dimecres, 2 d’agost del 2017

01/08/2017. Ernesto Ekaizer. L’inici del combat final de l’1-O: a l’agost o al setembre? El gobierno es mostra preocupat per la possibilitat que la mesa admeti a tràmit la llei amb l’aplicació de l’article suspès del reglament. Davant d’això, Rajoy prepararia el que s’anomena incident d’execució. Això podria comportar la suspensió de Carme Forcadell i altres membres de la mesa. L’alternativa per evitar la suspensió i els requeriments del TC seria utilitzar el procediment d’urgència que s’aprovaria amb la majoria absoluta de Junts pel Sí i la CUP, sense haver d’aplicar i desafiar obertament la suspensió del 135.2. I segueixen les elucubracions...

Benvolguts,

La gràcia de comentar els articles de l’Ekaizer és que no cal comentar-los. Ja està tot dit!
Vegem-ho:


ANÀLISI

L’inici del combat final de l’1-O: a l’agost o al setembre?

El TC veu poc probable que la mesa ignori la suspensió

Ernesto Ekaizer 

Madrid 

01/08/2017 22:23

Mariano Rajoy està preocupat per l’escenari que es pot obrir si la mesa del Parlament admet a tràmit la llei de referèndum amb l’article del reglament suspès. / SERGIO PÉREZ / REUTERS

ANÀLISI 



La suspensió de l’article 135.2 del reglament del Parlament per part del ple extraordinari del Tribunal Constitucional planteja, segons fonts del govern de Rajoy i del mateix TC, dos escenaris polítics alternatius:
·         En el primer, el combat del referèndum s’avança a mitjans d’agost per “l’incident del reglament”
·         i, en l’altre, això passaria al setembre, quan s’aprovi la llei del referèndum en el primer ple.
El govern espanyol es mostra preocupat per la possibilitat que la mesa admeti a tràmit la llei amb l’aplicació de l’article suspès del reglament. Davant d’això, Rajoy prepararia el que s’anomena incident d’execució. Arran de la hipotètica decisió de la mesa, sol·licitaria al TC que adoptés les mesures previstes a l’article 92.4 de la reforma de la llei orgànica del TC del 2015, com la suspensió de les autoritats que incompleixin les seves resolucions. Això podria comportar la suspensió de Carme Forcadell i altres membres de la mesa.

Tot i això, fonts del TC veuen poc probable aquesta anticipació del combat del referèndum de l’1-O per “l’incident del reglament”. El motiu és que la mesa del Parlament no necessàriament compta amb la via del 135.2 per tramitar la proposició de llei del referèndum. L’alternativa per evitar la suspensió i els requeriments del TC seria utilitzar el procediment d’urgència que s’aprovaria amb la majoria absoluta de Junts pel Sí i la CUP, sense haver d’aplicar i desafiar obertament la suspensió del 135.2. Aquest procediment evitaria la polèmica de l’incident d’execució que preveu el govern de Rajoy.

Amb tot, una altra de les possibles actuacions per anticipar el combat del referèndum a mitjans d’agost és la d’impugnar preventivament la llei del referèndum quan comenci la seva tramitació a partir del 16 d’agost. Aquest camí és més incert perquè hi ha un antecedent negatiu. El TC va desestimar un recurs preventiu del govern d’Aznar el 2003 contra la tramitació del pla Ibarretxe. Precisament, perquè en aquell moment era una proposta amb un desenllaç desconegut.


Fonts consultades per l’ARA, però, no veuen que Puigdemont tingui interès a anticipar el conflicte en un escenari de desmobilització generalitzada durant les vacances. Més aviat estimen que serà el 6 de setembre, data assenyalada per l’aprovació de la proposició de llei, amb la celebració de la Diada a només cinc dies i amb un TC que haurà de resoldre la suspensió de la llei el mateix 11 o el 12 de setembre com a màxim, arran del recurs que presentaria la Moncloa el divendres 8 de setembre.

Ernesto Ekaizer

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada