dilluns, 4 de novembre del 2013

04/11/13. El independentismo pierde apoyos en Cataluña frente a la tercera via

Benvolguts,

Avui comentarem la portada de El País d’ahir. I ho farem amb les anàlisis d’Àlex Gutiérrez a l’ARA i de Josep Huguet al seu Bloc del directe.cat.

Les dues anàlisis enfoquen l’enquesta de El País de l’1 de novembre de 2013:


Tots dos articulistes des d’enfocaments diferents demostren fefaentment que l’enquesta és fal·laç. I de retruc que cap partit polític ha plantejat seroisament la fal·lacia de la seva particular tercera via!

 

Àlex Gutiérrez

Desconstrucció d'enquesta amb escuma de tercera via

ÀLEX GUTIÉRREZ

04/11/2013

Alguns elements per pensar que l'enquesta publicada per El País d'ahir, més que copsar el pols ciutadà o constatar una realitat, el que feia era intentar crear-la.



1) Tot i que segons el recompte d'escons el bloc CiU-ERC-CUP pujava un diputat respecte a la configuració actual, el titular de portada era "L'independentisme perd suports a Catalunya enfront de la tercera via".

2) Aquesta tercera via de què parla la portada cap partit l'ha articulat amb claredat i exhaustivitat: a hores d'ara és un mantra, un no meneallo dissenyat per frenar l'auge independentista. I, en tot cas, si mirem a quines sigles la podríem assimilar -el PSC, però ignorant el detall que Rubalcaba ja ha dit que no-, les perspectives no són gaire afalagadores: la formació perd 7 escons i s'ensorra fins a ser cinquena força.

3) I doncs? Cal anar a les tripes de l'enquesta per veure una pregunta específica que oposa independència a tercera via. L'enunciat de la pregunta és tendenciós perquè endolceix l'opció de la tercera via amb uns quants toppings per fer-la més desitjable: diu que implicaria "noves i blindades competències en exclusiva". En l'actual espiral recentralitzadora, equival a prometre massatges als peus gratis.

4) El sol fet que hagin d'explicar què és la tercera via en l'enunciat de la pregunta ja permet intuir que és una opció de laboratori.

5) A la inequívoca pregunta "Independència sí o no?", el sí segueix guanyant. Però això ho deixaven fora dels titulars, ves per on.


3.11.2013.

Josep Huguet

El colonialisme d’esquerres ja no sap què inventar

La fracció progre de la casta madrilenya que té muntat el negoci amb Espanya des del temps de Felip II, està desbocada davant del risc que se li acabi la menjadora, el dia que Catalunya s’independitzi. Amb l’ajut dels col·laboradors de classe catalans que també viuen del “cuentu” estan en plena campanya d’agitació que va tant passada de voltes que de vegades arriba a ser còmica.
La interpretació de la darrera enquesta publicada per El País s’allunya tant de la lletra com de la música de la partitura que mereixeria un suspens en qualsevol escola de música o de sociologia i polítiques.
EL titular buscat és “La Tercera via puja en detriment de l’independentisme”. Anem a veure què amaga.


·       Primer partim de la base de l’afirmació que aquests progres fan que Catalunya ja s’autodetermina quan vota.

Doncs en aquest cas els partits que estan a favor de votar una pregunta clara i precisa (CiU, ERC i CUP) sumen 75 diputats, un més que a les eleccions. Si afegíssim el partit que està a la frontera IC passarien de 97 a 99 diputats . Només en falta un per arribar a tres xifres.
I els partits contraris al dret a decidir frontalment (PP i C’s) passen de 28 diputats a 33.
Llavors què se n’ha fet electoralment parlant de la Tercera via? La Tercera via propugnada per Duran és la que fa emigrar tot el vot de CiU cap a ERC. I el PSC passa de 20 a 13 diputats (un trist 8% del total)
Això és el què hi ha: polarització a l’alça amb majoria folgada per l’aposta per la independència.

  • Passem ara a analitzar la qüestió sobre què votaria si hi hagués tres preguntes.

El plantejament és fal·laç i fàcilment rebutjable. Qualsevol remodelació de les relacions de l’Estat amb Catalunya no pot ser decidida unilateralment pels catalans; els espanyols haurien d'opinar. Per això, la prova del cotó d’aquesta suposada tercera via és presentar-la en forma de modificació constitucional a Madrid. Mai votar-la a Catalunya perquè és improcedent. Per cert, això ja és el que es va fer amb el projecte d’Estatut del 2005, amb resultats del tot coneguts.
Només un referèndum sobre la independència implica només els ciutadans de Catalunya.
Per altra banda, Ni Duran, Ni Navarro, ni a estones, Herrera han pres cap iniciativa a escala espanyola que hagi rebut cap resposta positiva. Per la simple raó que el bloc social encapçalat per la casta extractiva madrilenya té una cohesió ideològica entorn a l’Espanya unitària i una cohesió social basada en la perpetuïtat del robatori de les plusvàlues dels treballadors i les pimes de l’eix mediterrani. Per tant, el 40% de catalans que diuen que es plantejarien votar un estatus especial a dins d’Espanya, que no els tinguin enganyats i que demanin si els espanyols els hi admetrien en referèndum. Com que ja sabem la resposta, també sabem que aquest 40% passarà a engruixir el 31% que diu el País que votarien sí a la independència en una pregunta múltiple. Per continuar com estem només queda el 17%, és a dir 5% menys del que sumen PP i C’s junts.
Vostès mateixos. Puja la Tercera Via???

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada