals com d'anteriors, Méndez de Vigo també forma part del lobbie religiosós de l'Opus Dei. Malgrat que la institució religiosa no publica els noms dels seus integrants, molts d'ells usen un eufemisme comú que fa referència a "un sentiment profundament religiós". Méndez de Vigo es va deixar fotografiar, amb altres membres del govern del PP, el 2014 en un acte de l'Opus Dei a Madrid de la beatificació de Álvaro del Portillo.

5- Té un cunyat neonazi que va atacar la seu de la Generalitat a Madrid
Entre els dotze membres de col·lectius i partits d'ultradreta que la Policia va detenir després d'atacar la seu de la Generalitat a Madrid l'Onze de Setembre del 2013, hi figura un vell conegut en els cercles feixistes: Iñigo Pérez de Herrasti, cunyat del ministre. De 56 anys i dirigent d'Aliança Nacional, Pérez de Herrasti compta amb un ampli historial delictiu que l'ha portat a estar a la presó durant diversos anys.

2.      Méndez de Vigo: puny de ferro, guant de seda

PERFIL
Méndez de Vigo: puny de ferro, guant de seda
Enric Vila
Foto: Efe
Barcelona. Diumenge, 25 de desembre de 2016

El ministre d’Educació, Cultura i EsportsÍñigo Méndez de Vigo, té una façana neoclàssica i un aire de noble benèvol i políglot. El seu perfil aristocràtic sintetitza 300 anys de lluita pel poder a Espanya, i desperta el somni d’un Estat molt vagament austriacista i català, ideal per alimentar les fantasies de la Tercera Via.
Cunyat d’un dels assaltants falangistes de Blanquerna, Méndez de Vigo és baró de Claret. Un antecessor de la seva nissaga va comandar un regiment d'infanteria de l'Arxiduc Carles durant la Guerra de Successió. La seva dona, Maria Pérez de Herrasti y Urquijo, és filla del marquès d’Albaida, un altre títol d’origen català, que, com el de Claret o el d’Areny –que té la mare del ministre–, va caure en mans de l’aristocràcia castellana. 
Méndez de Vigo està casat amb una cosina segona de l’anterior ministre de Defensa, Pedro Morenés, que també està emparentada amb el president d’Endesa, Borja Prado. El ministre va néixer el 1956 al protectorat de Tetuan –plaça conquerida pel general Prim i els seus voluntaris catalans– i és fill d'una família de militars africanistes molt propera al general Franco. 
La seva tieta segona, Carmen Díez de Rivera, era filla natural de Ramon Serrano Súñer, el cuñadísimo, que va ser fill predilecte de Gandesa malgrat la seva política filonazi. Durant la Transició, aquesta senyora va estar lligada a Adolfo Suárez i a la UCD, on militava el tiet de Mayor OrejaMarcelino Oreja, marqués d'Oreja, que va introduir Méndez de Vigo a la Democràcia Cristiana i va fer-li de mentor en la seva primera etapa a la Unió Europea.
Carmen Díez va ser la primera dona en arribar a cap de gabinet en un govern d'Espanya, però s'acabaria acostant al PSOE després que la gravessin dient que Suárez encara era "un franquista". Ara, Telecinco li ha dedicat una sèrie que endolceix la figura del seu pare biològic, que mai no la va arribar a reconèixer.
La sèrie és una bona expressió de l'extensa xarxa que empara el ministre i també de com alguns Estats maquillen la història i roben títols nobiliaris.
Emparentat amb els Borbons i amb el marquès de Cubas, que dóna nom a l’antic carrer del Turco de Madrid, on van liquidar el general Prim, el ministre és germà de la secretària general del CNI i d'un militar encastat al ministeri de Defensa. Responsable que ens punxin els telèfons i els ordinadors, Beatriz Méndez de Vigo té una relació excel·lent amb Soraya Sáenz de Santamaría i el PP té previst d'elevar-la a directora dels espies espanyols aquesta legislatura. 
A diferència del seu antecessor, Ignacio Wert, que era un home estrident i xavacà, que s’envalentia amb els conflictes, Méndez de Vigo és un home contingut i educat, que defuig el cos a cos sempre que pot. El seu nomenament poc abans de les eleccions del 2015, va ser una de les tantes operacions d’urgència que Rajoy va dur a terme per sobreviure a l’ofensiva de la nova política. 
La rapidesa amb la qual va recompondre les relacions amb Irene Rigau i va pacificar el sector de l’educació li han valgut un premi que pot espatllar la seva figura pristina de noble afable i culte, ideal per representar la política del puny de ferro amb guà de seda. Nomenat portaveu del Gobierno, en substitució de Sáenz de Santamaria, des d'ara haurà de combinar la gestió d’un ministeri problemàtic i dispers amb la comunicació d’un Gobierno en minoria. Això podria fer sortir el cortesà colèric i untuós, com sortit d'una novel·la de Pérez Reverte, que també sembla que porti a dins. 
Lletrat de les Corts en excedència, Méndez de Vigo és aficionat a l’òpera i al teatre. Tot i així, fins al 2015 la seva carrera de més de 30 anys s’havia centrat exclusivament en la Unió Europea. De fet, ha publicat diversos llibres coescrits amb García-Margallo, amb el qual també va compartir una empresa d'assessoria a Madrid. Des de fa un temps es veu que no se suporten i l’única condició que l'exministre d'Exteriors va posar a Rajoy per deixar el lloc va ser que no fos substituït pel seu exsoci.
Enric Vila 

3.      Enllaç a un apunt del Bloc Reflexions, de Josep Casulleras

4.      Segons la Viqui hi ha un oncle ministre franquista del Mendez de Vigo
13 de mayo de 1938: Embajador de España Por Decreto del Generalísimo Franco le nombró Enviado Extraordinario y Ministro Plenipotenciario cerca del Emperador del Japón. (3)
Recordem que l’any 1938 el Franco estava guanyant la guerra contra la República Espanyola i contra Catalunya, ajudat del Vaticà, de Portugal, de l’Alemanya Nazi i de la Itàlia feixista. Aquests dos darrers països junt amb el Japó formaven una triple aliança anomenada l’Eix, que seria el contrincant dels Aliats (la resta del mon) en la guerra que s’estava gestant, la Segona Guerra Mundial, que va explotar el 1939. Precisament en aquest període de la primavera del 1938 el Franco enviava al Japó com a Ministre Plenipotenciari a un avant passat feixista del Mendez de Vigo actual, Ministre d’Educació i per tant continuador del sinistre ministre Wert
Viquipèdia
  
Resum


Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada