dissabte, 18 de juny del 2016

17/06/2016. CUP. Bernat Vilaró. Castellanos (CUP): "El nou Secretariat ha de garantir un debat profund sobre la qüestió de confiança". La CUP bull. La dimissió de 6 dels 15 membres del Secretariat Nacional (SN) cupaire ha tornat a tensionar l'esquerra anticapitalista. Els ja exmembres de l'òrgan de la direcció han argumentat que renuncien al càrrec perquè han estat "testimonis" de l'augment d'actituds "sectàries i maquiavèl·liques...

Benvolguts,

En Germà Capdevila al PuntAvui titula la seva reflexió El procés ho trinxa tot. I després desenvolupa el concepte. I sembla que aquesta és una opinió majoritària, vista des de fora però també des de dintre...
En Bernat Vilaró titula el seu article al Mon que ara comentem com La CUP bull, que s’assembla a La CUP es trinxa. I tots aquests verbs diuen el que passa però cal que les aigües tornin a la seva llera perquè les CUP són i seran positives pel procés. I les CUP demostraran als seus associats i  a la munió d’independentistes catalans que s’han cregut, temporalment a CSQP, que el tal Pablo Iglesias i les seves confluències per la perifèria peninsular, que figura que havien defensat la possibilitat de celebrar un referèndum, havien estat engalipats, abduïts, pel nacionalisme espanyol un cop més! I les CUP han de ser fortes per reaccionar massivament a favor de l’independentisme català, de la instauració de la República Catalana, prescindint dels sidrals que Espanya munta cada cop que Catalunya es desvetlla. Estiguem convençuts que en la possible propera contesa catalana la proporció d’escons Independència/ Autonomia/ Unionisme no serà com l’actual 72/52/11 sinó com a mínim 83/52/0!

En l’article es recullen les opinions de Roger Castellanosmembre de Poble Lliure i exregidor de Tagamanent (Vallès Oriental), que a més és nebot de Carles Castellanos, un dels fundadors de l’MDT dels anys 80.

Així com l’actual setmana ha estat La setmana del RUI, ara estem entrant en la Setmana de la CUP! Cordin-se doncs els cinturons de seguretat! 

Vegem l’article:



Castellanos (CUP): "El nou Secretariat ha de garantir un debat profund sobre la qüestió de confiança"

El Món parla amb el ja exmembre de la direcció cupaire, després de la seva dimissió. D'altra banda, la direcció de l'organització es mostra sorpresa per les sis renúncies: "La militància no entén res"

Primera fila amb diputats i exdiputats de l'esquerra anticapitalista a l'assemblea de la CUP, el 27-D de 2015   |   ACN

Bernat Vilaró
17 de Juny 2016 a les 21.26 h

La CUP bull. La dimissió de 6 dels 15 membres del Secretariat Nacional (SN) cupaire ha tornat a tensionar l'esquerra anticapitalista. Entre altres raons, els ja exmembres de l'òrgan de la direcció han argumentat que renuncien al càrrec perquè han estat "testimonis" de l'augment d'actituds "sectàries i maquiavèl·liques que han impregnat dos dels processos de decisió més rellevants de la nostra història recent", en referència a la investidura del gener i al debat dels pressupostos.
 Un dels dirigents que ha dimitit és Roger Castellanos, membre de Poble Lliure i exregidor de Tagamanent (Vallès Oriental). En declaracions a El Món, Castellanos ha explicat que el nou SN de la CUP haurà d'afrontar amb responsabilitat la qüestió de confiança del president del Govern, Carles Puigdemont, prevista per a la segona quinzena del mes de setembre. "El nou Secretariat haurà de garantir que la militància i el conjunt de les assemblees puguin afrontar un debat profund" sobre aquest aspecte.

A més, Castellanos ha reiterat que cal tirar endavant un full de ruta clar, on totes les sensibilitats de la CUP s'hi sentin còmodes i representades. "Hem de saber què volem" i definir un full de ruta per la independència que reculli tota la dimensió de l'organització cupaire, tant territorial com ideològica, segons el dirigent de Poble Lliure. "Cal una correlació d'aliances tàctica i estratègica", ha afegit.

Encara sobre la qüestió de confiança de Puigdemont, Castellanos ha admès que no sap si les sis dimissions de l'actual SN de la CUP hi afectaran o no. "Ara mateix implica la nostra dimissió i prou", ha insistit el militant cupaire, que ha reivindicat que la prioritat ha de ser la independència.

De fet, aquest és un dels motius de la seva dimissió: "Hem vist que no hem sabut gestionar adequadament això en els dos debats decisius", ha dit, en referència a la investidura del gener i el debat dels pressupostos. De nou, sobre el setembre, Castellanos ha manifestat que "en aquest nou embat polític institucional farem una crida a la unitat de la militància i de la democràcia interna".
Així, Castellanos espera que la CUP "no repeteixi per enèsima vegada" la confrontació entre blocs, la divisió interna i la tensió dels últims mesos. "Cal fomentar el debat intern,més enllà de quotes de poder entre organitzacions", ha opinat.

Finalment, l'exmembre del SN cupaire ha recordat que les sis dimissions no tenen per què provocar que "el sector més dur" governi la CUP, tot i que ara s'hagi quedat en funcions al Secretariat, provisionalment. "Cal renovar la direcció i compartim la disfunció. Aquest SN com a direcció política no ha funcionat, no ha gestionat les perspectives diverses que hi ha a la CUP", ha conclòs.


Sorpresa a la direcció 
Uns joves llueixen una estelada entre el públic de l'assemblea de la CUP a Sabadell   |   ACN

D'altra banda, fonts de la direcció de la CUP han explicat a El Món que es mostren sorpresos per les dimissions. No s'esperaven que arribessin tan sols tres dies abans de la reunió de dilluns per a decidir com serà el proper SN. "No les esperàvem a tres dies de començar a preparar la renovació", han afegit les fonts consultades per aquest diari.

Sobre aquest punt, des de la direcció de la CUP creuen que les sis dimissions no són un gest de cara a les bases de l'organització, sinó que es tracta d'una "maniobra externa, i no interna". "Molta militància cupaire no ha entès què ha passat avui, ja que no beneficia pas el funcionament de la CUP", segons han reiterat les mateixes fonts.

Les sis persones que han dimitit estan vinculades a Poble Lliure, organització relacionada amb la branca més moderada. De fet, una d'elles forma part de la direcció nacional de Poble Lliure, tot i que l'organització ha assegurat que no té res a veure amb la decisió que han pres els ja exmembres del SN cupaire.


El secretariat nacional de la CUP, al Casino de l'Aliança del Poblenou, el 27 de setembre del 2015   |   ACN

D'altra banda, des de la direcció cupaire han afegit que cal tenir en compte la "complexitat" de l'organització per entendre la situació. "Dins la CUP hi ha molta gent que pensa coses diferents, i els debats i les majories han canviat amb la crescuda" del partit, han afegit. Cal entendre també que la CUP és un partit amb origen en el municipalisme, i que després d'entrar al Parlament (2012) ha hagut de refer la seva estructura interna per adaptar-se a la nova situació.

El 27 de desembre de 2015 els cupaires van celebrar a Esparreguera una assemblea nacional, on es va veure clarament que "calien canvis en la forma d'escollir el SN". Allà es va aprovar una esmena que indicava que calia reestructurar el Secretariat per actualitzar-lo a la realitat de l'organització.

"No es veia pas com una esmena traumàtica, sinó que s'entenia que s'emmarcava dins la necessitat d'adaptar els nostres òrgans", han afegit des de la direcció de la CUP. De fet, l'organització ja va aprovar, en l'Assemblea Nacional de Castelló d'ara fa un any, diverses mesures per adaptar l'estructura organitzativa del partit a la realitat que li ha tocat viure.

"Un any després, però, hi ha coses que encara s'estan desplegant o estan per desplegar". Per exemple, a Castelló no es va percebre pas que el SN fos un òrgan que calia reestructurar. Això, però, va canviar a Esparreguera, on es va decidir reformular també el Secretariat.
Bernat Vilaró

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada