dijous, 8 de març del 2018

07/03/2018. Pere Martí. El president de la Generalitat el decidirà un jutge. La justícia espanyola marca el calendari de la investidura i acabarà determinant qui pot ser candidat i qui no. Investidura ‘legal’. En els països democràtics els presidents del govern són escollits pels electors, bé directament en unes eleccions presidencials, bé per mitjà d’eleccions legislatives, on s’elegeixen els diputats que després el designen per majoria.En el cas de Catalunya això ja no serà així. El president de la Generalitat no el decidiran els diputats del parlament elegits a les eleccions del 21 de desembre de 2017. Si fos així, el president seria Carles Puigdemont i ja faria setmanes que l’haurien investit. Però com que l’independentisme va decidir que la investidura havia de ser ‘legal’, el president el decidirà un jutge. Tant si agrada com si no, aquesta és la pura realitat.




El president de la Generalitat el decidirà un jutge

La justícia espanyola marca el calendari de la investidura i acabarà determinant qui pot ser candidat i qui no


 07/03/2018  

TEMA DEL DIA

Investidura ‘legal’. En els països democràtics els presidents del govern són escollits pels electors, bé directament en unes eleccions presidencials, bé per mitjà d’eleccions legislatives, on s’elegeixen els diputats que després el designen per majoria.

En el cas de Catalunya això ja no serà així. El president de la Generalitat no el decidiran els diputats del parlament elegits a les eleccions del 21 de desembre de 2017. Si fos així, el president seria Carles Puigdemont i ja faria setmanes que l’haurien investit. Però com que l’independentisme va decidir que la investidura havia de ser ‘legal’, el president el decidirà un jutge. Tant si agrada com si no, aquesta és la pura realitat.

Primer va ser el Tribunal Constitucional que va considerar que elegir Puigdemont era vulnerar la llei espanyola, i com que no es va voler desobeir, fou descartat ‘provisionalment’. Ara, la mateixa majoria independentista –amb quatre diputats menys– ha proposat Jordi Sànchez com a candidat, però el Tribunal Constitucional ja ha dit que tampoc no el considera apropiat. Falta saber què decidirà el jutge Llarena, que com que no té pressa ha donat cinc dies a les parts perquè s’ho pensin. Les parts són la fiscalia i l’advocat ultradretà de Vox, que no han pas de pensar gaire, per dir-ho en termes constitucionals. El termini s’acaba dilluns, el dia que havia de començar el ple de la investidura de Sànchez.

El calendari de la investidura també el marquen els jutges. El ple de la investidura s’havia de fer dilluns que ve, però amb els cinc dies de termini adoptats per Llarena poden obligar el president del parlament a endarrerir-lo o fins i tot suspendre’l, sobretot si no hi ha candidat. Si Sànchez és vetat per la justícia, menystenint tots els seus drets com a ciutadà i càrrec electe, se sap que el candidat serà Jordi Turull, que també haurà de passar per l’escànner dels tribunals. Com que està en llibertat, és més fàcil que superi la prova, però, tal com està la jurisprudència espanyola, ningú no s’atreveix a fer prediccions.

Si passa la prova del jutge, serà president i els diputats podran votar-lo. Però l’una cosa després de l’altra. El jutge per damunt de la voluntat popular. I si no la passa, se cercarà un altre candidat o candidata que no estigui encausat, ‘net’, tal com demana Mariano Rajoy. Tota aquesta cadena d’humiliacions serà contrarestada amb querelles carregades de raó, però el mal ja és fet. El president l’haurà decidit un jutge, encara que, com explica el catedràtic Javier Pérez Royo:

impedir l’exercici del dret de sufragi actiu o passiu sense sentència judicial ferma és el delicte més greu de prevaricació que es pot cometre en democràcia’.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada