dijous, 6 d’octubre del 2016

30/09/2016. ARA Barcelona. Rajoy, davant de Puigdemont: "La disgregació porta irrellevància i impotència". A Porto en Puigdemont va coincidir amb el Rajoy amb les picabaralles ja explicades. M’ha sabut greu que en cap diari s’hagi explicat que en Miró era un català universal, antifranquista com cal, i que si el Rajoy (franquista) i en Puigdemont (independentista) en van parlar no hagi transcendit.

Benvolguts,

La setmana passada en Puigdemont va viatjar a Porto on feien la inauguració d’una exposició de l’obra de Joan Miró que pertany a l’Estat portuguès. Són 80 obres que quedaran exposades a la vila de Porto. A Espanya les obres que pertanyen a l’Estat dels pintors importants no s’exposen a “provincias” sinó a la capital Madrid (como debe ser!). Però a Portugal són més respectuosos amb el seu territori i el seu patrimoni.

A Porto en Puigdemont va coincidir amb el Rajoy amb les picabaralles ja explicades.

M’ha sabut greu que en cap diari s’hagi explicat que en Miró era un català universal, antifranquista com cal, i que si el Rajoy (franquista irredempt) i en Puigdemont (independentista) en van parlar no hagi transcendit.

Tanmateix, en honor d’en Miró, us afegeixo una peça potent que va pintar de franc l’any 1937 per ajudar l’Espanya republicana davant l'agressió feixista. És un segell, conegudíssim, de títol “Aidez l’Espagne”. Si n’haguessin parlat, en castellà perquè el seu miserable coneixement de llengües no li arriba a Rajoy per entendre el català ni el portuguès (ell és gallec però no parla ni gallec i per tant menys parla portuguès), en Puigdemont li hagués pogut explicar el significat del segell “Aidez l’Espagne”, traduint-li el títol perquè el Rajoy evidentment tampoc no no entén el francès!

  

Vegem l’article de l’ARA sobre aquests temes:


Rajoy, davant de Puigdemont: "La disgregació porta irrellevància i impotència"
El president de la Generalitat 
no es dóna per al·ludit i defensa 
que una Catalunya independent i 
Espanya podran tenir una col·laboració estreta
ARA Barcelona ACTUALITZADA EL 30/09/2016 21:32
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saluda Mariano Rajoy a Porto / GENERALITAT

Ni 24 hores han fet falta. Un dia després de superar la qüestió de confiança i rebre l'aval del Parlament a la seva aposta per celebrar tant sí com no un referèndum a la tardor del 2017, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja s'ha trobat amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Ha estat, però, una trobada curta, una breu salutació en el museu Serralves de Porto (Portugal), on tots dos han coincidit en la inauguració de l'exposició ' Joan Miró: materialitat i metamorfosi'.
Ha estat una breu salutació cordial, sense cap mena d'al·lusió a la situació política. Tanmateix, Rajoy s'ha reservat per al discurs que ha pronunciat davant de tots els assistents, entre els quals Puigdemont, després de fer un recorregut per l'exposició. El president de l'executiu en funcions ha advertit que " la disgregació només condueix a la irrellevància i a la impotència". Rajoy també ha aprofitat l'ocasió per referir-se a les estretes relacions entre Espanya i Portugal per assegurar que els dos països seguiran en aquesta línia.
Ara bé, s'ha sentit al·ludit el president de la Generalitat? En declaracions als mitjans de comunicació, Puigdemont ha deixat clar que no. "Rajoy avui ha explicat en la pràctica com dos estats independents poden arribar al màxim nivell de col·laboració, que és el que volem nosaltres", ha dit en relació al contacte d'Espanya amb Portugal. Així, ha assegurat que és "perfectament possible que un altre estat independent de la Península Ibèrica pugui tenir com a mínim les mateixes relacions amb Espanya que té Portugal: és un exemple molt pràctic de com pot ser el futur en les relacions entre una Catalunya independent i l'Estat espanyol", ha afirmat el president.
Les relacions entre presidents
Tant Puigdemont com Rajoy tenen clara l'opinió de l'altre. Rajoy perquè Puigdemont va subratllar que està disposat a arribar fins al final per celebrar un referèndum, amb autorització de l'Estat o sense. Puigdemont perquè aquesta mateixa tarda la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a  rebutjar el referèndum al·legant que "a la sobirania nacional no se li poden posar comes ni condicions".
L'exposició de Miró en què tots dos han coincidit consta d'unes 80 obres que l'estat portuguès té de Joan Miró. Segons va anunciar el primer ministre d'aquest país, la mostra no serà temporal –estava previst que durés quatre mesos– sinó que s'exhibirà de manera permanent a Porto. La col·lecció pertany a l'estat lusità des que a finals del 2008 es va fer càrrec del Banc Portuguès de Negocis (BPN) en ser nacionalitzat i passar el seu patrimoni a mans públiques.
L'anterior govern, de signe conservador, tenia la intenció de subhastar les obres, però la venda mai va ser executada perquè la Fiscalia portuguesa va iniciar diversos processos judicials per prohibir tant la sortida a l'estranger com la venda dels quadres. D'aquesta manera quedaran a Porto les 80 peces de Miró, que inclouen sis de les seves pintures sobre conglomerat del 1936 i també sis sobreteixims (panells elaborats amb la superposició de teixits) del 1973.
Vegeu l’apunt sobre les comes:

Contingut relacionat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada