dijous, 29 de novembre del 2018

28/11/2018. DAVID MARÍN. El franquisme a poc a poc. “El franquisme, com l’energia, no es crea ni es destrueix, sinó que només es transforma”. El fran¬quisme no des¬a¬pa¬reix de sobte, sinó a poc a poc. No se m’acu¬deix una metàfora més exacta del que va ser el canvi de règim que el que ha pas¬sat aques¬tes últi¬mes set¬ma¬nes a Lleida. L’Ajun¬ta¬ment de la ciu¬tat, que a falta d’una altra expli¬cació més sin¬cera ha hagut de can¬viar fa poc d’alcalde per la sobre¬vin¬guda passió per la car¬rera diplomàtica que ha resul-tat tenir l’ante¬rior titu¬lar, ha renun¬ciat a la posició infle¬xi¬ble man¬tin¬guda fins ara i ha deci-dit can¬viar el nom a qua¬tre dels nou car¬rers dedi¬cats a exal¬cal¬des fran¬quis¬tes i altres per¬so-nat¬ges rela¬ci¬o¬nats amb el cop d’estat del 1936 i el règim fei¬xista que en va sor¬tir. Al final tot allò només eren mani¬o¬bres d’equi¬li¬brista i de pres¬ti¬di¬gi¬ta¬dor d’argu¬men¬ta¬ris polítics de cafè de mig matí, perquè quan li ha con¬vin¬gut, a pocs mesos de les muni¬ci¬pals, al nou alcalde no li ha tre¬mo¬lat la mà per des¬fer-se dels noms fran¬quis¬tes més ino¬por¬tuns, però dei¬xar alhora uns altres més deli¬cats, amb cognoms de famílies que encara tenen alguna cosa a dir a Lleida. Tat¬xan! Meda¬lla.


Benvolguts,

Una de les frases que més m’agraden d’aquest Bloc Reflexions és aquesta:

El franquisme, com l’energia, no es crea ni es destrueix, sinó que només es transforma

En David Marin analitza el franquisme a Lleida i mostra un nou aspecte de la frase anterior. De fet, és el mateix perquè sembla que a Lleida el franquisme no es crea ni es destrueix sinó que només es transforma però de mica en mica, de poc a poc.

Vegem l'article:


28 novembre 2018 

FULL DE RUTA

El franquisme a poc a poc

DAVID MARÍN

El fran­quisme no des­a­pa­reix de sobte, sinó a poc a poc. No se m’acu­deix una metàfora més exacta del que va ser el canvi de règim que el que ha pas­sat aques­tes últi­mes set­ma­nes a Lleida. L’Ajun­ta­ment de la ciu­tat, que a falta d’una altra expli­cació més sin­cera ha hagut de can­viar fa poc d’alcalde per la sobre­vin­guda passió per la car­rera diplomàtica que ha resul­tat tenir l’ante­rior titu­lar, ha renun­ciat a la posició infle­xi­ble man­tin­guda fins ara i ha deci­dit can­viar el nom a qua­tre dels nou car­rers dedi­cats a exal­cal­des fran­quis­tes i altres per­so­nat­ges rela­ci­o­nats amb el cop d’estat del 1936 i el règim fei­xista que en va sor­tir. El PSC local ho ha cele­brat qua­li­fi­cant la seva pròpia acti­tud com a “ferma i valenta”, en una autoim­po­sició de meda­lles a l’estil del mag tele­vi­siu Màgic Andreu que resulta gro­tesca si pen­sem en el que ens deien als peri­o­dis­tes fa només un any els matei­xos regi­dors d’aquest par­tit sobre la qüestió: no els can­vi­a­rem perquè els noms ja es van can­viar als anys vui­tanta i els que que­den van tenir el vis­ti­plau de tot­hom; can­viar el nom d’un car­rer resulta molt car per als veïns i els nego­cis que hi resi­dei­xen; són per­so­na­li­tats que des del seu càrrec van fer coses relle­vants per a la ciu­tat; etcètera. Al final tot allò només eren mani­o­bres d’equi­li­brista i de pres­ti­di­gi­ta­dor d’argu­men­ta­ris polítics de cafè de mig matí, perquè quan li ha con­vin­gut, a pocs mesos de les muni­ci­pals, al nou alcalde no li ha tre­mo­lat la mà per des­fer-se dels noms fran­quis­tes més ino­por­tuns, però dei­xar alhora uns altres més deli­cats, amb cognoms de famílies que encara tenen alguna cosa a dir a Lleida. Tat­xan! Meda­lla.

Àngel Ros devia inter­pre­tar errònia­ment la polèmica dels noms de car­rer i va que­dar-hi atra­pat, pre­nent-se’l com un atac interes­sat i tàctic de l’opo­sició, i no com una demanda real i cada cop més ferma –aquesta sí– d’una part impor­tant de la nos­tra soci­e­tat de tren­car amb un pas­sat que encara és pre­sent en algu­nes sales de justícia, en algu­nes comis­sa­ries, en alguns des­pat­xos de par­tit i en altres espais de poder de l’Estat espa­nyol. 

Fèlix Lar­rosa ha deci­dit tren­car amb l’error del seu pre­de­ces­sor, però a mit­ges, sense rup­tu­res, cedint a uns però sense tren­car amb altres. Com a la tran­sició. I segu­ra­ment es poden fer equi­li­bris­mes i trucs de màgia amb la política, però no amb la dig­ni­tat.

David Marín

Joan A. Forès
Reflexions



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada