dijous, 24 d’agost del 2017

23/08/2017. Atemptats. Joan Antoni Guerrero. Un politòleg veu plausible que l'Estat esperés l'atemptat per fer "fracassar" els Mossos. Ferran Requejo creu que el govern espanyol ha d'explicar per què no va transmetre a les autoritats catalanes informació "clau" per evitar els atemptats. Si alguna cosa sembla haver fet l’Estat espanyol amb la informació que tenia a la mà és “no fer res” com si “s’esperés un atemptat” a Catalunya amb la vaga expectativa que la feina dels Mossos d’Esquadra —a causa de la manca d’informació— fracassés i, a partir d’aquí, el procés català quedés empantanat. Aquesta és la interpretació que fa, en declaracions a ‘El Món’, el politòleg de la UPF Ferran Requejo.

Benvolguts,

Un altre dels politòlegs que creu que és plausible la idea de la maquinació del Gobierno contra Catalunya, que no seria la primera...



Un politòleg veu plausible que l'Estat esperés l'atemptat per fer "fracassar" els Mossos

Ferran Requejo creu que el govern espanyol ha d'explicar per què no va transmetre a les autoritats catalanes informació "clau" per evitar els atemptats


per Joan Antoni Guerrero (Barcelona)
23/08/2017

El dubte plana sobre l’actuació del Govern espanyol en els atemptats a Barcelona i Cambrils. L’interrogant inquieta: Per què les forces de seguretat dependents de l’Estat no van transmetre a la policia catalana la informació disponible sobre la cèl·lula terrorista i l’imam de Ripoll que hagués pogut evitar la tragèdia? Si alguna cosa sembla haver fet l’Estat espanyol amb la informació que tenia a la mà és “no fer res” com si “s’esperés un atemptat” a Catalunya amb la vaga expectativa que la feina dels Mossos d’Esquadra —a causa de la manca d’informació— fracassés i, a partir d’aquí, el procés català quedés empantanat. Aquesta és la interpretació que fa, en declaracions a ‘El Món’, el politòleg de la UPF Ferran Requejo.

Agents armats a la part superior de les Rambles de Barcelona | ACN

L’expert admet que la idea és només “una especulació” però defensa que és plausible a la llum dels fets. A més, creu que el govern espanyol haurà de sortir a “justificar per què no va fer res” amb la informació que tenia: “No van transmetre informació clau per evitar els atemptats”.
  
Recapitulant el succeït, Requejo veu “dos etapes” en aquest afer. Abans dels atemptats “hi havia una voluntat política del govern de Madrid d’excloure i marginar les institucions catalanes”. Els Mossos estaven exclosos de la coordinació de les forces de seguretat i Requejo recorda “totes les reticències i pals a les rodes que hi havia per celebrar la Junta de Seguretat, quan feia vuit anys que no es reunia, fins que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va quadrar”.

El politòleg opina que l’actitud de l’Estat abans de l’atemptat “era totalment negativa” i ja “s’ha vist, en una segona etapa [després dels atemptats] que no passaven informació”. El politòleg emmarca aquesta manera d’actuar en “una clara maniobra política per tenir els Mossos marginats” perquè, “en cas que actuessin, fracassessin per falta d’informació”. 

Hi ha un detall que alimenta totes les sospites: que les autoritats belgues haguessin passat informació a l’Estat espanyol sobre l’imam i que aquesta no hagués arribat a les autoritats catalanes.

Malgrat tot, el politòleg aplaudeix el paper dels Mossos en la gestió de l’atac. “La política d’informació ha estat impecable per part de la conselleria d’Interior —diu el politòleg—, qui surt reforçat de la gestió de la crisi és la Generalitat, el govern espanyol ha perdut peu i el ministre de l’Interior ha fet el ridícul demostrant que no tenia informació de primera mà”.

S’han adonat que des de Catalunya —afegeix Requejo— es tenen recursos suficients com per passar d’ells, per  fer polítiques unilaterals. Ara faran una gestió de tornar a recuperar l’hegemonia. Davant d’Interpol, però, el govern espanyol ha quedat fatal”.
Guerrero

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada