Aquest article forma part dels que s'han escrit al voltant de la presentació del llibre de Josep Casulleras de títol "La batalla de l'exili".
Vegem-lo:
26 novembre 2018
Victòria al front exterior
Detalla el paper “decisiu” de Jaume Asens en la gènesi de l’estratègia de l’exili
El periodista Josep Casulleras ha escrit ‘La batalla de l’exili’ JOSEP LOSADA.
El periodista Josep Casulleras ha escrit ‘La batalla de l’exili’ JOSEP LOSADA.
EMILI BELLA - BARCELONA
Paral·lelament, Asens truca al seu company de batalles compartides Gonzalo Boye, que recomana sense dubtar que el govern se’n vagi. Amb un relat minuciós, rigorós i exhaustiu, conta Casulleras que Boye prepara un document amb cinc alternatives de països on recalar, però, sobretot, és qui organitza, a partir de la seva malla de contactes, tota l’estructura d’advocats a l’estranger, un “dream team” en matèria de defensa dels drets humans al món. “Tothom estava en prealerta a Europa”, avisat per si calia activar la defensa en qualsevol país i en qualsevol moment.
Casulleras ressegueix metòdicament els fruits d’aquesta estratègia a Alemanya, Bèlgica, Escòcia i Suïssa en contraposició a la mortificació de la justícia espanyola i valora l’elenc de professionals de prestigi al servei del cas català per mitjà de perfils dels diferents protagonistes. Hi apareixen lluitadors contra els abusos als centres de detenció de Guantánamo i d’Abu Ghraib,exmembres del Tribunal Penal Internacional per l’antiga Iugoslàvia i per Ruanda, advocats de militars homosexuals expulsats de l’exèrcit britànic, lletrats del whistleblower Edward Snowden, del fundador de WikiLeaks Julian Assange, del líder de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosova –actual primer ministre– Ramush Haradinaj, de la família de l’exprimer ministre assassinat de la República Democràtica del Congo Patrice Lumumba, de l’activista kurda Fehriye Erdal que van evitar l’extradició a Turquia on probablement se l’hauria condemnada a mort, de famílies de víctimes del genocidi de Ruanda, victòries judicials contra l’explotació sexual i les violacions de nenes a la República Democràtica del Congo... Tot aquest talent posat al servei de la causa catalana. “Una cosa que m’ha sorprès és que si bé els nostres exiliats estan orgullosos de tenir primeres espases en la seva defensa, és per a ells, per als advocats, que és un orgull poder defensar una causa com aquesta, la principal causa de defensa dels drets humans que hi ha a Europa i que, per a molts, culmina la seva carrera”, observa Casulleras. Wolfgang Schomburg, Paul Bekaert, Ben Emmerson, Michèle Hirsch, Christophe Marchand, Aamer Anwar...
Justament, l’advocat de Clara Ponsatí serà, al costat de Jaume Alonso-Cuevillas, que prologa el llibre, i de Neus Torbisco-Casals, a la presentació de l’obra, avui a les set de la tarda al Teatre Poliorama. Anwar n’ha escrit l’epíleg, on explica per què el van impactar tant les imatges de violència policial de l’1-O. L’escocès testimonia la pallissa estremidora que li van propinar diversos agents el 1991, quan era universitari, per haver penjat cartells contra el govern conservador de l’època. Quatre anys més tard es va convertir en el primer home negre o asiàtic de la història judicial escocesa a guanyar una acció civil contra la policia per racisme. Allò el va empènyer a fer-se advocat.
El març de 2018 li va trucar l’expresidenta del Parlament de Holyrood Tricia Marwick per preguntar-li si volia representar Ponsatí en el que ell mateix considera el cas de la seva vida, el primer cop que desafia el poder d’un govern estranger als tribunals escocesos. “Les ordres contra la Clara i la resta d’exiliats polítics s’han anat retirant. Sospito que la judicatura espanyola no podia assumir més humiliació i derrotes als tribunals europeus”, clou. Doncs encara ha de parlar el Tribunal d’Estrasburg.
Anwar
‘La batalla de l’exili’
es presenta avui a les set de la tarda al Teatre Poliorama amb la presència dels advocats Aamer Anwar, que n’ha escrit l’epíleg, i Jaume Alonso-Cuevillas, que n’ha fet el pròleg.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada