dissabte, 15 d’agost del 2015

13/08/15. Mas recorda en l'aniversari de l'arrest de Companys que l'aspiració de Catalunya a decidir el seu futur està "intacta"

Benvolguts,
En record de la indigna detenció per la Gestapo, la policia francesa i per l'inspector Urraca de la policia espanyola, del president Companys en el 75 aniversari del fet...

Crec que el president Mas hauria pogut aclarir que la Generalitat recuperada del president Tarradellas és la Generalitat Republicana, que va instituir-se el 14 d'abril de 1931 i va continuar el 23 d'octubre de 1977.
Així en Mas hauria pogut aclarir la seqüència de presidents i explicar que hi va haver en Francesc Macià, en Lluís Companys i en Josep Irla  abans d'en Josep Tarradellas.
I d'aquesta manera la frase Artur Mas recorda que només hi ha hagut cinc presidents entre Companys i ell, s'hauria convertit en:
 Artur Mas recorda que hi ha hagut set presidents entre el 14 d'abril de 1931 i el 13 d'agost de 2015...
Frase que donava més força a la institució!
I per donar més força encara a la continuïtat podia haver citat els presidents de la Generalitat des del primer, Berenguer de Cruïlles fins al 129è Artur Mas.

Aclareixo aquestes dades perquè a l'Espanya franquista i a l'Espanya Borbònica-franquista ni els han explicat, ni els interessa explicar-ho, que la Generalitat de Catalunya va constituir-se el 1359 ni que hi ha hagut 129 presidents, ni que el Regne de Castella es va apropiar entre 1707 i 1714 "por justo derecho de conquista" del Principat de Catalunya i dels Regnes d'Aragó, València, Mallorca, Sicília i Sardenya que conformaven la Confederació catalano-aragonesa...

I continuo insistint perquè en un programa de ràdio o televisió quan en Montilla va ser nomenat 128è president de la Generalitat, va sortir un tertulià o un assistent que va exclamar: Anda, si éste es el 128 quienes eran los anteriores? 

La seqüència va del 1359 fins al 1714 i del 1931 al 2015...
1er    Berenguer de Cruïlles 1359-1362
121è Josep de Vilamala 1713-1714
122è Francesc Macià 1931-1933
123è Lluís Companys 1933-1940
124è Josep Irla 1940-1954
125è Josep Tarradellas 1954-1980
126è Jordi Pujol 1980-2003
127è Pasqual Maragall 2003-2006
128è José Montilla 2006-2010
129è Artur Mas 2010-

I ara l'article sobre la carta del president Mas al diari Libération:

13 d'agost de 2015 10:35 h

Mas recorda en l'aniversari de l'arrest de Companys que l'aspiració de Catalunya a decidir el seu futur està "intacta"

El president publica un article al rotatiu 'Libération' en memòria del líder republicà quan fa 75 anys que va ser detingut i afusellat


(ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha publicat aquest dijous una tribuna al diari francès 'Libération' per recordar la figura de Lluís Companys en el 75è aniversari del seu arrest a França a mans d'oficials de l'Alemany nazi. Mas destaca que Companys va ser assassinat pel fet de liderar el Govern català. "No sols va lluitar contra la rebel·lió feixista del general Franco, també contra un govern espanyol poc respectuós amb la identitat i les institucions catalanes", subratlla Mas, que creu que "afortunadament, la situació no es pot comparar amb la d'ara". Malgrat això, apunta que: 
"la voluntat d'existir dels catalans i de decidir per nosaltres mateixos el nostre futur segueixen intactes".


En l'article 'Homenatge a un defensor de les institucions catalanes' publicat al rotatiu 'Libération', Mas recorda que aquest dijous es compleixen 75 anys del moment en què l'exèrcit alemany, acompanyat de la policia francesa, va irrompre a la vil·la bretona de La Baule-Escoublac per detenir l'exiliat Lluís Companys, que "malgrat el risc que corria, no va voler separar-se de la seva família".

El 123è president de la Generalitat va ser conduït a la presó parisenca de la Santé per ser interrogat i, amb la complicitat dels cos policial gal, va ser entregat al règim franquista, que va afusellar-lo "pel fet de liderar el Govern de la Generalitat" i al crit de 'Per Catalunya', tal com relata Mas.

A més, posa de relleu que el també líder republicà va ser l'únic president democràticament escollit en ser assassinat durant la Segona Guerra Mundial. "Companys va lluitar i morir en defensa de les institucions catalanes".

Per això, diu, "tots els catalans han de reconèixer la seva figura i el seu sacrifici".
La situació de l'any 1940 "no és comparable" a l'actual, assegura el president, que malgrat això deixa clar que "la voluntat d'existir" dels catalans i l'"aspiració a decidir el nostre futur" segueixen tant vives com fa 75 anys.


Artur Mas recorda que només hi ha hagut cinc presidents entre Companys i ell. Tot i això, durant aquest període, "el Govern de Catalunya s'ha convertit en una institució sòlida, consolidada i estable", apunta.

Al final de la tribuna, assenyala que:
Tant el govern francès com l'alemany han reconegut "la seva part de responsabilitat" en l'arrest i deportació de Companys, i que públicament se n'han disculpat. 
"Un gest de justícia que honora aquests dos governs", destaca Mas, que afegeix que "una Europa unida, democràtica i solidària no només exigeix que mantinguem viva la memòria històrica, sinó també que siguem capaços de reconèixer els nostres errors". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada