dissabte, 17 de gener del 2015

17/01/15. Mafalda. Immigració. Coque Garcia. Querida Alicia. Los tuyos y los mios...

Benvolguts,
Hi ha una genial tira de la Mafalda que explica el seguent:
La Mafalda li diu al Guille: Saps Guille per què nosaltres no entenem el perquè del que fan els nostres pares?
Doncs és molt fàcil. Saps què passa quan vas al cinema i arribes a mitja pel·li? Doncs que no entens res, perquè no saps què havia passat abans!
Així amb els nostres pares és igual: ells hi eren abans i havien començat la pel·li molt abans que nosaltres haguéssim arribat...
Aquest acudit del mestre Quino se m’acut sovint quan imagino què devia passar pel cap dels immigrants que arribaven a Catalunya els anys 50 i ningú no els havia explicat res de Catalunya abans. De fet ni els havien parlat de Catalunya. Catalunya, com es van atipar de dir durant la transició borbònico-franquista, no existia!
I què els devia passar pel cap? Doncs que a Catalunya hi havia feina, molta feina. I que a final de setmana cobraves. Però, com que no coneixien la història no sabien per què al seu país no hi havia feina i a Catalunya sí!
Hi ha un article molt encertat d’avui fa exactament un any del membre de Súmate Coque Garcia que val la pena d’introduir. L’article està inclòs en el meu apunt del Bloc Reflexions de títol: 18/01/14. *. Camacho "¿Saben ustedes que en el siglo XX vinieron más de 3 millones del resto de España para conformar la Cataluña actual? Gracias a esos millones que vinieron a Cataluña a crear su familia y su futuro, hemos construido la Cataluña actual.
Tal com explica la Mafalda, com que no ens recordem del desenvolupament de la història abans d’aquest moment ho hem d’explicar una mica:
1.      El dia anterior al Parlament de Catalunya s’havia aprovat demanar al Gobierno el traspàs de la facultat per organitzar el referèndum.
2.     En el debat del dimarts, la senyora Sanchez Camacho va explicar que:"¿Saben ustedes que en el siglo XX vinieron más de 3 millones del resto de España para conformar la Cataluña actual? Si no hubieran venido, al final del siglo XX Cataluña solo tendría 2.400.000 catalanes. Gracias a esos más de 3 millones de españoles que vinieron a Cataluña a crear su familia y su futuro, gracias a eso hemos  construido la Cataluña actual".
3.      Davant d’aquesta mostra d’ignorància, de menyspreu i de prepotència el diputat de la CUP Quim Arrufat va respondre: "No tolerarem que ningú digui que els tres milions d’espanyols que en el seu moment van venir a viure a Catalunya són de ningú". "Perquè si no, d’on són els meus pares, d’on són els pares d’en David, d’on són els pares de tants altres d’aquesta cambra sinó de la resta de l’Estat espanyol? No tolerarem que ningú patrimonialitzi, de forma fins i tot racista, l’origen de molts dels catalans actualment quan són absolutament lliures, perquè és propi també d’una visió de l’Estat espanyol absolutament plana i cega d’interpretar que és la mateixa uniformitat que pressuposa l'Estat espanyol a tot el territori"
4.      I acabarem amb la sentida i magnífica carta de Coque Garcia, membre del Col·lectiu Súmate de títol Querida Alicia:
Mi família forma parte de esos más de 3 millones que vinieron del resto de España a Cataluña. Mi familia, como la mayoría de aquellas personas, no dejó todo lo que tenía en su tierra por gusto o por capricho, para venir aquí a enfrentarse a la incertidumbre. Pero vinieron con la firme voluntad de salir adelante. No lo tuvieron fácil, es cierto, pero lo consiguieron trabajando duro, a base de renuncias, y muchos sacrificios. Fueron luchadores y luchadoras que contribuyeron, con su esfuerzo, a construir la Cataluña actual, como tú bien dices.
Los míos, como tantos otros, vinieron aquí escapando de la miseria de su tierra. Miseria y desesperación que les obligaba a abandonar su casa, su familia, su pueblo, sus raíces, porque era la única salida que tenían para sobrevivir. Miseria provocada por los tuyos; eso se te ha olvidado recordarlo.
Y al llegar no creas que la situación era mucho más grata. Querida Alicia, aquí también estaban los tuyos. También se te ha olvidado recordar que este país ha vivido gran parte del siglo XX bajo un régimen represor y fascista. Pero los míos, a diferencia de los tuyos, llegaron y se comprometieron con la tierra que les acogía. Lucharon, junto a los demás catalanes, por la recuperación de los derechos y libertades que los tuyos les negaban. Salían a la calle para reclamar "llibertat, amnistia, estatut d'autonomia", y también una Constitución a la que los tuyos se oponían, por cierto, aunque ahora la defiendan de manera ferviente y dogmática. Las vueltas que da la vida, querida Alicia...
Los míos contribuyeron con su lucha y su esfuerzo a construir la Cataluña actual. Los tuyos, en cambio, la estáis destruyendo. Qué paradoja, querida Alicia: escapar en su día de la miseria provocada por los tuyos para que, a estas alturas, después de todo lo luchado, los tuyos les devuelvan a esa miseria de la que escapaban.
Es vuestra 
miseria la que genera fracturas. Utilizar la lengua o el origen para dividir y romper la cohesión genera fractura. Pretender españolizar a los niños genera fracturaReformar la ley del aborto para ir en contra de las mujeres genera fractura. Meternos en guerras genera fracturaDesproteger a los trabajadores genera fracturaAbandonar a los dependientes genera fracturaRecortar derechos sociales y libertades genera fracturaLos sobres y las cuentas en Suiza generan fractura. Impedir votar genera fractura. 
No sabes lo orgulloso que estoy de los míos. De su lucha, de su historia, de mi origen y de mis raíces. De los García y de los Muñoz; de los Fernández, Rodríguez y Martínez; de los López, los Pérez y los Martín; de los Sánchez, Álvarez y Romero. Estoy orgulloso de mi gente, querida Alicia, porque ellos contribuyeron a construir la Cataluña actual. Y la mejor manera de honrarles es seguir luchando para construir juntos la Cataluña del futuro. Una Cataluña donde, por fin, derrotemos a los tuyos; los que destruís la Cataluña por la que lucharon los míos; los que queréis impedir que la gente se exprese, vote y decida.
Nos vemos en las urnas, querida Alicia.
Coque Garcia 


1 comentari:

  1. Excelent argument. Jo que visc a Andalusia, com a Catalá que soc a vegades ensopego amb algún ignorant o mal intencionat que intenta calentarme el cap amb algún cliché o frase feta per tal de criticar el sentiment independentiste desde l´ignorancia i a vegades em trobo un xic confós quan m´enfronto a varies persones. Em recorda alguns programes esportius o hi ha quatre o cinq madridistes i un sol catalá a qui no paren d´interrompre´l. Peró m´en surto bastant bé. Aquest excelent article d´en Coque Garcia em done més arguments.
    Perdoneu si he comés alguna falta d´ortografía pero no vaig tenir la sort d´estudiar Catalá a l´escola. El parlo com el vaig aprendre a casa. Malgrat que el meu pare es de Terol i la mare de Prades, Baix Camp, a casa no s´ha parlat res mes que Catalá. No tinc vuit cognoms Catalans com potser el Sr. Pujol, pero em sento mes Catalá que un calçot de Reus! JÓ SI que vull l´independencia.
    Des de Barbate, salutacions per en Joan Anton Forés i familia.

    ResponElimina