divendres, 13 de juny del 2014

13/06/14. EL JUEVES. RBA censura un acudit sobre el rei a la portada d''El Jueves'. 8 ninotaires i auxiliars deixen l'empresa. Uns nous setmanaris humorístics dedicats a la polític serien la cirereta que ajudaria al procés que el poble català ha endegat...


Benvolguts,

Articles endarrerits sobre el tema de l’empresa RBA, que va prohibir una portada del Jueves (com feia el Franquisme amb la Codorniz)!

Pel que es veu molts dels dibuixants del Jueves són catalans!
Jo ara proposo: No seria un bon moment, ara precisament, per recuperar la sàtira política de l’enginy dels dibuixants d’abans de la guerra, Junceda, Castanys, Cornet, amb el munt de setmanaris que publicaven, el Cucut, el Be negre, l’Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, etc?

Uns setmanaris polítics actuals en català serien la cirereta que ajudaria al procés que el poble català ha endegat i que té data de caducitat: 9N2014!

 




"Em destrossa la decisió que he hagut de prendre": Albert Monteys i Manel Fontdevila expliquen per què deixen 'El Jueves'

Cadascun dels dibuixants ha publicat a Twitter una vinyeta per exposar el seu punt de vista sobre el canvi de portada

ARA Barcelona | Actualitzada el 06/06/2014 10:52

Els dibuixants Albert Monteys i Manel Fontdevila han publicat a través de Twitter dues vinyetes en què expliquen els motius pels quals han decidit deixar de col·laborar amb la revista 'El Jueves' després que l'empresa editora, RBA, obligués a canviar la portada del número d'aquesta setmana, que feia broma sobre l'abdicació del rei. 





 
Monteys assegura que "han estat dies molt difícils per a molta gent" que estima i que 'El Jueves' "ha estat una llar fabulosa durant 18 anys". "Em destrossa la decisió que he hagut de prendre", continua, però assegura que els fets l'han "forçat" a seguir aquest camí. El dibuixant insisteix que va ser RBA, i en cap cas la revista, qui va decidir canviar la portada del número d'aquesta setmana, i que l'editorial ha imposat la "prohibició expressa" de "parlar en portada de la Casa Reial". "A l'interior, ens diuen, podem fer el que ens roti", afegeix, i agraeix, en to irònic, aquest gest.

"No sabem ni sabrem mai els mecanismes que han intervingut en la decisió de la cúpula de RBA", admet el dibuixant, que lamenta que "gràcies a aquesta decisió al quiosc gairebé no hi haurà alternativa al discurs unitari" segons el qual "la monarquia és necessària i és el futur". 

Monteys subratlla també que "hi ha tanta dignitat i valor" entre els que han decidit deixar 'El Jueves' com entre els que es queden "a batallar la revista cada setmana en condicions, ara mateix, molt dures", i acaba agraint "els ànims i la solidaritat" que els lectors li han mostrat durant les darreres hores. 
1 / 1
Mentresant, Manel Fontdevila també assegura que li sap "molt de greu" marxar d''El Jueves', on ha treballat "molt i molt de gust" amb persones que estima "absolutament". "Però a títol personal –segueix– no puc mantenir una relació amb un editor que ha canviat els termes del que teníem acordat i davant dels lectors que ens van donar tot el seu suport en l'afer de la portada que va dibuixar el Guillermo el 2007", en referència al número que va ser retirat per ordre judicial perquè hi apareixien els prínceps Felip i Letícia mantenint una relació sexual. Fontdevila també acaba el seu missatge agraint la "comprensió i solidaritat" dels lectors. 

Per la seva banda, la directora de la revista, Mayte Quílez, també s'ha referit a la polèmica en un tuit publicat aquest divendres al matí: "No he dit res, no tinc paraules i no puc parar de plorar per 'El Jueves', on porto més de 37 anys, i per tot el que significa". 

 
2. Albert Monteys, sobre la censura d''El Jueves': "RBA ens ha dit que ja no podíem tocar mai més la Casa Reial en portada"

Els col·laboradors Albert Monteys i Manel Fontdevila, que ja han anunciat que deixen la revista, expliquen a Catalunya Ràdio que les "decisions" preses aquesta setmana "canviaran" 'El Jueves', que passarà a ser "una altra" revista"
http://www.ara.cat/cultura/jueves-censura-rei-princep-portada_0_1151884943.html

ARA Barcelona | Actualitzada el 06/06/2014 09:56 
1 / 1
La Casa Reial ja no podrà tornar a ser tema de portada d''El Jueves' "mai més". Així ho han explicat aquest divendres els fins ara col·laboradors de la revista satírica en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', després que ahir es fes públic que el grup RBA ha censurat la portada prevista aquesta setmana amb el rei Joan Carles I i el príncep Felip de protagonistes. "RBA ens ha dit que ja no podíem tocar mai més la Casa Reial en portada", ha assegurat Monteys. Fontdevila ha afegit que les "decisions" preses aquesta setmana "canviaran" 'El Jueves', que passarà a ser "una altra" revista".

La censura de la portada ha provocat que un bon gruix de col·laboradors hagin decidir plegat, entre els quals Monteys i Fontdevila, dos dels històrics. Aquest últim ha subratllat que "és evident que ara 'El Jueves' haurà de buscar més dibuixants", alhora que ha remarcat que, per la seva part, la decisió de plegar ha estat "un salt en el buit", sense cap nou projecte imminent. "De moment ens interessava tancar aquesta carpeta", ha subratllat.

La portada censurada mostrava, sota el títol 'El rei abdica', un dibuix de Manel Fontdevila amb el rei traspassant al príncep una corona plena d'excrements. Preguntats sobre l'argument que els va donar RBA per retirar la portada, Monteys ha precisat que la consigna va ser que l'abdicació del rei "no era un tema tan important", i que "ara no tocava" situar aquests temes en portada, en un moment en què les vendes de la revista han baixat.

És la mateixa censura que imposen els integristes musulmans: Ni Al·là ni Mahoma no es toquen...


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada