dilluns, 7 de gener del 2013

07/01/13. Barberà. Singulars. Balances fiscals amb Guillem López Casasnovas

Benvolguts,
Presentem 2 apunts referits al catedràtic d’Economia Guillem López Casasnovas.
·       El primer forma part de la presentació del programa Singulars d’en Jaume Barberà del 12/04/2012. Incideix en el que ja coneixem i insisteix a denunciar que en les manifestacions de les retallades, siguin sindicats o indignats, no s’esmenti d’on ve el problema: De l’espoliació fiscal de Catalunya
·       El segon és un apunt d’un blocaire sobre el mateix tema del Singulars: Les Balances fiscals autonòmiques i com els diferents Gobiernos espanyols les ha amagades tant com ha pogut...
 
Jaume Barberà. Singulars:
Ens estem referint a la Balances fiscals i com l’estat espanyol, PSOE o PP les ha amagat fins a punts inversemblants, fent trampes descarades i embolicant la troca tant com han pogut, amb mandats del Congreso de les Diputados per fer-les públiques.
En Jaume Barberà en el resum del programa Singulars deia que: aquest dimarts dia 17 parlarem del dèficit fiscal. Ho farem amb Guillem López Casasnovas, que és llicenciat en Economia i Dret per la Universitat de Barcelona, doctorat en Dret per la Universitat de York, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d’Espanya des de l’any 2005
Vegeu l’entrevista, altament recomanable, a: http://www.tv3.cat/videos/4054270 
Guillem López Casasnovas: “No és cert que hi hagi molts mètodes per calcular les balances fiscals”
 
·       Els partits exclusivament d’obediència espanyola, sí, aquests que s’anomenen eufemísticament “els grans partits d’Estat” –i alguns de l’interior, hi afegeixo–, consideren, amb més o menys agressivitat, amb més o menys condescendència, amb més o menys comprensió, que “no hi ha catalans, sinó espanyols que viuen a Catalunya”. I d’aquesta manera no és Catalunya, el territori, el que paga, sinó els individus. I com poden estar discriminats els individus per Espanya, si aquests individus són espanyols? Contents haurien d’estar, com a espanyols que diu la Constitució que són, de contribuir al benestar general!
·       Deu ser aquesta una de les raons per les quals en les manifestacions en contra de les retallades i en les de la vaga general no hi va haver ni crits ni pancartes en contra de la situació fiscal que pateix Catalunya, és a dir, els ciutadans que hi viuen?
·       Saben els ciutadans quina és la situació fiscal de Catalunya que pateixen tots els que hi viuen, es considerin val•lisoletans, burgalesos, andalusos, canaris, normands o escandinaus, per dir uns quants orígens?
·       Es pot explicar amb claredat i senzillesa fins a quin punt el dèficit fiscal que es pateix a Catalunya és altament depredador de l’esforç individual i de tot allò que generi ingressos?
·       Es pot explicar per què un ciutadà amb residència fiscal a Catalunya rep menys diners per a serveis bàsics que altres ciutadans amb residències fiscals en comunitats subsidiades?
·       Es pot explicar sense retòriques inintel•ligibles per què a Catalunya es pot arribar a pagar un dels IRPF més alts del món?
·       Compensa viure a Catalunya, més enllà de qüestions sentimentals?
·       És un dèficit fiscal reiterat un dèficit social?
·       El dèficit fiscal que pateix Catalunya, segons diversos economistes, és monstruós. Ho és tant que, si es continua per aquest camí, el futur econòmic d’aquest país està totalment amenaçat.
·       Ha guanyat en competitivitat Catalunya en els últims anys?

Unes quantes dades i/o joies de la corona:
El govern espanyol gestiona el 51% de la despesa pública i obté gairebé el 70% dels ingressos impositius
.
Les Comunitats Autònomes en gestionen, com s’ha dit, el
31%, però obtenen el 21% dels ingressos impositius
.
Els recursos que l’Estat aporta per pagar una plaça en una residència per a una persona dependent en cobreixen entre el
80% i el 90% del cost a Astúries, Extremadura o Galícia. A Catalunya, el 50%.

Hi ha moltes més dades i totes són inacceptables.
Hi haurà pancartes en contra del dèficit fiscal en les pròximes manifestacions o això només són maniobres de distracció de polítics professionals?

Un altre apunt sobre les opinions de López Casasnovas, tret del Bloc Navegocapitaca:
Guillem López Casasnovas ens explica de manera didàctica i rigorosa per què el dèficit fiscal reiterat acaba sent dèficit social. López Casasnovas diu que la redistribució dels recursos fiscals s'ha de revisar i que l'Estat no pot continuar privilegiant uns territoris i restant recursos a uns altres.
Segons les enquestes del CIS, el principal problema de la gent són l’economia i l'atur, quelcom lògic veient el panorama actual. Però jo crec que això només és la conseqüència del principal problema d'aquest país, i que recau clarament en els polítics que ens manen.
Que els nostres impostos els maneguin una casta de privilegiats irresponsables, sense distinció de si són nacionalistes o no, que l'única cosa que saben fer bé és treure per la boca demagògies que engeguen la sang de la gent per a que no mirin cap al GRAN problema d'aquest país, i així és com vivim en un país de pandereta i així ens va.
Jaume, la propera vegada hauries de convidar a Sandra Mir i Gabriel Cruz, autors del llibre 'La casta autonòmica', la guia Michelin dels despropòsits polítics del sistema parasitari implementat que en gran mesura ens ha portat a la situació actual.
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada