dimecres, 29 de juliol del 2015

28/07/15. Boix:" El que l'article 3 aconsegueix és convertir qualsevol dimensió de la vida pública (i també de la privada) en un àmbit susceptible de ser declarat de "seguretat nacional". El sistema autonòmic no té cap garantia política a Espanya...

Benvolguts,
El professor Carles Boix fa una dissecció molt potent en el tribuna.cat de la darrera parida del Congreso de los Diputados espanyol sobre la Seguridad Nacional: La setmana passada la comissió constitucional del Congrés de Diputats va aprovar, amb el suport de PP i PSOE, el Projecte de Llei de Seguretat Nacional presentat pel govern espanyol.

Com podem copsar a primer cop d’ull, en definitiva:

La capacitat del govern espanyol d’apel·lar a una "Situació d'Interès de Seguretat Nacional", SISN, per decidir i gestionar qualsevol matèria autonòmica sense control legislatiu i judicial i sense capacitat de reacció de les autonomies implica la destrucció del sistema autònomic com a sistema político-constitucional.

Com diu un lector de l’ARA: Això és un cop d’estat encobert!!!

Vegem l’apunt, resum-comentari de l’article de l’ARA, que cal llegir complet (incloent-hi els potents comentaris):

Boix:" El que l'article 3 aconsegueix és convertir qualsevol dimensió de la vida pública (i també de la privada) en un àmbit susceptible de ser declarat de "seguretat nacional"

En un article al diari Ara el professor Carles Boix ens alerta que l'aprovació del projecte de llei de seguretat nacional  representa "un nou retrocés de les llibertats ciutadanes i, sobretot, un cop letal a l'edifici
Barcelona · autonòmic—, sorprèn el silenci mediàtic i el suavíssim to crític amb què ha estat acollit".

El govern espanyol no utilitzarà la via de l'article 155: evitarà com sigui escenes dramàtiques al Senat"

Boix explica que de facto "aquest projecte de llei transfereix, pràcticament per complet, el camp i moment d'aplicació d'una "Situació d'Interès de Seguretat Nacional", SISN (en majúscules al projecte de llei) al president del govern espanyol. Segons l'article 15, el president és qui dirigirà la política de seguretat nacional, proposarà l'"Estratègia de Seguretat Nacional" i podrà "declarar la situació d'interès per a la Seguretat Nacional" (que a partir d'ara indico amb l'acrònim SISN)" i que "les comunitats autònomes queden transformades en meres comparses: la seva obligació és cooperar i el seu únic dret és rebre informació en una mena de conferència sectorial formada per representants autonòmics (art. 6)".

Així conclou que "Aquest projecte de llei conté dues lliçons generals:
·         La primera és demostrativa: prova explícitament que el sistema autonòmic no té cap garantia política a Espanya; aquest fet, la destrucció del pacte constitucional, explica i justifica el sobiranisme català, sorgit com a moviment de pura autodefensa.
·         La segona és estratègica. El govern espanyol no utilitzarà la via de l'article 155: evitarà com sigui escenes dramàtiques al Senat. Simplement aprovarà ordes ministerials per, en nom d'una SISN, xuclar competències sin que se note el cuidado."


Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada