dimecres, 9 d’octubre del 2013

09/10/13. L'FMI adverteix del risc massiu de fallides empresarials a Espanya

L'FMI adverteix del risc massiu de fallides empresarials a Espanya

Benvolguts,

Copio la notícia tal com raja:

L'FMI adverteix del risc massiu de fallides empresarials a Espanya

El 40% del deute corporatiu està en mans de companyies incapaces de tornar-lo a mitjà termini, afirma un informe del Fons Monetari Internacional

Dimecres, 9 d'octubre del 2013

 

RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Un informe recent del Banc d'Espanya assegurava que el deute de les empreses espanyoles va caure per 29è mes consecutiu a l'agost per situar-se al nivell més baix des del març del 2007. L'ajust es percep a tot arreu. Són poques les companyies que no han acomiadat treballadors, han rebaixat salaris o han retallat les inversions de capital. Però tot fa indicar que no és més que el principi perquè, segons el Fons Monetari Internacional, la situació del sector privat és apressant. El 40% del deute corporatiu espanyol està en mans d'empreses que seran incapaces de tornar-lo “a mitjà termini” si no és que es prenen mesures urgents.

Més informació

La preocupació de l'FMI pel deute empresarial dels països de la perifèria no és nova. A l'abril, durant l'Assemblea de Primavera, va advertir que l'endeutament d'algunes grans corporacions d'Espanya i Portugal s'havia tornat “insostenible”. I ara continua insistint en el tema, si bé ampliant el focus també a les pimes. Segons exposa el seu informe d'Estabilitat Financera, dos terços del deute corporatiu als dos països està en mans de companyies amb una ràtio de deute relatiu als seus actius igual o superior al 40%. És a dir, hipotecades fins a les dents. Per cada 100 euros que posseeixen en actius, en deuen almenys 400.

L'endeutament no només es limita a aquells sectors on va florir l'especulació i els riscos suïcides durant els anys de la bombolla, com la construcció i l'immobiliari. Segons la institució que dirigeix Christine Lagarde, també afecta el sector manufacturer, que inclou la indústria, les energètiques i les tecnologies de la informació. A més, són les pimes les que més pressió estan sentint perquè l'accés al finançament els és més complicat que a les multinacionals i amb tipus d'interès més cars.

No és cap secret que centenars d'empreses estan tancant a tot el país. Un estudi de l'agència de qualificació de riscos Axesor assegurava fa uns mesos que el primer trimestre del 2013 es va batre un rècord de fallides, després que 2.564 companyies es declaressin en suspensió de pagaments. Però la previsió de l'FMI és que la sagnia continuï si no és que es prenen mesures dràstiques. El 40% del deute empresarial corporatiu està en mans de companyies que “seran incapaces tornar-lo a mitjà termini si no és que porten a terme ajustos per reduir el deute, els costos operatius o les despeses en capital”. Segons el Banc d'Espanya, el segon trimestre de l'any el deute total equivalia al 92% del PIB.

Aquesta situació ha agreujat la ja per si mateixa delicada salut dels bancs. “Aquestes pressions sobre el servei del deute, unides al feble context econòmic, han fet que augmentin els préstecs impagats, cosa que empitjora la qualitat dels actius en els balanços bancaris”, diu el Fons referint-se a Espanya, Portugal i Itàlia. I això ha fet que els bancs, en un cercle viciós, apugin els tipus d'interès “en resposta a l'augment del risc dels préstecs bancaris”.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada