dimecres, 27 de novembre del 2013

27/11/13. Nou Bloc de Francesc-Marc Àlvaro: Comença la #desconnexió. “Entenc que és possible ser un periodista honrat i ser lleial a una causa. No és possible ser un periodista honrat i ser lleial a una persona, partit polític o facció”.


Benvoguts,

El company dels GOAL Carles Marc em fa adonar del Bloc (o Blog) o web que Francesc-Marc Àlvaro acaba d’inaugurar que porta com a títol genèric:



 
Amb l’adreça: http://desconnexio.cat/

De moment hi ha quatre entrades:





Us copio la primera que és una mena de declaració de principis, on explica el concepte de desconnexió i on planteja l’ètica del periodista: “Entenc que és possible ser un periodista honrat i ser lleial a una causa. No és possible ser un periodista honrat i ser lleial a una persona, partit polític o facció”.

Un assumpte personal i un avís: no sóc neutral

16/11/2013 · 9 comentaris

Fa trenta-quatre anys que escric per als diaris i tinc la sort de viure del que és la meva vocació. Sempre m’han apassionat el periodisme, la política, la història i la literatura. Ara, als quaranta-sis, he decidit ser l’editor, el director i el redactor d’una publicació en la qual jo sóc el primer, el darrer i l’únic responsable i finançador: Diari de la desconnexió. Si esteu llegint aquestes ratlles, sigueu benvinguts. Aquest blog és el vostre diari.

Per què aquest blog? Perquè el periodisme està canviant a gran velocitat i cal tornar als orígens, a cavall de les tecnologies que ara tenim a l’abast i que permeten arribar a molta gent de manera assequible. El periodisme sempre ha estat un assumpte personal, això vol dir una activitat basada en el prestigi de persones concretes amb noms i cognoms. Recordeu les pel.lícules clàssiques del far-west on sempre hi surt un periodista-editor-impressor que vol publicar el que passa al poble? Avui, l’esperit d’aquells antics homes de premsa es pot trobar, sobretot, en webs realitzades per equips reduïts i blogs personals, ofertes nascudes al marge de les lògiques de les grans corporacions del sector.

El periodisme, en general, travessa tres crisis alhora: de model de negoci, de lectors joves i de credibilitat. És l’hora de buscar nous camins, d’explicar bé les coses que estan passant i de respectar el compromís fundacional de la professió: interpretar els fets sense desfigurar la realitat i sense perdre el respecte al lector. Els periodistes no sortim gaire ben parats a les enquestes on es pregunta als ciutadans sobre la qualitat de la democràcia. La reconstrucció de la confiança en el periodisme vindrà d’un exercici d’humilitat i rigor alhora: la influència mediàtica ja no és el que era durant el passat segle XX, però això no ha de servir de coartada per convertir la veritat en un element ornamental.

Per què un blog de cròniques polítiques? Perquè som animals polítics, perquè la política –Hannah Arendt dixit- és en tot, perquè tinc coneixement d’aquest àmbit informatiu i perquè vivim un moment polític especial i sense precedents a Catalunya. La desconnexió a la qual fa referència la capçalera d’aquesta publicació té a veure amb un concepte que ja he explicat en alguns articles: una part activa i central de la societat catalana ha desconnectat mentalment dels poders d’Espanya i ha començat un camí per assolir democràticament un objectiu nou: la creació d’un Estat català independent. La llibertat sempre comença dins de la ment de la gent,  una dada que, en el cas català, certifiquen moltes enquestes.

Per fer bon periodisme, cal deixar les coses clares des del començament, com fan els anglosaxons: sóc periodista i sóc un ciutadà amb valors, idees i interessos, com la resta de periodistes d’arreu del món. També sóc català i sóc partidari que Catalunya pugui esdevenir una nació independent en el marc europeu, de manera pacífica, democràtica i -si és possible- pactada amb els poders espanyols. A més, sóc del parer que no es tracta només de construir un Estat, també tenim l’obligació de dotar-nos d’una democràcia de molta més qualitat, amb un millor equilibri entre els poders i més garanties per als ciutadans. En aquest sentit, he pres partit per un projecte. En això no sóc gens estrany: la majoria de periodistes espanyols (i un grapat de periodistes catalans) són partidaris de mantenir Catalunya dins d’Espanya. Val a dir que no estic sol, ans el contrari: hi ha molts periodistes catalans que han expressat públicament el seu desig de veure que la nació catalana assoleix la categoria de nou Estat europeu. De les causes de tot plegat n’anirem parlant en aquest blog.

No amago les meves idees, però vull fer una precisió important: no hem vingut aquí a fer propaganda. Tothom -sigui proper o llunyà al que pensa el periodista- mereix ser criticat o elogiat en funció de les seves actuacions i d’acord amb el punt de vista de qui firma. Això és el que dóna credibilitat. Per evitar dubtes i desinformacions, ensenyo totes les cartes: no milito en cap partit polític ni en cap sindicat, sóc soci i membre de la junta nacional d´ Òmnium Cultural, sóc patró de l’entitat Foment Vilanoví, els meus ingressos principals provenen de la meva feina com a professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i de les meves col·laboracions al diari La Vanguardia, no sóc soci de cap productora de televisió, no tinc segona residència, sóc usuari de Renfe i sóc afortunat de tenir amics diversos amb els quals no coincideixo en tot. Valoro més les actituds que les idees, sempre i quan aquestes no estiguin basades en el menyspreu dels drets humans i l’enaltiment de la violència.

En resum: no sóc imparcial ni neutral però intento tractar els fets amb el màxim respecte i no vull pintar escenes on la veritat sigui un ressò vague i llunyà. Bill Kovach i Tom Rosenstiel, dos prestigiosos periodistes i professors de Periodisme nord-americans, han escrit que “ser imparcial o neutral no és un principi essencial del periodisme”, totes les empreses i tots els professionals del gremi tenen una línia editorial, una tendència, un punt de vista i uns interessos. Qui digui que això no el converteix forçosament en parcial menteix. Però ser parcial no implica escriure des de la trinxera. Marie Gallagher, una columnista conservadora que aquests dos autors citen, explica la diferència entre un periodista que té opinió pròpia i un propagandista: “Jo no vull manipular els meus lectors, el que vull és revelar-los, comunicar-los el món tal i com jo el veig”. Ho subscric. En aquest sentit, Gallagher afegeix un matís molt important, que jo faig meu: “Entenc que és possible ser un periodista honrat i ser lleial a una causa. No és possible ser un periodista honrat i ser lleial a una persona, partit polític o facció”. Aquesta distinció és fonamental. La clau per buscar la veritat no és la neutralitat sinó la independència. Concretem: independència de criteri i econòmica. Segons Kovach i Rosentiel, el model seria una “independència compromesa”. Que és el mateix que intentar contradir aquella frase terrible atribuïda a Karl Kraus: “no tenir una idea i poder expressar-la: això fa al periodista”. La resta és discutir sobre el sexe dels àngels.

Aquest blog, Diari de la desconnexió, vol fer-vos arribar notícies i comentaris sobre aquest temps de grans transformacions i aquest petit país que busca un futur, sense perdre de vista que Catalunya forma part del món global i que el present és -es vulgui o no- l’enclusa de la Història i el dipòsit de milers de petites històries.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada