dimarts, 18 d’octubre del 2011

18/10/11. El president d'Extremadura acusa Catalunya de viure subsidiada

Benvolguts,
Us copio una notícia d’agència:
El president d'Extremadura, José Antonio Monago, ha acusat avui Catalunya de viure subsidiada, i d'intentar quedar-se amb l'Estatut coses que no són seves. Segons el dirigent popular, escollit amb el suport d'IU, Catalunya es beneficia de subsidis en els pressuposts generals de l'Estat i gràcies al text estatutari. "És veritat que a Extremadura, per exemple, o a Andalusia, hi ha el PER, però també n'hi ha a Catalunya i el paguem tots els anys amb els pressuposts generals de l'Estat. I el paguem amb l'Estatut de Catalunya, que diu que el que és meu és meu i que el que és dels altres ja en parlarem", ha deixat anar.
Monago no ha dubtat a demanar al portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que es disculpi per les seves crítiques despectives a les ajudes del PER. "El mínim que pot fer és disculpar-se si té un mínim de sensibilitat encara", ha dit en una conferència de premsa després de mantenir un dinar de treball juntament amb altres presidents autonòmics amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
El president extremeny ha titllat les declaracions de Duran de "molt desafortunades" perquè "es presten a fer barallar als territoris". "És un acudit fàcil, recurrent ja, però massa fàcil i que ofèn", sosté. "És com si jo digués que mentre els extremenys estaven treballant, altres estaven a la barra del bar esperant les ajudes per a la indústria de l'automòbil a Catalunya", ha insistit, obviant el dèficit fiscal que pateix Catalunya.

Aquestes acusacions recorden la frase feta castellana que diu “Piensa el ladrón que todos son de su condición”.

No costa massa de rebatre les opinions del President d’Extremadura. Ens basem en dades i gràfics del CCN:
  1. 1.     Les balances fiscals diuen que mentre cada català paga cada any els seus impostos a l’Estat i 2.704 € no tornen, els extremenys en reben 3.134 €. O sigui que és com si cada català pagués un subsidi que va íntegrament a cada extremeny


  1. 2.       També podríem observar com a Extremadura hi ha 3 vegades més de funcionaris (un de cada tres extremenys que treballa és funcionari) que a Catalunya (un de cada deu catalans que treballa és funcionari). I evidentment la resta dels extremenys que treballa difícilment pot generar diners per a tothom (per això hi ha el PER!).


Avui sentia per ràdio que la “cultura del subsidi” fa que els subsidiats s’hi trobin bé i de cap manera vulguin fer-se grans ja que perden els seus privilegis. Per tant els subsidiadors anirem esquitxant fins que tots siguem pobres (anivellament per baix i no per dalt!).


De fet, observant aquest mapa i d’altres de semblants referits al PIB/habitant o a la densitat de població, per exemple, es pot observar aquesta similitud: Les CCAA més deshabitades, són les que tenen proporcionalment més funcionaris, les més subsidiades fiscalment i també amb els PER i les que tenen més infraestructura ferroviària d’AVE i més Autovies gratuïtes (Extremadura té més autovies gratuïtes que Catalunya). Curiós no?

  1. 3.       El PER (1984) era una prestació de subsidi pels treballadors agraris amb residència a Andalusia o Extremadura. Donava dret a cobrar 6 mesos de subsidi per haver treballat en el camp 35 jornades (peonadas). El 1996 el PER es transforma en AEPSA i samplia la prestació a Múrcia, Castella-La Manxa, Castella-Lleó, Comunitat Valenciana, Canàries i Aragó. Actualment amb 20 jornades treballades es té dret a cobrar el subsidi, del voltant de 400€ mensuals.


Un altre dia en parlarem més del PER.

Esperem que aquestes dades ajudin al Sr. Duran i Lleida a respondre contundentment (i amb llum i taquígrafs) al Sr. Monago...

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada