dissabte, 6 de febrer del 2016

05/02/2016. Editorial El PuntAvui. Un avís i una sortida per a Catalunya. Catalunya és, efecte seu de Madrid descomptat, el principal motor econòmic de l'Estat espanyol.

Benvolguts,

Avui analitzem l'Editorial d'El PuntAvui Un avís i una sortida per a Catalunya. 

L'Editorial contempla els problemes que llasten Catalunya en la seva relació amb Espanya. L’última frase és la més colpidora: L'economia espanyola continua molt regulada i és el govern el que, a través del BOE, assigna els grans contractes. Moltes activitats no s'arbitren d'acord amb la seva eficiència econòmica, sinó segons altres interessos. Alguns han aflorat. D'altres ho faran tard o d'hora. Però és una manera perniciosa d'organitzar l'economia de la qual Catalunya s'ha d'allunyar.

Molts interessos dels que han aflorat els coneixem: AVEs sense passatgers (errors de nous rics d’Espanya: obsessió, luxe i ostentació, aparent manca de criteri), autopistes sense cotxes (4 autopistes de peatge radials de Madrid que no han funcionat mai i han fet fallida), aeroports sense avions (Castelló, Ciudad Real), projectes sense riscs pels constructors (plataforma Castor).... 

En resum: Espanya té el gestor aeroportuari més gran del món, que és també el que registra més pèrdues. És el país del món amb més quilòmetres d'AVE tret de la Xina. I el segon amb més densitat d'autopistes d'Europa després de Portugal...

Però els constructors que han viscut del BOE (els del Puente Aéreo, de la Llotja del Real Madrid, de l'Ibex35) han treballat els darrers 30 anys a tota màquina en projectes irracionals, amb finançament de 147.000M€ dels Fons de Cohesió de la UE i més de 300.000M€ provinents de l'expoliació a Catalunya, el País valencià i le Illes.

O sigui, corrupció institucionalitzada, projectes que només serveixen per enriquir Florentinos...

5 febrer 2016 2.00 h
Un avís i una sortida per a Catalunya
Catalunya és, efecte seu de Madrid descomptat, el principal motor econòmic de l'Estat espanyol. Per això, qualsevol informe s'ha de prendre com si concernís directament al nostre país. La Comissió Europea acaba d'emetre la seva projecció de creixement per aquest any i pel que ve. Segons els seus càlculs, l'economia de l'Estat espanyol creixerà un 2,8% aquest any i un 2,5% el que ve. Són taxes positives, però encara queda molta feina a fer perquè el fantasma de la crisi quedi enrere i l'economia creixi fins al 4%. Per a Catalunya és un objectiu factible, sempre que pugui ordenar la seva pròpia política econòmica.
La Comissió Europea també assenyala les grans debilitats del govern espanyol. Ara n'hi ha que posen el focus en la inestabilitat política perquè això, s'afirma des de Brussel·les, fa que els inversors aturin les seves decisions. Però tal explicació, que es remarca interessadament en determinats mitjans, és circumstancial.

El problema que llasta l'economia espanyola, i amb aquesta la catalana, és de caràcter estructural, la manifestació del qual és un deute públic, privat i extern molt elevat i un dèficit per sobre dels límits.

La CE ja ha avisat que, sigui quin sigui el govern que hi hagi a l'Estat, haurà de fer unes retallades d'almenys 9.000 milions d'euros.

Però l'arrel de tot plegat és molt més fonda. L'economia espanyola continua molt regulada i és el govern el que, a través del BOE, assigna els grans contractes. Moltes activitats no s'arbitren d'acord amb la seva eficiència econòmica, sinó segons altres interessos. Alguns han aflorat. D'altres ho faran tard o d'hora. Però és una manera perniciosa d'organitzar l'economia de la qual Catalunya s'ha d'allunyar.

Editorial PuntAvui

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada