dijous, 7 de gener del 2016

05/01/2016. directe.cat. Per què és impossible el referèndum de Podemos? Podemos s’està fent fort posant finalment com a condició a un pacte amb el PSOE un referèndum per a Catalunya –tot i que no diuen si seria vinculant. Els barons socialistes tenen el mateix discurs que els populars i ja han parlat que no avalaran una proposta que pugui trencar Espanya...

Benvolguts,
Us presento l’apunt del directe.cat de títol Per què és impossible el referèndum de Podemos? Comentat pel company i col·laborador Lluís Solà.

Bona nit,

Avui, demà i demà passat que haurem de tirar algunes pantalles enrere, gràcies a la CUP, molta gent ens voldrà vendre un/el referèndum. Els amics d'Ada Colau, la futura "Evita" catalana, seran els més engrescats per vendre'ns un superreferèndum que és impossible tal com explica aquest article.

I és que les matemàtiques i la història no enganyen mai.


Font: directe.cat


Per què és impossible el referèndum de Podemos?


El PSOE, el PP, el Senat o el Tribunal Constitucional no tindrien cap entrebanc per frenar el plebiscit

Podemos s’està fent fort posant finalment com a condició a un pacte amb el PSOE un referèndum per a Catalunyatot i que no diuen si seria vinculant. Els socialistes no volen ni sentir-ne a parlar, i de fet, diuen que tot és una estratègia de Pablo Iglesias per bloquejar-ho tot amb una proposta impossible i forçar noves eleccions. Sigui com sigui, sí és cert que el plebiscit aprovat per l’Estat és una utopia. Però... Per què no és possible de cap manera?

1. El PSOE acceptarà abans pactar amb el PP que validar un referèndum

En matèria nacional (espanyola), els barons socialistes tenen el mateix discurs que els populars i ja han parlat que no avalaran una proposta que pugui trencar Espanya. A més, les negociacions de moment s’han enfocat en terreny polític i mediàtic en l’entesa PP-PSOE. Fins i tot si Pedro Sánchez canviés d’opinió i s’avingués a la proposta de Podemos, farien falta aritmèticament com a mínim un partit independentista català, ja fos ERC o Democràcia i Llibertat, a banda d’IU, PNB i Coalición Canària en el cas dels convergents. I ara com ara és impensable.


2. El veto del Senat

Fins i tot si hi hagués un surrealista acord PSOE-Podemos-ERC-PNB-IU o similar –assumint que PP i Ciudadanos s’hi oposarien-, la fórmula que l’Estat té per fer possible un plebiscit a una comunitat autònoma no és transferint la competència, perquè aquesta és una competència exclusiva de l’Estat. Per contra, hauria de fer una llei orgànica autoritzant la votació. El Congrés l’hauria de votar per majoria absoluta, cosa que estaria garantida. En aquest moment, la presidència de la cambra baixa també l’hauria d’aprovar, cosa que està per veure, perquè dependria de les majories que es conformin. I després, el ple del Senat i la seva presidència l’haurien d’aprovar també. I si no ho fan, el projecte quedarà rebutjat. Casualitats de la vida, la majoria absoluta del Senat és del PP.


3. El recurs del TC

Si miraculosament el tràmit passés el Senat o d’alguna manera s’estalviés la cambra alta, encara quedaria un os dur de rosegar: el Tribunal Constitucional. Zapatero va pronunciar el famós “Apoyaré...” el 2003 com a mostra d’acceptació de l’Estatut. Després el va rebaixar, però la feina bruta la va fer el Tribunal Constitucional. Ara també ho podria fer, en una jugada que podria ser fins i tot calculada per Pedro Sánchez.
Acceptar les condicions de Podemos, amb  la seguretat que mai es podrà celebrar, seria una estratègia maquiavèl·lica que podria fructificar.
Tot plegat, però, sona ara a una pel·lícula de ciència ficció.

Directe.cat

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada