dimarts, 23 de febrer del 2016

22/02/2016. Quim Sangrà. Desmuntem les mentides de La Vanguardia sobre els cognoms del Parlament. El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López, com tampoc dir-se Torres, Molina o Gil que són ambivalents (català i castellà alhora) o Vila, que és el cognom d’origen només català més freqüent”. Sangrà acusa l’entitat antiindependentista de manipular les dades...

Benvolguts
Presentem 3 articles sobre el mateix tema:
·         LV. Un tal Castro fa una parida sobre la legitimitat i la representativitat dels components dels partits en el Parlament de Catalunya en funció de la pertinença en un conjunt dels cognoms més corrents o no..
·         Vilaweb. Parla de la irritació de la xarxa per l’article de LV
·         Directe.cat. Finalment, es fa una anàlisi estadística i denuncia la mala fe o la ineptitud del Castro, donant resultats més sòlids calculats científicament...

La tesi del Castro és: qüestionar la legitimat i representativitat de Junts Pel SÍ i de la classe política catalana al Parlament.

El problema no és que La Vanguardia Española, subvencionada per la Generalitat, vulgui fer mal a Catalunya, perquè aquesta qüestió està més que demostrada al llarg dels darrers gairebé 80 anys de feixisme militant dels Godó. Podríem posar exemples, començant pels escrits com el Finish Cataloniae? del feixista Carlos Sentís el febrer del 1939 o La Falsa Ruta de Ferran Valls i Taberner de la mateixa època, seguint pel manifest del Galinsoga, i començant, però, amb la portada de l’exemplar del 27 de febrer del 1939, quan els amos Godó varen arribar a Barcelona des de Burgos, on varen usar com a número del diari el que pertocava al 19 de juliol del 1936, amb la intenció de fer veure que durant la guerra d’Espanya contra Catalunya finançada entre d’altres pels putos amos Godó, aquell diari no era seu sinó que era del poble perquè havia sigut confiscat amb el Decret de Col·lectivitzacions del Govern Companys.

Havíem escrit l’any passat en aquest Bloc aquest paràgraf, prou significatiu:
 La pàgina 2 del 25 de gener, darrer dia de La Vanguardia gestionada pel poble, diu: 
“El pueblo y el ejército en defensa del país contra la invasión italogermanofacciosa” 
I el del dia 27 de gener, primer dia publicat un altre cop pels antics propietaris es posava incondicionalment al costat dels facciosos i de les forces d’ocupació i extermini diu: 
“Barcelona para la España invicta de Franco. Presente!”


Vegem ara els articles:
Comencem per LV:
1.   Sólo 32 de los 135 diputados del Parlament lleva algún apellido de los más frecuentes de Catalunya
Junts pel Sí, en el vagón de cola: únicamente 5 de sus 62 diputados cuentan con ese rasgo patronímico
CARLES CASTRO, Barcelona
21/02/2016 02:39 | Actualizado a 21/02/2016 17:52
¿De dónde sale la clase política catalana? ¿Cuáles son los mecanismos de reclutamiento de los representantes del pueblo? Mientras los sociólogos acometen sesudos estudios para responder a estas inquietantes preguntas, las estadísticas del Idescat ofrecen conclusiones aún más sorprendentes. Por ejemplo, sólo 32 de los 135 diputados elegidos el 27 de septiembre pasado para ocupar un asiento en el Parlamento catalán cuentan con algúnapellido que figure entre los 25 más frecuentes en Catalunya. Y lo más llamativo es que el grupo mayoritario, Junts pel Sí, es de los que menos miembros tienen con apellidos que figuren entre los más numerosos. Todo lo contrario de lo que ocurre con Ciutadans o el Partido Popular.
Un repaso, grupo a grupo, arroja pocas dudas al respecto. En el caso de JxSí, la falta de correspondencia con la realidad de Catalunya es abismal. Sólo cinco de sus 62 diputados (Munell García, Rodríguez González, Munté Fernández, Gómez del Moral Fuster y Corominas Díaz) tienen algún apellido que figure entre los 25 más usuales.
Pero si la lista se amplía a los cien apellidos más frecuentes, sólo aparecen diez diputados más adscritos a la coalición soberanista. Y la mayoría, muy abajo. El primero, Morales, ocupa el puesto 29 en el ranking del Idescat; luego, figura un Martí (en el 33), un Puig (en el 42), y tres Solé (en el 51). A continuación aparece un Rovira (en el 69), un Bosch (en el 76), un Reyes (en el 80) y un Ibáñez (en el 90). Los otros 47 diputados de Junts pel Sí cuentan con apellidos que ni siquiera figuran entre los cien más frecuentes. La situación contraria se produce en el caso de Ciutadans, que es el grupo con más diputados (14 sobre 25) cuyos apellidos aparecen entre los más numerosos en Catalunya.
Para empezar, el partido naranja cuenta con tres García (el apellido más usual), un López (el número 3 en el ranking del Idescat), tres Sánchez (el número cuatro) y un González (el número 8, además de otro González cuyo primer apellido es García). El resto son un Gómez, un Ruiz, un Jiménez, un Torres, un Gutiérrez y un Serrano. Además, uno de los Sánchez se apellida también Martín (número 11 del ranking). Sin embargo, en proporción es el grupo popular el que cuenta con más apellidos comunes entre sus diputados: siete sobre once.
Los populares cuentan con tres García (empezando por su cabeza de lista), un Sánchez, un Rodríguez, un Fernández Álvarez y un Gil. Eso sí, este grupo cuenta también con un Pujol, aunque, pese a su notoriedad, este apellido ocupa el número 54 en el índice de mayores frecuencias en Catalunya. Por su parte, los socialistas catalanes tienen sólo cuatro parlamentarios sobre 16 que exhiban apellidos muy comunes (Martínez, Pérez, Moreno y Romero).
Finalmente, los grupos con menos diputados que presenten apellidos muy usuales son Catalunya Sí que Es Pot y la CUP. El mix catalán de Podemos e ICV cuenta con un Martínez, mientras que su otro apellido más común, Vidal, figura ya en el número 27 del ranking, además de un Grau (que se sitúa en el número 95). En cuanto a la CUP, la formación anticapitalista sólo cuenta con uno de sus 10 diputados (Gil) cuyo apellido figure entre los 25 más frecuentes. Del resto, el más común es un Serra (en el puesto 32), mientras que ninguno de los otros aparece siquiera entre los cien primeros de la clasificación.
De hecho, al menos 80 de los 135 diputados del Parlament cuentan con apellidos (cualquiera de los dos) que están fuera de los cien más usuales en Catalunya. Traducido en cifras estadísticas, el resumen es concluyente. Los 32 diputados con los 25 apellidos más frecuentes suponen menos del 24% del Parlament. En cambio, en el conjunto de Catalunya esos apellidos alcanzan a casi el 40% de la población. Vista por grupos, esa realidad presenta aún mayores asimetrías.
En el caso de JxSí, los diputados con los 25 apellidos más frecuentes suponen poco más del 8%, un porcentaje que alcanza al 9% del grupo de CSQP y al 10% del de la CUP. En cambio, ese mismo contingente supone el 25% de los diputados socialistas y, ya con una clara sobrerrepresentación, el 56% de los de C’s y el 64% de los del PP. Y si la lista de apellidos se amplía, algunas de esas desviaciones se acentúan.
Por ejemplo, sólo 15 de los 62 diputados de JxSí cuentan con apellidos que figuren entre los cien más comunes. Eso supone un 24% de los parlamentarios de la coalición, mientras que los cien apellidos más frecuentes abarcan a más del 60% de la ciudadanía catalana. Y en línea con esas cifras, los 47 diputados de JxSí con apellidos que están fuera de los cien más usuales suponen casi el 76% del grupo, en contraste con el porcentaje de población que exhibe esos apellidos más inusuales: menos del 40%.
En conjunto, los 80 parlamentarios catalanes con apellidos poco comunes suponen casi el 60% del Parlament, mientras que –como se ha dicho– ese rasgo patronímico sólo alcanza al 39,7% de la ciudadanía. Por ello, la pregunta es inevitable: ¿es representativa la clase política catalana de la población real del país?

Seguim amb els comentaris del Vilaweb:
2. Irritació a la xarxa per un article de ‘La Vanguardia’ que analitza els cognoms dels diputats del parlament
Un dels primers a mostrar la sorpresa amb l'article ha estat el conseller de Justícia Carles Mundó
http://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/ico_temps_lectura.png Diumenge  21.02.2016  18:50
Un article de ‘La Vanguardia’ en el qual s’analitza si els cognoms dels diputats del Parlament de Catalunya són representatius de la societat, ha generat un cert malestar a la xarxa. El text, firmat pel periodista Carles Castro, titula i conclou el següent: ‘Només 32 dels 135 diputats del parlament tenen algun cognom dels més freqüents a Catalunya.’
Aquesta espinosa afirmació es basa en una estatística de l’Idescat que assenyala quins són els vint-i-cinc cognoms més freqüents al Principat. De tots els partits que tenen representació al parlament, l’article diu que Junts pel Sí és el menys representatiu de la societat perquè és la formació que té menys diputats amb cognoms que figurin entre els més freqüents. ‘En el cas de JxSí, la manca de correspondència amb la realitat de Catalunya és abismal’, diu l’article. I afegeix: ‘Només cinc dels seus 62 diputats (Munell Garcia, Rodríguez González, Munté Fernández, Gómez del Moral Fuster i Corominas Díaz) tenen algun cognom que figuri entre els 25 més usuals.’
Fins i tot, si la llista s’amplia als cent cognoms més freqüents, ‘només’ deu diputat més adscrits a Junts pel Sí hi apareixen.
Per una altra banda, en el cantó oposat a Junts pel Sí es troben Ciutadans i el PP, els dos partits més representatius de la societat catalana, diu l’article. ‘Per començar, el partit taronja compta amb tres García (el cognom més usual), un López (el número tres en el rànquing de l’Idescat), tres Sánchez (el número quatre) i un González (el número vuit, a més d’un altre González el primer cognom del qual és García)’, diu l’article. Quant als populars, aquests compten amb tres García (començant pel seu cap de llista), un Sánchez, un Rodríguez, un Fernández Álvarez i un Gil.
Així doncs, segons l’anàlisi, en el cas de Junts pel Sí, els diputats amb els vint-i-cinc cognoms més freqüents representen poc més del 8%. Catalunya Sí que es Pot un 9% i la CUP un 10%. En canvi, el PSC arriba a un 25%, Ciutadans a un 56% i el PP a un 64%.
Un dels primers a mostrar la sorpresa amb l’article ha estat el conseller de Justícia Carles Mundó. Heus ací el piulet que ha fet:
No sóc capaç d'entendre perquè LV es fixa en els cognoms dels diputats del Parlament. ¿També ho ha fet pel Congreso?

I acabem amb un informe del Directe.cat que desmunta la parida feta pel tal Castro i publicada a LV:
22 DE FEBRER DE 2016 05:00 H
La Vanguardia qüestiona la representativitat de Junts Pel Sí perquè segons el diari només un percentatge ínfim dels seus diputats porta algun dels cognoms més freqüents de Catalunya
La Vanguardia ha generat una forta polèmica en publicar un article, en la línia del que en el seu dia va publicar La Razón,  on assegura que segons l’ IDESCAT només 32 de los 135 diputats escollits el 27-S tenen algun cognom que figuri entre el  25 més freqüents a Catalunya. La noticia es basa en l’anàlisi barroera de les dades i sense tenir en compte qüestions fonamentals sobre la distribució de la freqüència i repetició dels cognoms a Espanya i Catalunya. El directe.cat ha preguntat a un expert que dóna les claus per rebatre aquest nou intent de qüestionar la legitimat i representativitat de Junts Pel SÍ i de la classe política catalana al Parlament.

El Conde de Godó i el director de La Vanguardia, Màrius Carol  




Els càlculs interessats de La Vanguardia
Quim Sangrà, membre de l’Associació Pedra Seca d’Estudis Genealògics, fa un seguit de reflexions que desmunten les manipulacions i mentides que La Vanguardia, han llançat sobre els cognoms del diputats del Parlament.  En primer lloc, Sangrà esmena els càlculs de La Vanguardia. El diari assegura que hi ha 32 diputats amb els 25 cognoms més freqüents i que suposen menys del 24% del Parlament, mentre que en el conjunt de Catalunya aquests cognoms són gairebé el 40% de la població. El cert però, és que La Vanguardia erra en els càlculs perquè sumen les dades del primer i el segon cognom i s’obliden que hi ha gent que porta dos dels cognoms més freqüents, que el diari computa com a persones diferents quan són una persona i per tant són repetits. Si s’agafen per separat els primers o segons cognoms, o es fa la mitjana, el resultat és que només un 20% del conjunt de la població porta algun dels cognoms més freqüent, sent generosos no arribaria al 30%. En resum, al Parlament duen els cognoms més freqüents un 24%, el que suposa una desviació estadística irrellevant i més si es té en compte que al Parlament hi ha representats territoris amb major diversitat de cognoms.

“El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López”
En segon lloc, Sangrà assenyala que La Vanguardia interpreta les dades de l’IDESCAT com vol, ja que els percentatges dels cognoms García i els 7 patronímics hiperrepetitius castellans -López, Martínez, Sánchez, Rodríguez, Fernández, Pérez i González-, sumats arriben només al 23,6%  (amb segons cognoms inclosos) del total de cognoms de Catalunya, mentre que més del 76,4% dels catalans tenen altres cognoms. “Que García, Martínez o López, siguin els noms més freqüents, no vol dir que siguin els cognoms que porta tothom, si no, simplement els més repetits, però amb uns percentatges molt baixos.
El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López, com tampoc dir-se Torres, Molina o Gil que són ambivalents (català i castellà alhora) o Vila, que és el cognom d’origen només català més freqüent”,
assenyala Sangrà que acusa l’entitat antiindependentista de manipular les dades per dir “bajanades i d’utilitzar els cognoms com a arma llancívola”.

Els cognoms castellans són molt repetitius i tenen una variabilitat molt baixa, per això són més comuns
“Els cognoms catalans en canvi són molt més variables, hi ha molts més cognoms catalans, i el sistema basc, per exemple,encara és més variable”, explica Sangrà, que assegura que això justifica que García, Martínez i López siguin els noms més repetits. De fet, Sangrà recomana un cop d’ull al mapa de la concentració de cognoms per províncies a Espanya, fet en bases a les dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE),  la distribució dels cognoms a l’estat espanyol  s’explica pel "sistema" de cognoms castellans, que es basa molt en els cognoms asturlleonesos (de la llengua asturlleonesa) i per això el màxim de concentració es troba en la zona d'Astúries i Castella i Lleó, explica Sangrà.

Els sistemes de cognoms basc, aragonès i català resten ben diferenciats del sistema castellà
 La repoblació cap al sud i el tipus de feudalisme castellà, molt depenent del "senyor" fa que tant a les dues Castelles, com a Andalusia i Extremadura els cognoms que substitueixen els noms moriscos durant la reconquesta i més tard els que quedaven, juntament amb els hebreus, siguin els patronímics castellans dels "senyors feudals" (García, Fernández, López, etc...).  Clarament, els sistemes de cognoms basc, aragonès i català resten encara avui en dia, ben diferenciats del sistema de baixa variabilitat dels patronímics asturianocastellans.

Aquest fet s’evidencia ja a inicis de l'Edat moderna (ss. XV i XVI) quan començà el costum d'afegir-hi un cognom o topònim al cognom (López de Ayala, Martínez de Heredia, etc...) per a poder distingir les diferents branques en poblacions en què la immensa majoria de vilatans tenien el mateix cognom. De fet, aquest és l'origen inicial de que a Espanya (i, en part, a Portugal) s'adoptin els dos cognoms-una raresa a Europa-, i s'oficialitzin quan s'inicia el Registre Civil el 1875, perquè els cal una eina per a poder identificar correctament les persones.

Fins ben entrat el s.XIX Catalunya, a diferència d’Espanya, només feia servir un cognom
 Cal recordar que a Catalunya, diu Sangrà, el sistema originari de cognoms és d'un sol cognom fins a ben entrat el s. XIX –com demostren els registres parroquials- i que no és fins el 1875 també que a Catalunya la gent no comença a fer servir els dos cognoms (cosa que només feien algunes famílies benestants, generalment  per a conservació del cognom de les pubilles). Si Catalunya hagués estat un estat sobirà tot aquest temps, de ben segur que duríem un sol cognom, perquè amb la variabilitat de cognoms d'aquí no hagués calgut aquesta mesura.

Joan A. Forès 
Reflexions

1 comentari: