dilluns, 26 de març del 2018

26/03/2018. DISCURS DEL PRESIDENT DEL PARLAMENT “És l’hora de la política”. Estem vivint els moments més foscos de la democràcia i els drets fonamentals a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol des de 1978. Ens trobem en un context d’involució democràtica sense precedents i, en aparença, sense aturador. Hem vist com es retallaven i vulneraven progressivament drets fonamentals que donàvem per descomptats, com es perseguia policialment un referèndum, com es reprimia violentament les persones que hi participaven, com s’empresonava membres d’un govern democràtic, i persones escollides per centenars de milers de ciutadans eren forçades a l’exili.

Benvolguts,

Estranyament, darrerament quan tothom a les manifestacions i en articles d’opinió com els de la nova presidenta de l’ANC Elisenda Palouzie o la portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) o en Carles Riera de la CUP, demanen que el Parlament elegeixi un cop més Puigdemont, el microdiscurs institucional del dissabte 24 del president del Parlament, que hauria de ser la veu del poble, no es manifesta exactament en aquest sentit:

26 març 2018 2.00 h

DISCURS DEL PRESIDENT DEL PARLAMENT

“És l’hora de la política”

El president del Parlament , Roger Torrent, fent el discurs institucional Foto: ARXIU.

Catalans, catalanes,

Estem vivint els moments més foscos de la democràcia i els drets fonamentals a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol des de 1978. Ens trobem en un context d’involució democràtica sense precedents i, en aparença, sense aturador.

Aquesta escalada de vulneracions va fer un salt exponencial divendres, quan cinc persones més van ser enviades a la presó per les seves idees polítiques, fet que va provocar un cop gairebé definitiu a la democràcia espanyola. La set de venjança dels poders de l’Estat, però, és inesgotable, i avui hem rebut amb tristesa la notícia de la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya.

Amb aquestes accions no s’està perseguint només persones, sinó que s’està segrestant la voluntat del conjunt del poble de Catalunya expressada a les urnes. El president Puigdemont ho és en virtut de la decisió lliure, sobirana i democràtica dels seus conciutadans expressada al Parlament.

I cap jutge, ni cap govern, ni cap funcionari té la legitimitat per cessar, i encara menys perseguir, el president de tots els catalans.

No és una causa personal. L’Estat està atacant al cor de la democràcia fent una causa general contra els seus adversaris polítics, i s’acarnissa amb Catalunya convertint-la en un laboratori per poder perseguir la dissidència arreu. L’Estat, amb les seves accions, està posant en risc els fonaments sobre els quals es va construir Europa. I tots els defensors de la democràcia i les llibertats ens hem de sentir interpel·lats, sigui quina sigui la nostra opció.

Vull enviar un missatge de solidaritat i d’escalf a les famílies dels presos i dels exiliats, i a tota la ciutadania. Comparteixo amb vosaltres la indignació per aquesta situació. En vista d’aquest context especialment injust, vull fer una crida a la calma i a la responsabilitat de tothom. Totes les respostes han de ser democràtiques, cíviques, transversals i necessàriament pacífiques, com sempre hem fet els catalans. No regalem victòries a qui no vol que la democràcia venci. No tinc cap dubte que la societat catalana actuarà com sempre ha fet: des de la no-violència i la fermesa.

Aquesta situació exigeix una sortida política. No judicial. Ara és l’hora de la política. Ho hem defensat sempre i ara és més pertinent que mai. En aquest sentit, i en virtut del càrrec que ostento, vaig fer una crida a la creació d’un gran front social i democràtic de defensa de les llibertats i els drets del país. Un front que tingui traducció a la societat civil i que fins i tot pugui arribar a cristal·litzar a les institucions. Aquest Parlament és capaç, i ho ha demostrat, de generar acords amplis que reflecteixin consensos que estan ben instal·lats en la nostra societat.

Per aquest motiu ahir vaig instar tothom a fer aquest front comú pels drets i les llibertats fonamentals. Per això, els informo que demà mateix començaré a treballar amb partits, sindicats, entitats i organitzacions rellevants de la societat civil per articular una resposta conjunta i unitària. L’hora és greu. L’excepcionalitat, evident. I la causa de la democràcia està per sobre de qualsevol interès.

Catalunya necessita una resposta a l’altura de les circumstàncies. Catalunya necessita la fermesa, el compromís, la dignitat i la diversitat d’aquest Parlament, dels seus representants, però també del conjunt de la societat civil, per salvar la democràcia, els drets i les llibertats.

Posem-hi unitat, intel·ligència col·lectiva, aparquem discrepàncies, construïm esperança. Fem-ho. Fem-ho ara.

El MH President del Parlament


Comentari #1 ANNA M NOGUER GARRIGA

President Torrent, ara és l'hora dels valents. Cal investir el MHP Puigdemont. Perquè és el nostre únic President Legítim. Perquè així ho vam decidir els ciutadans. Perquè seria una patacada enorme a nivell internacional. Perquè seria un cop de puny a l'estòmac dels botxins. I perquè és el que volem la majoria dels republicans, des de JxCat fins a la CUP. Només hi falteu vós. I sou qui teniu la clau. Però la teniu perquè vau donar paraula que l'investiríeu.

Per tant, ara ha arribat l'hora que feu honor a la vostra paraula i que feu allò que hauríeu d'haver fet el 30 de gener. Perquè si no, ens veurem obligats a demanar que plegueu. O a fer-vos plegar.

És l'hora dels valents. I dels patriotes.

Darrera vostre som més de 2.000.000. I anem creixent cada dia.


Comentari Joan A. Forès:

No sé si el parlament del President és inspirat pels versos d’en Raimon, però el sentiment del President del Parlament, lliga molt amb el Diguem NO!

"Els darrers temps hem vist com es retallaven i vulneraven progressivament drets fonamentals que donàvem per descomptats. Hem vist com es perseguia policialment un referèndum, hem vist com es reprimia violentament les persones que hi participaven. Hem vist com s’empresonava membres d’un govern democràtic, i persones escollides per centenars de milers de ciutadans eren forçades a l’exili."

Raimon. Diguem no
Ara que som junts
Diré el que tu i jo sabem
I que sovint oblidem:

Hem vist la por
Ser llei per a tots
Hem vist la sang
-que sols fa sang-
Ser llei del món

No
Jo dic no
Diguem no
Nosaltres no som d'eixe món

Hem vist la fam
Ser pa
Dels treballadors

Hem vist tancats
A la presó
Homes plens de raó

No
Jo dic no
Diguem no
Nosaltres no som d'eixe món

No
Diguem no
Nosaltres no som d'eixe món



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada