dilluns, 23 de gener del 2017

23/01/2017. Franquisme. Procés. Jo pregunto. Albert Acín. SCC irromp a ‘Jo pregunto’ amb un atac a la política lingüística. Societat Civil Catalana (SCC) va tenir el seu moment de protagonisme ahir durant el programa especial Jo pregunto, en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va respondre a les preguntes d’un grup de ciutadans

Benvolguts,

Ens remetem al fragment del comentari de l’article d’ahir per entendre el que va passar a Jo pregunto!

Ahir a TV3 en el programa Jo pregunto al president de la Generalitat hi va haver un munt de persones que li varen preguntar coses sobre aspectes de la “res pública” amagant d’on venien, quines consignes portaven, qui els pagava, etc. Indecent! TV3 va actuar segons el criteri “Too er mundo é güeno” i amb això va engalipar el president i els televidents o radio escoltes...

Aquesta senyora no és una immigrant, és una invasora, segons un altre article d’opinió molt ben escrit de Xavier Bosch, que val la pena de rellegir perquè retrata nítidament aquesta mena de gent!

Vegem l’article d’Albert Acín a ElNacional.cat:


'JO PREGUNTO'

SCC irromp a ‘Jo pregunto’ amb un atac a la política lingüística

Albert Acín

Foto: TV3

Barcelona. Dilluns, 23 de gener de 2017

Societat Civil Catalana (SCC) va tenir el seu moment de protagonisme ahir durant el programa especial Jo pregunto, en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va respondre a les preguntes d’un grup de ciutadans.

La intervenció de l’exbibliotecària octogenària Maria Carmen Penacho, membre de la sectorial de Gent Gran de l’associació antiindependentista, va ser especialment polèmica: va criticar la política lingüística del Govern i va fer entendre que des de l’executiu es fomentaven agressions com la soferta per Barcelona con la Selección.

Només començar la seva intervenció, Penacho va fer intuir al públic assistent i als espectadors per on aniria la primera pregunta. “Bona nit. Buenas noches a todos”, va saludar amb tot un exercici de bilingüisme. Acte seguit, l’exbibliotecària va reivindicar en un discurs conciliador els beneficis de parlar dues llengües.

El to amable va durar poc. Penacho va començar a atacar durament la política lingüística del Govern i va apuntar a una persecució institucional del castellà. “Ens envaeix la vida quotidiana”, va explicar indignada i va afegir: “El castellà es tracta com una llengua residual, que cal escombrar”, afirmació que va provocar la indignació del públic, que va començar a escridassar-la.
Amb tot, Penacho va explicar que a Catalunya “es distorsiona la convivència” i li va preguntar a Puigdemont que com podia justificar una política que, segons ella, “va contra els drets de les persones”.

El president de la Generalitat li va respondre amb contundència, sense vacil·lar. Va apuntar que Penacho havia tret conclusions esbiaixades de la política lingüística i, visiblement molest, va afirmar:

“A Catalunya, no hi cap persona que desconegui el castellà. En canvi, si que hi ha persones que desconeixen el català".

Per a il·lustrar-ho, Puigdemont va apuntar als resultats de castellà de l’informe PISA. “No fem un problema d’on no n’hi ha”, va afirmar en un moment en què el públic va aixecar-se en un aplaudiment espontani.

Penacho va interrompre en dues ocasions al president i fins i tot, va retardar la pausa a publicitat anunciada per la presentadora Lídia Heredia. Tot per a dir que si a PISA es treuen bons resultats és perquè, literalment, “als nens catalans se’ls hi posa més fàcil”. Volia tenir l'última paraula.
Insinua que el Govern promou la violència

En una segona intervenció, Maria Carmen Penacho va fer esment de les agressions sofertes per un grup de joves de SCC i per Barcelona con la Selección per a il·lustrar que Catalunya viu en un clima de violència. “Això és només la punta de l’iceberg. És l’odi”, va advertir i va aprofitar per a insinuar que el Govern és responsable de les agressions: "L'odi és un sentiment i aquest es promou".

Davant aquesta afirmació, Puigdemont va respondre amb contundència. Va assegurar que des del Govern “s’ha condemnat la violència” i va apuntar que els Mossos sempre han actuat per a garantir una “societat convivencial. No com altres”, en una clara al·lusió a l’Estat. El president de la Generalitat va tornar a ser aplaudit pel públic quan va apuntar que:

“cap propaganda” [com la de Penacho] pot desdibuixar” el caràcter pacífic de la societat catalana.
Albert Acín 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada