dimarts, 16 d’agost del 2011

16/08/11. Ramon Carner, el CCN i les altres infraestructures

Avui hi ha tres articles interessants a l’AVUI.
En el primer Ramon Carner, en l’article Les altres infraestructures ens demostra una gran mancança dels catalans: el coneixement del propi país.
En el segon, Vicent Sanchis amb el títol Peatges per a tothom, proposa peatges per a tothom a l’estat espanyol, ja que mantenir les autovies ni que sigui amb molt poc trànsit s’ha de fer i dubta que hi hagi diners per fer-ho sense peatges.
El tercer és de l’Enric Vila, té per títol Barcelona-Madrid i analitza com Madrid utilitza l’Estat per reforçar-se i hegemonitzar Portugal i Catalunya.
Els publicarem i analitzarem en dues parts, en aquesta Reflexió i en la següent.

El primer article és molt profund. El signa el nostre conegut Ramon Carner, President del CCN. El títol és Les altres infraestructures i ofereix una anàlisi molt encertada d’una mancança important del poble de Catalunya: la manca de formació nacional dels catalans. Ignorància que segons Carner és deguda a la conveniència dels polítics a mantenir el poble en la inòpia!
És un problema que el nostre Grup d’Opinió Els Almogàvers, ja havia intuït fa mesos i que ja estem intentant intervenir-hi a través de les Associacions de cada barri de Barcelona per la Independència (BxI).
Transcric íntegrament l’article ja que considero que tot és aprofitable, com tot el que proposa el Cercle Català de Negocis!

Una cosa que em preocupa més que el pacte fiscal és la manca de formació nacional dels catalans. Tot i que mai no havíem parlat tan clarament d'independència, tot i que fins i tot CiU i el president Mas comencen a parlar-ne i a dir que la desitgen, en realitat encara hi ha molts catalans que coneixen molt poc dels nostre país, de la nostra història i dels objectius de construcció nacional que tenien molts dels catalans que ens han precedit. I no és qüestió d'enquestes i de majories més o menys àmplies. Guanyar un referèndum no és el problema, igual que el problema no és el que digui Espanya sobre el pacte fiscal que Mas vol proposar a Madrid.
El problema fonamental que tenim com a país és la manca de formació nacional del poble. És responsabilitat dels polítics preparar la gent per assolir els objectius nacionals, siguin els que siguin. Si no hi ha pedagogia, ensenyament, coneixement de la història, si no es dóna a conèixer la vida i l'obra dels catalans que més han contribuït a tirar endavant el país, si no formem quadres, directors generals competents, i un relat que defineixi els potencials d'una Catalunya Estat, sempre ens doblegaran i l'independentisme no assolirà els seus objectius.
Potser és el que volen els nostres dirigents. Em fa l'efecte que ens han tingut adormits durant 30 anys i que, encara avui, quan els abusos continuats d'Espanya han començat a despertar-nos, molts fan tot el possible perquè els únics canvis siguin verbals, estètics, retòrics. Amb les qüestions de país, els nostres dirigents actuen amb una doble moral que no acceptarien ben segur a la vida privada.
Un bon exemple del que intento explicar seria el Barça de Guardiola: es parla del Barça i s'espera que faci una temporada tan gloriosa com les anteriors. Tothom parla de l'equip i de Guardiola. Molt bé. Però ara imaginem-nos que Guardiola hagués de competir a la lliga sense fer una pretemporada com Déu mana; sense provar els nous jugadors, assajar noves tàctiques, sense fer un entrenament físic que permeti l'equip aguantar els partits sense trencar-se, sense cohesionar el grup.
Oi que si Guardiola s'omplís la boca de promeses però es passés l'estiu de vacances, sense fer la preparació necessària de l'equip, els resultats segurament no serien els mateixos? Doncs això és el que han fet durant 30 anys els nostres polítics. S'han embolicat amb la bandera i han parlat molt de la manca d'infraestructures de Catalunya. Han parlat de les infraestructures físiques: del tren, de l'aeroport, de les autopistes, però no de les intel·lectuals o espirituals, que són imprescindibles per poder aconseguir-les i treure'n un profit. Ens han mantingut en el més cruel dels infantilismes.
Els catalans no coneixem el que hem estat i ni tan sols coneixem la realitat del que ens està passant. Tenim inoculat el desig però no ens ajuden a assolir la maduresa necessària per aconseguir-lo.
Espanya no se'n surt, el café para todos (l'Estat de les autonomies) no s'aguanta. Aquesta tardor Alemanya decidirà i Catalunya tindrà una altra oportunitat. Preparem-nos per no desaprofitar-la.
Ramon Carner, President del CCN

Cal estar preparats pels esdeveniments a curt termini... 

Però cal treballar intensament, amb visió de futur, si volem tirar endavant el país!

Joan A. Forès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada