dimarts, 5 de març del 2013

05/03/13. Un estat que no deixa ni opinar

Benvolguts,

En una tertúlia radiofònica d’aquest matí algú a conclòs: Potser hem de fer una instància de genollons a Madrid per tal que ens autoritzin a fer una consulta sobre el dret a decidir si podem fer una consulta sobre el dret a decidir si podem fer una consulta sobre el dret a decidir si podem fer una consulta sobre el dret a decidir el nostre futur...

Ja sabeu que una de les meves frases preferides pertany a  l’obra Luces de Bohemia de Valle Inclan. Max Estrella, personatge en estat etílic perpetu li diu al seu company de borratxera que Espanya és una deformació grotesca d’Europa. Com que al poder no li ha agradat que el fiscal superior de Catalunya, opini sobre una sortida legal per tal que el desig del poble de Catalunya de ser consultat en un referèndum sobre el dret a decidir pugui realitzar-se, què fa el poder? Matar el missatger! Exemple de deformació grotesca d’Europa!


Vicent Partal
05.03.2013. Editorial Vilaweb

Un estat que no deixa ni opinar

Quan no deixen ni opinar els seus es fa evident que el procés tan sols es pot acabar amb una proclamació nostra i, en acabat, una batalla als tribunals internacionals

El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, va dir despús-ahir que trobava 'legítim' que Catalunya tingués la intenció de fer una consulta sobre el seu futur. Això i prou, va dir. Però immediatament, ahir, el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, li va respondre amb un decret destinat a destituir-lo. Una mostra excel·lent, una més, del tarannà profundament antidemocràtic que nia en els poders de l'estat espanyol.

En l'entrevista, el fiscal de Catalunya no va anar gaire més enllà de les obvietats. Va dir que 'al poble cal donar-li la possibilitat d'expressar què vol; en general, a qualsevol poble'; o bé: 'Crec que al final els legisladors han de ser conscients que legislen per als ciutadans i han de cercar el bé comú de tothom.' I encara ahir ho va matisar tot plegat recordant la preeminència de l'estat i que ell restava a les seues ordres.

Són doncs unes declaracions de manual, que resulta sorprenent que puguen ocasionar a ningú cap represàlia. I tanmateix el govern espanyol ha reaccionat de la manera més dura que hom es puga imaginar.

Però, a banda l'estupor que causa aquesta reacció, hem d'entendre que tenim davant un avís seriós. L'estat, destituint un home que no pot ser en cap cas sospitós d'independentista, avisa que no acceptarà ni tan sols la possibilitat d'opinar sobre la consulta. Així doncs, val més que, sense renunciar-hi, anem fent compte que tot plegat haurà d'acabar en una proclamació i una intensa batalla jurídica internacional. Crec.
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada