dimecres, 15 de febrer del 2012

15/02/12. Monarquia o República a TV3 (2)

Benvolguts,

Abans d’ahir ja varem fer una extensa explicació de les bases per a poder debatre si Monarquia o República. Aquests dos darrers dies tenim diverses notícies i comentaris sobre l’emissió:

1.       Del directe.cat en traiem la notícia el dia 13. El PP no pot amb Terribas: dimecres s'emet el documental 'Monarquia o República'

2.       Del mateix dia 13 i de l’Avui/El Punt en traiem la notícia que La Comissió de la Dignitat acusa TV3 de censurar «Monarquia o república?»

3.       El dia 14 apareix signat per G.B. a l’Avui/El Punt l’article El debat surt del calaix on explica amb detall les viscisituds, l’actuació de comissaris polítics, la segona i la tercera versió del reportatge, fins deixar-lo ben endreçadet (altres en dirien pacificat)

4.       Natàlia Araguàs de L’ARA el dia 14 en dóna més dades.

5.       Finalment ens remetem a l’abril del 2010. Hem tret de l’hemeroteca i el comentem un article de l’Avui/El Punt no signat on s’explica el que anomenen “la post producció” o sigui la ribotada, el censurat, el cuinat i el trufat de la versió original.

I després de llegir els 5 articles estem més confusos que quan hem començat! S’ha ribotat i maquillat? Si és així per què en Josep Cruanyes ara està content i abans no n’estava? Coneixerem algun dia la versió original? Us recordeu de la censura franquista i el film Mogambo? O de les censures i tergiversacions de la informació sobre els viatges de Colom?

Us copiem uns tasts de cada article:

1.     El PP no pot amb Terribas: dimecres s'emet el documental 'Monarquia o República'

Les pressions que ha rebut TV3 per no emetre el reportatge han acabat en no res per l'anunci que la televisió pública catalana el té programat per dimecres




Finalment, 'Monarquia o República' arriba als nostres televisors. La TV3 de Mònica Terribas ha optat per l'emissió d'aquest documental malgrat les pressions que ha rebut per deixar-lo al calaix. El PP no volia que s'emetés el documental per respecte a la situació per la que està passant la monarquia espanyola. I fins i tot algunes fonts havien dit que en la reunió entre Artur Mas i el rei Joan Carles, el monarca havia demanat que no s'emetés. Sembla, però, que les pressions no han tingut èxit i que la directora de TV3 ha posat per davant la professionalitat periodística i el servei a la ciutadania. Dimecres, en el programa 'Sense Ficció', s'emetrà l'esperat documental.

 El documental, dirigit per Montse Armengou i amb Ricard Belis a la realització, se centra en l'anàlisi de l'experiència espanyola, a partir de la reinstauració de la monarquia parlamentària, després de la dictadura franquista. Ho fa a través de les opinions de testimonis d'excepció, com ho són Sabino Fernández Campo, secretari de la Casa del Rei durant un llarg període del regnat de Joan Carles I, o Simeó de Bulgària, exrei, que també va ser primer ministre d'un govern republicà del seu país i que, a més, manté una gran amistat amb el rei d'Espanya.

Alguns dels altres testimonis destacats són els historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona, el filòsof Josep Maria Terricabras, periodistes d'adscripció monàrquica, com Luis María Ansón, o persones amb opinions crítiques amb la monarquia, com Antonio Romero, coordinador de la Xarxa per a la Tercera República, Isabelo Herreros, membre de la Fundació Manuel Azaña.
http://www.directe.cat/noticia/187130/el-pp-no-pot-amb-terribas-dimecres-s-emet-el-documental-monarquia-o-republica

2.     La Comissió de la Dignitat acusa TV3 de censurar «Monarquia o república?»

13/04/10 - EL PUNT email protegit

La Comissió de la Dignitat ha considerat la decisió de la direcció de TV3 de suspendre l'emissió del reportatge Monarquia o república? com un «acte de censura» i un «greu atac contra la llibertat d'expressió i els drets polítics». En un comunicat, la Comissió de la Dignitat ha «condemnat» el que considera «un acte contra els drets d'informació dels professionals de TV3» i ha exigit «la rectificació» dels responsables de la cadena i que s'emeti el reportatge «tal com ha estat realitzat per l'equip responsable, sense cap mena de censura». La Comissió de la Dignitat, a més, recorda que el treball l'ha realitzat «el prestigiós i premiat equip de TV3 Premi Dignitat 2008».
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/13-comunicacio/-/157486-la-comissio-de-la-dignitat-acusa-tv3-de-censurar-lmonarquia-o-republicar.html

3.     El debat surt del calaix

Sobtadament, TV3 emet demà el documental ‘Monarquia o República', aturat fa dos anys perquè ‘requeria un altre enfocament', segons Terribas...
14/02/12 G.B email protegit




Sense ficció de TV3 emet demà, a les 23.15 h, el documental Monarquia o República, dirigit per Montse Armengou i realitzat per Ricard Belis. Aquest treball audiovisual va ser objecte de polèmica perquè “requeria un enfocament diferent al que havien plantejat” els seus autors, segons va explicar, l'abril del 2010, la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, en la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al Parlament. La Comissió de la Dignitat, entre altres organitzacions, va protestar per la decisió.

Gairebé dos anys després, TV3 treu el debat del calaix i ofereix el documental, que se centra en l'anàlisi de l'experiència espanyola a partir de la reinstauració de la monarquia parlamentària.

TV3 en va aturar l'emissió l'any 2010, quan el documental ja estava acabat –es va gravar al llarg del 2009– amb l'objectiu “d'ampliar encara més el rigor del treball”, segons va explicar Terribas. El documental d'Armengou i Belis –autors entre treballs de la trilogia iniciada amb Els nens perduts del franquismeva passar per diversos muntatges fins a adequar-se als requeriments exigits. Així, en l'última comissió de control a la CCMA, el 27 de gener, el president del consell de govern de l'ens, Enric Marín, va explicar que el treball ja “complia els estàndards de qualitat, diversitat de punts de vista, contrast i veracitat a criteri de la cadena”. En aquest sentit, el diputat del PP Santi Rodríguez va suggerir que no s'emetés ara el documental, al·ludint al cas judicial que afecta el gendre del rei espanyol, Iñaki Urdangarin. Marín va respondre que “efectivament és un tema delicat”, i va advertir al diputat popular que els mitjans de comunicació públics no funcionen a partir de tabús, sinó que han de poder parlar dels caps d'estat, siguin reis o presidents de república.

L'emissió del documental coincideix amb un moment en què les cadenes privades –especialment Tele 5 i La Sexta– han apostat per reportatges sobre el cas Urdangarin. En aquest sentit, Salvados de Jordi Évole va aconseguir diumenge el seu màxim (13%) amb l'entrevista a Jaume Matas.


 4.     Natàlia Araguàs de L’ARA. 'Monarquia o república' veu la llum. TV3 estrenarà demà el documental, dos anys després i amb l'enfocament revisat

TV3 emetrà demà el documental Monarquia o república, després de dos anys d'ajornament. Des de la cadena s'addueix que ha estat revisat i que ara sí que compleix els estàndards de qualitat i objectivitat.

Després de dos anys i almenys tres versions, TV3 estrenarà demà Monarquia o república a les 23.15 hores

TV3 va decidir el 2010 ajornar sine die l'emissió de Monarquia o república en considerar que calia "un enfocament diferent", segons va explicar aleshores la directora de TVC, Mònica Terribas. "És un debat legítim, però la televisió pública ha de plantejar-lo donant llibertat al ciutadà", va justificar. En l'última comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -el 27 de gener-, el diputat del PP Santiago Rodríguez va preguntar si hi havia la intenció de programar pròximament Monarquia o república donades "unes circumstàncies que són difícils per a la institució", en referència al cas Urdangarin. El president de la CCMA, Enric Marín, va confirmar que "efectivament" el documental ja estava acabat i que ara sí que complia els estàndards de qualitat i "objectivitat" de la casa. "Això no ha estat embargat dos anys", va puntualitzar, només és "un producte més delicat i complex" que ha requerit "un temps d'elaboració més lent".

"Ja era hora", va aplaudir, en canvi, Josep Cruanyes, el portaveu de la Comissió per la Dignitat, una de les entitats més crítiques amb l'ajornament. "És un acte de normalitat. La situació estranya era allò d'anar tan amb peus de plom", va dir ahir a l'ARA. Monarquia o república ha posat l'èmfasi a donar veu a testimonis diversos. Apareixeran Sabino Fernández Campo, secretari de la casa reial durant un llarg període, els historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona, i periodistes d'adscripció monàrquica com Luis María Ansón. Altres defensors del rei Joan Carles seran Simeó II de Bulgària, Aleix Vidal-Quadras, Gregorio Peces-Barba i Santiago Carrillo. A favor de la república hi parlaran Joan Tardà, Iñaki Anasagasti, Héctor López Bofill, Josep M. Terricabras i Toni Albà, entre d'altres.

5.     I l’actuació de la Comissió de la Dignitat a l’abril del 2010. 09/04/10. Polèmica per la "postproducció" del documental 'Monarquia o República?' a TV3

La Comissió de la Dignitat qualifica de "censura" la nova "postproducció" del reportatge anunciada per Mònica Terribas. L'entitat convoca els ciutadans a protestar a la plaça Sant Jaume el dimecres, 14 d'abril

La directora de Televisió de Catalunya (TVC), Mònica Terribas, ha fet saber aquest divendres, en la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament, que el reportatge Monarquia o República? està en fase de postproducció perquè necessita un enfocament diferent del que s’havia previst.

Per la comissió, aquesta nova postproducció anunciada per Terribas va "contra els drets d’informació dels professionals de TV3", i per això l'entitat exigeix la rectificació i l’emissió del programa "tal com ha estat realitzat per l’equip responsable, sense cap mena de censura".

Com a protesta, la comissió convoca als ciutadans a la plaça Sant Jaume de Barcelona el proper dimecres 14 d’abril, a les vuit del vespre, per brindar pel 69è aniversari de la proclamació de la república Catalana per part de Francesc Macià.



A veure qui ho entén? Entendrem el reportatge maquillat? Ja en parlarem!


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada