dilluns, 16 de maig del 2011

15/05/11. La morositat de les empreses públiques

Benvolguts,
Fa 15 dies, concretament el 3/5/11 parlàvem de morositat, lligada a la corrupció. Avui comentem una notícia d’agència i un article relacionats amb la morositat.

La notícia de l’agència EFE del 9 de maig parla de les insolvències de les empreses degut fonamentalment a que no poden refinançar el seu deute (vegeu la reflexió d’ahir sobre Qui es menja el crèdit?). Un article de El País d’avui parla de la morositat de les Administracions, que ofega a pimes i autònoms. I explica que: El sector públic paga a 157 dies, el triple del que està establert per llei.

Els tòpics que apareixen en els articles comentats són: l’empresa no ha de fer de banc, no pots estar obligat a pagar a Hisenda si Hisenda et deu més diners dels que tu li deus, la morositat dels ajuntaments s’ha convertit en la primera causa de pèrdua de llocs de treball i de tancament de pimes...

Fa quinze dies jo ja em queixava. Concretament, copio:
“A part de parlar de quantitats i tants per cent i millores o pitjores, el que cal és parlar del concepte en sí! Si admets la institucionalització del retard ja podem estripar les cartes! I aquí està plenament institucionalitzat. En castellà diuen: “Dame el pan i toma el real”. I així és com hauria de ser. El que fa fredor no és que l’administració  pagui a 157 dies sinó que estigui pactat, i per llei, pagar a qualsevol termini que no sigui al comptat.”

D’antuvi, la notícia de l’agència EFE es titula: Nou rècord d'insolvències en el primer trimestre per l'agonia empresarial

El nombre de concursos de creditors han arribat a un màxim històric en el primer trimestre de l'any al pujar a 1.803, un 5,9% més que en el mateix període de l'any passat, degut, sobretot, a la agonia que arrossegaven moltes empreses que no han aconseguit refinançar els seus deutes. Segons l'Estadística del Procediment Concursal publicada avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el nombre d'empreses i autònoms insolvents va créixer el 8,3%, fins a 1.552, mentre que els particulars que van recórrer a aquests procediments van mostrar la tendència contraria i van baixar un 7%, fins a un total de 251.

El sector constructor i immobiliari va seguir proporcionant gairebé un terç de les insolvències empresarials, mentre que el 19,6% es va registrar en la indústria i en l'energia, i el 15,7% en el comerç. Els concursos de creditors van continuar afectant a petites empreses i a autònoms, ja que el 74,9% va tenir lloc en companyies amb menys de 49 treballadors i gairebé la meitat comptaven amb menys de 10 treballadors o no en tenien cap.

El soci de Price-Waterhouse-Coopers, Enrique Bujidos, va explicar que la xifra històrica d'insolvències del primer trimestre "és fruit de l'agonia de moltes companyies que han sobreviscut en els últims anys a les dificultats econòmiques però que ja atravessaven una crisi brutal".

El president del registre d'Economistes Forenses (REFOR), Leopoldo Pons, va insistir en que el nou rècord d'insolvències demostra que "la crisi que viu Espanya és de llarg termini".

I en El País, Clara Blanchar titula l’article: La morosidad de las Administraciones ahoga a pymes y autónomos
Las Administraciones catalanas pagan cada vez más tarde a sus proveedores. Aunque el año pasado se aprobó la nueva Ley de Morosidad, que establece que el sector público debe pagar en 50 días (en 30 a partir de 2013), ahora están pagando de media a 157 días: más del triple. Lo dice una encuesta de la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad, cuyos responsables alertan de que la demora en los pagos está ahogando a las pequeñas y medianas empresas. "La morosidad, sobre todo de los Ayuntamientos, se ha convertido en la primera causa de pérdida de puestos de trabajo y de cierre de pymes", afirma Antoni Cañete, portavoz de la plataforma.

"Es una situación crítica que empeora", asegura un jefe patronal. "Un autónomo no debe financiar a la Administración", dice un afectado. Cañete, que también es vicepresidente de la patronal PIMEC, no tiene reparo en manifestar que "las Administraciones, que no se pueden endeudar, lo están haciendo a través de los proveedores y lo más grave de todo es que los plazos empeoran". La encuesta de la plataforma situaba los plazos de pagos en 2009 en 154 días, tres menos que en 2010. "España es el país donde peor paga la Administración después de Grecia", alerta. Cañete destaca dos cifras globales: que desde el inicio de la crisis, en 2008, han cerrado en España 400.000 empresas y que los Ayuntamientos tienen una deuda reconocida de 3.000 millones de euros."

“El profesor del Departamento de Política de Empresa de ESADE Ignacio Mur considera la deuda del sector público "definitiva para la no continuidad de las pymes", "las está ahogando", sostiene, y se muestra muy duro con las Administraciones y los legisladores: "Estamos gobernados por economistas teóricos y los que han redactado la ley no han pisado una empresa". Mur asegura que "la cuestión va a peor, porque las administraciones están cada día más desgastadas". Si a todo esto se suma la restricción del crédito y que los bancos han dejado de anticipar pagos a las empresas que están pendientes de cobro -el llamado factoring-, la bola se hace enorme.”

"El experto alerta de otra circunstancia: "Es increíble que si una Administración te debe dinero no puedas compensarlo con el pago de un impuesto, sería lícito y no está ni contemplado", lamenta. Mur explica el caso "escandaloso" de cuando el moroso es el Ministerio de Hacienda: empresas a quienes Hacienda les debe, por ejemplo, el IVA y a la vez deben seguir pagándolo. "Dios aprieta y ahoga", concluye, y considera que "compensar la morosidad con otro pago público paliaría el problema".

“Las empresas temen mayores incumplimientos después de las elecciones municipales. I se refieren a que departamentos como el de Educación, que está pagando a cuatro, cinco y seis meses, y el de Cultura, que ha reducido drásticamente el presupuesto.”

“Pese a tener motivos, cuesta encontrar víctimas de la morosidad que expongan públicamente sus casos. Un autónomo del sector de la comunicación asegura que la Generalitat paga hasta a nueve meses: "Tienen la cortesía de avisar, de forma que se convierte en un 'lo tomas o lo dejas' y, tal como está la cosa, lo tomas. Aunque, claro, es una rueda, y si no te pagan, no pagas tú".

Otra empresa, de diseño gráfico, optó hace meses por no trabajar con el sector público: "Adiós a grandes proyectos y hola a la tranquilidad", destacan, y argumentan: "Un autónomo nunca debe financiar a la Administración. ¡Sería el colmo!".

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada